Авітамінози - симптоми і дієтотерапія

Авітаміноз та гіповітаміноз є серйозними відхиленнями у роботі організму. Дуже часто ми не помічаємо відсутність або значну нестачу вітамінів у власному організмі, посилаючись на інші захворювання.

Авітаміноз та гіповітаміноз вітаміну А

Вітамін А (також відомий як ретинол) належить до жиророзчинних вітамінів, утворюється при потраплянні в наш організм каротину разом з продуктами харчування.

Симптомами нестачі або відсутності вітаміну А в організмі є погіршення зору у сутінках та темряві (“куряча сліпота”), сухість очей, кон'юктивіти, розм'якшення рогівки ока та утворення виразок, сухість та лущення шкіри, атрофічні зміни потових та сальних залоз. Дуже частими симптомами гіповітамінозу вітаміну А є схильність до уражень шкіри та інфекційних захворювань дихальної, сечовивідної та травної систем. А у дітей авітаміноз А проявляється у втраті апетиту, анемії та сповільненні росту.

Лікувати дані відхилення можна двома шляхами: дієтотерапія (збагачення раціону вітаміном А) та медикаментозне втручання. У першому випадку до раціон харчування вводяться печінка морських риб та тварин, риб'ячий жир, сир, вершки, вершкове масло, яєчний жовток — джерела вітаміну А; а також морква, солодкий перець, зелена цибуля, петрушка, щавель, салат, шпинат, чорна смородина, абрикоси, обліпиха та плоди шипшини — джерела бета-каротину. При незначному дефіциті медикаментозно призначається прийом вітаміну А у вигляді пігулок, при більш важких випадках — введення препарату у вигляді уколів.

Вітаміни і мінерали

Авітаміноз вітаміну D

Вітамін D належить до жиророзчинних вітамінів. Утворюється в нашому організмі під дією УФ-променів, або ж надходить з їжі.

У дітей нестача вітаміну D в організмі проявляється клінічними симптомами рахіту, який починається з 2-3 місяців, а саме: збудженістю, занепокоєністю, тривожним сном, м'язовою дистонією, підвищеним потовиділенням, сповільненням психомоторного розвитку, зміною форми та різноманітними викривленнями кісток, а також патологіями внутрішніх органів. У дорослих гіповітаміноз вітаміну D викликає такі симптоми, як підвищена втомлюваність, слабкість м'язів, безсоння, печіння у роті та горлі, зниження апетиту та втрата ваги, судоми м'язів рук та ніг, часті переломи та тріщини кісток.

Для лікування нестачі вітаміну D шляхом дієтотерапії немовлят радять годувати виключно груддю (швидше для попередження виникнення нестачі вітаміну) або ж переводять на адаптовані молочні суміші, прикорм починають на місяць раніше встановленого терміну. Для лікування дефіциту вітаміну D у дорослих до раціону харчування вводять (або збільшують кількість) риб'ячий жир, вершкове масло, яєчний жовток, печінку, м'ясо.

Також, лікування гіповітамінозу D передбачає медикаментозну терапію, фізіотерапевтичне лікування, масаж та лікувальну фізкультуру.

Нестача вітаміну Е

Вітамін Е належить до жиророзчинних вітамінів, наш організм отримує його разом з продуктами харчування.

Гіповітаміноз Е проявляється руйнуванням еритроцитів крові, відкладенням у м'язовій тканині сфінголіпідів, що відповідають за клітинне розпізнавання, креатинуртрією (виділення креатину разом із сечею), периферичними невропатіями, нестійкістю тіла, втратою рівноваги, порушенням відчуття переміщення рук та ніг у просторі.

При дієтотерапії для лікування нестачі вітаміну Е до раціону харчування вводять печінку, яйця, нерафіновані рослинні олії, злаки та боби, проростки злаків, молоко, м'ясо. Також призначаються медикаментозні препарати з вітаміном Е, спочатку для лікування, а потім для профілактики захворювання.

Авітаміноз вітаміну С

Аскорбінова кислота відноситься до водорозчинних вітамінів і надходить до нашого організму разом із їжею. Частіше всього під весняним авітамінозом мають на увазі саме гіповітаміноз С, так як у зимній період наш раціон містить мало свіжих фруктів та овочів.

Симптомами нестачі вітаміну С є стан організму, що має назву цинга, і проявляється в різній степені важкості наступними шляхами: загальною слабкістю, схудненням, болями у суглобах та м'язах, гіперемією ясен, їх набряками та кровоточивістю, крововиливами у зоні волосяних фолікул шкіри ніг, анемією, повільним загоєнням ран та подряпин, набряками ніг, артритами на фоні крововиливів всередині суглобів. Гіповітаміноз вітаміну С у дітей проявляється неприємним запахом з роту, анемією, слабкістю, білим нальотом на язику, дрібними крововиливами на шкірі та слизових оболонках.

Лікують даний авітаміноз, як і попередні, шляхом дієтотерапії або/та медикаментозно. У першому випадку до раціону харчування включають шипшину, обліпиху, чорну смородину, мандарини, лимони, яблука, черешню, горобину, полуницю, капусту, зелень. Дуже важливо піддавати овочі та фрукти якомога меншій термічній обробці.

Фрукти

Дефіцит вітаміну К

Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, наш організм отримує його ззовні та синтезує в кишечнику.

Нестача вітаміну К проявляється носовими, підшкірними, шлунково-кишковими кровотечами, кровоточивістю ясен, а також внутрішньочерепними кровотечами у новонароджених.

При дієтотерапії до раціону харчування вводяться брюссельська та цвітна капуста, шпинат, салат, кабачки, яловича печінка. Лікування доповнюється медикаментозно.

Авітаміноз вітаміну В1

Вітамін В1, також відомий як тіамін, належить до водорозчинних вітамінів.

Симптоми нестачі вітаміну В1 називаються хворобою Бері-Бері. Первинні симптоми проявляються у вигляді головних болів, загальної слабкості, швидкої втомлюваності, задишки при навантаженні. Суха форма захворювання проявляється двосторонніми парестезіями стоп, судомами ікр, болями в ногах та значною втомлюваністю при ходьбі, ходьбою з упором на п'яти, м'язовою атрофією. Церебральна форма захворювання має такі прояви, як розлади пам'яті, порушення кровообігу мозку, енцефалопатія, офтальмоплегія (параліч м'язів ока), у важких випадках — кома та смерть. Волога форма захворювання проявляється міокардіострофією, порушенням периферичного опору судин. У дітей прояви недостатності вітаміну В1 є досить нечіткими, на перший план виступають серцева недостатність, відсутність або нечіткість глибоких сухожильних рефлексів, афонія (втрата гучності голосу).

Для лікування авітамінозу В1 раціон харчування збагачують печінкою, хлібом з борошна грубої обробки, бобовими, крупами, дріжджами. При медикаментозному лікуванні окрім препаратів В1, призначається вітамінотерапія групи В.

Авітаміноз вітаміну В6

Вітамін В6 належить до водорозчинних вітамінів, наш організм отримує його разом з рослинною та тваринною їжею.

Авітаміноз В6 проявляється слабкістю, заторможеністю, втомлюваністю, безсонням, дратівливістю, а також себорейним дерматозом волосистої частини голови, шкіри лиця та шиї, стоматитом, периферичними парестезіями, у дітей — судомами, анемією.

Для лікування авітамінозу дієтотерапевтичним шляхом раціон харчування збагачують бобами, зернами злаків, бананами, печінкою, м'ясом, рибою, нирками, дріжджами. Також лікують за допомогою медичних препаратів.

Апельсин

Авітаміноз вітаміну В12

Вітамін В12 є водорозчинним, в основній мірі наш організм отримує його разом із продуктами тваринного походження.

Симптомами дефіциту вітаміну В12 є слабкість, блідість, тахікардія, задишка, шум у вухах, парестезії, атрофія м'язів, патологічні рефлекси, поліневрити, явні порушення координації, анорексія, вітиліго, гіперпігментація шкіри, сплутаність свідомості та депресія. Супутніми захворюваннями авітамінозу В12 можуть бути гіпотиреоз, залізодефіцитна анемія, цукровий діабет, ревматоїдний артрит та хвороба Крона.

Лікування такого стану призначається на все подальше життя. До раціону харчування вводяться печінка, нирки, червоне м'ясо, риба, морепродукти, сир, яєчні жовтки, соя. Паралельно призначається медикаментозне лікування.

Нестача вітаміну В9

Фолієва кислота є водорозчинним вітаміном, надходить до нашого організму з продуктами харчування, а також синтезується в кишечнику.

Авітаміноз В9 проявляється блідістю шкіри, артеріальною гіпотензією, тахікардією, анорексією, жовтухою та розладами травлення.

Дієтотерапія полягає у збагаченні раціону свіжими овочами, печінкою, нирками, яйцями та сиром. У деяких випадках замість дієтотерапії застосовують медикаментозне лікування.

Дефіцит вітаміну Р

Вітаміни групи Р (також відомі як флавоноїди) належать до водорозчинних і містяться у рослинах у вигляді сполук глікозидів.

Симптомами авітамінозу Р є підвищена проникність судинної стінки та розвиток геморагій, а також крововиливи на шкіру та слизові оболонки. 

Дієтотерапія полягає у введені до раціону харчування цитрусових, шипшини, червоної та чорної смородини, горобини, зеленого чаю. Також призначається медикаментозне лікування.

Фрукти-пігулки

Про добові норми споживання вітамінів, мінералів і калорій, читайте у статті - http://harchi.info/articles/kaloriyi-ta-mineraly-normy-spozhyvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.