Економне харчування — користь для гаманця та здоров'я

У наш час ми платимо більше не лише на заправках, а й у продуктових магазинах. У цьому можна звинувачувати зростання цін на нафту, поганий врожай, глобальне потепління та/або слабку національну валюту. Експерти вважають, що існує величезна кількість факторів, які впливають на вартість продуктів харчування. Це все приводить до того, що споживачі шукають спосіб економити гроші, роблячи покупки у продуктових магазинах, але без збитків для раціону харчування. 

Згідно із даними Держстату, населення України на кінець 2014 року почало купувати на 20% менше продуктів харчування, порівняно із 2013. Також, слід відмітити, що 53,5% від прожиткового мінімуму українці витрачають на харчування. Хоча, в ідеалі, витрати на харчування не повинні перевищувати третини прожиткового мінімуму, не кажучи вже про те, що у Німеччині, Франції та Іспанії цей показник є меншим за 13%. У Європі людина вважається матеріально забезпеченою, якщо вона витрачає менше 20% від своїх доходів на їжу.

Згідно із даними незалежного опитування, у якому приймали участь 1 244 респонденти, у більшості українців витрати на харчування складають більше половини зарплати. 24,84% респондентів витрачають 80% своєї зарплати на харчування, і тільки 5,87% - менше 30.

Яка частина зарплати витрачається на харчування - діаграма

Відповідно до всесвітнього рейтингу витрат країн на продукти харчування (дані на кінець 2014 року), найбільше витрачається в Україні - 55,5% від загальних витрат. У той час, як у Данії витрачається найменше - усього 10,6%.

Частка витрат населення на продукти харчування - діаграма

Багато хто звик думати про економію, як про щось ганебне. Мовляв, якщо я економлю, то це значить, що я просто не можу собі цього дозволити, а, значить, мало заробляю. Звісно, частина населення економить саме із таких причин. Проте, варто поглянути на економію під іншим кутом. Економія — це всього лиш розумний шлях розподілення своїх витрат. Економія є чудовим засобом для заощадження коштів, щоб мати можливість витратити їх на інші потреби. Та й навіщо ж витрачати на продукти харчування великі суми, якщо можна повноцінно харчуватись за меншу ціну.

Економія на їжі

Чому ж витрати на харчування в українців є набільшими у Європі і чи можна витрачати менше?

Планування витрат на їжу та складання меню

Попри усі зовнішні фактори, які змушують нас витрачати на їжу левову частку своїх доходів (інфляція, курс валют, тощо), не можна в усьому звинуватити ситуацію у країні. Навчіться систематизувати та розраховувати свої доходи та витрати. Спочатку на це може піти багато часу, це здасться вам важким та нудним процесом, але результат не змусить на себе чекати. Якщо ви раніше ніколи не планували свій бюджет на їжу, то розпочніть із досліджень того, що ви купуєте і скільки на це витрачаєте. Після кожного походу в магазин або на ринок,занотовуйте що саме ви купили і скільки грошей витратили.

Наступним кроком може бути планування. Оберіть, скажімо, один день на місяць, перед отриманням основної частини доходу. Запишіть усі доходи, що передбачаються у наступний місяць. Тепер можете приступати до планування витрат. Краще розписати усе по категоріям: це можуть категорії різних продуктів (м'ясо, молоко, хліб, овочі, фрукти, солодощі, напої і т.д.) ,також, можна розділити витрати на основні (те, що буде використовуватись для основного меню сніданку/обіду/вечері та додаткові (ласощі та делікатеси). На перших порах такі розрахунки можуть бути неточними, але з кожним місяцем ви будете краще знати, скільки саме грошей потрібно буде витратити на харчування. Така систематизація, за умови дотримання плану витрат, допоможе вам зрозуміти, чи потрібно щось виключити або додати із раціону харчування, дозволить не витрачати зайве на продукти харчування і зрозуміти, чи багато непотрібних продуктів ви купуєте.

Також, важливим аспектом є складання меню. Адже, як ви можете розрахувати майбутні витрати на продукти харчування, не знаючи, що ви будете їсти і що вам потрібно купити. Відмовтесь від нераціональної та неорганізованої купівлі їжі, оберіть конкретний день для закупівлі основної частини продуктів (звісно, деякі продукти, наприклад, хліб, потрібно буде докупляти і протягом тижня). Це дозволить вам систематизувати та мінімізувати свої витрати на їжу.

Планування витрат на їжу

Як правильно планувати меню та складати список продуктів читайте у наступній статті - http://harchi.info/articles/planuyemo-menyu-ta-skladayemo-spysok-pokupok

Домашнє харчування

Усі ми знаємо, що домашнє харчування — найкращий варіант. Смачно, корисно і набагато вигідніше, ніж харчування у кафе або ресторанах — це однозначно. Проте, цим приготування їжі вдома не обмежується. Дуже часто це стосується тих продуктів, які ми звикли купувати у магазинах, не задумуючись, що їх приготування не потребує спеціального обладнання, складних та дорогих технологій, а, також, що не менш важливо, займає не так багато часу. Давайте подумаємо, що потрібно, наприклад, для приготування домашньої локшини або вермішелі? Вода, яйця, борошно, качалка, ніж, трохи часу та бажання. Рецептів приготування, також, безліч. А із хорошого молока можна зробити простоквашу, закваску або творог — також, у домашніх умовах. А який ви отримаєте йогурт! Таких прикладів і рецептів безліч.

А деякі продукти ви можете виростити самостійно. Це не лише зекономить ваші кошти,  а й стане цікавим експериментом для вас, якщо ви раніше таким не займались. Мова йде не тільки про тих,  у кого є дача або город, а й про тих, хто живе у квартирі. Ви з легкістю можете виростити деякі овочі або зелень на підвіконнику або на балконі.

Витрати на непотрібні продукти

Чіпси, сухарики, шоколадні батончики, маленька пляшечка газованої води або соку — дрібниці, які ми захоплюємо із полиць супермаркету, поки купуємо основні продукти, але які на касі виливаються у копієчку. По суті — це продукти, які ми не планували купляти, які не складуть основу нашого раціону і не принесуть жодної користі, і не виключено, що будуть викинуті у смітник. Склавши чіткий список продуктів, не відволікаючись на зайву рекламу та акції у продуктових магазинах, і взявши собі за звичку утримувати себе від купування таких дрібниць — ви і економити будете більше, і харчуватись краще.

Також, якщо ви хочете навчитись економити на їжі, варто відмовитись від купування напівфабрикатів. Дуже багато магазинних заготовок можна зробити самостійно вдома. Те ж саме стосується і консервованих овочів та варення — зробити це у домашніх умовах не дуже важко і потребує не так багато часу. Усі витрати на процес приготування домашніх консервів та варень окупляться економією на магазинній продукції такого типу, а, також, на більшій користі, безпечності для здоров'я і натуральності.

Вибір продуктів у супермаркеті

 

Як купувати продукти, щоб не витрачати зайвого, читайте у наступній статті - http://harchi.info/articles/kupuyemo-produkty-z-rozumom-yak-ne-vytratyty-zayvogo

Витрати на зіпсовані продукти

Згідно із результатами досліджень Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) щороку близько третини продуктів харчування (приблизно 1,3 млрд. тонн) викидається на смітник. Споживачі багатих країн за рік викидають близько 222 млн. тонн продуктів харчування — це майже така ж кількість, яку виробляє весь регіон Африки, розташований на південь від Сахари. Основна частка викинутих продуктів приходиться на овочі та фрукти, коренеплоди.

У середньому, у Європі та Північній Америці 1 людина щороку викидає 95-115 кг їжі, у той час, як у країнах Африки та Азії — 6-11 кг. Українці, зокрема, загалом викидають 7 млн. тонн продуктів харчування щороку (на 5,5 млрд. грн.).

Звісно, причини викидання продуктів можуть бути різними. У Індії, наприклад, гостро не вистачає складських об'єктів та рефрижераторних установок. Мільйони тонн продуктів викидаються як у процесі виробництва, так і споживачами просто через те, що відсутні умови для зберігання. Проте, у країнах Європи, Америці, такої проблеми немає, і основна причина викидання їжі — нераціональне купування та неправильне зберігання продуктів за наявності усіх умов. Цього всього можна уникнути, якщо проаналізувати свій раціон, розпланувати меню і відмовитись від звички купувати зайве.

Користь економії для здоров'я

Розумна економія на продуктах харчування, про яку йде мова — не значить недоїдання. Основою економії на продуктах харчування є чітке визначення раціону, складання меню, відмова від фаст-фуду, домашня їжа. Чи не це є основою того, що наразі стало таким популярним — здорового харчування? Розумне планування, систематизація витрат, контроль надлишку у їжі — матиме незамінну користь не лише для вашого гаманця, а й для вашого здоров'я. Складання меню, утримання від покупки чіпсів або шоколадних батончиків, відмова від різних соків та газованих вод, тощо — дозволить вам нормалізувати свій раціон, зробити його повноцінним, харчуватись домашньою їжею. Якщо ви будете робити заготовки, консерви та варення вдома — ви можете бути впевненими у їх якості та безпечності. А правильне зберігання продуктів забезпечить не лише зменшення викидання їжі, а й збереження їх користі та властивостей.

Економне харчування

Не бійтесь труднощів

Звісно, на початку буде непросто перейти на систему економії та обліку витрат на їжу. Якщо ви звикли не рахувати гроші, витрачені на продукти харчування, заходити до магазину щодня і брати усе, що натрапить на очі — відмовитись від звичок буде важко.

Також, варто згадати про вибір конкретного дня для закупівлі продуктів та складання чіткого списку. Виділити під закупівлю, скажімо, частину вашого вихідного буде набагато вигіднішим, ніж заходити до магазину кожного разу після роботи чи прогулянки. Також, ви будете витрачати на магазини або ринки набагато менше часу, якщо будете знати, що саме вам потрібно купити, а не блукатимете між рядами та полицями у пошуках чогось, що припаде до душі. Таким чином, якщо підсумувати витрати час та сил, які ви витратите один раз на місяць/тиждень, щоб продумати план на цей термін і виконати його основну частину, і безсистемні витрати часу та сил кожного дня, якщо ви не знаєте, що купити і приготувати, то зрозуміло, що перший варіант є набагато вигіднішим. До того ж, із часом ці дії увійдуть у звичку і потребуватимусь зовсім небагато часу та сил, поряд з тим даючи відмінні результати.

Планування меню

У подальших статтях даного розділу ми детальніше розглянемо усі аспекти економії на продуктах харчування, ви дізнаєтесь, як правильно планувати меню, купувати та зберігати їжу, як зекономити на святкуваннях — усе те, що допоможе вам економити на їжі, але не на харчуванні, мінімізувати свої витрати та перейти на справді здорову та якісну їжу, яка буде корисною для вашого гаманця і не шкодитиме здоров'ю.

Якщо у вас є цікаві ідеї, зауваження, досвід у економії на продуктах харчування - ви можете поділитись своєю методикою та результатами у коментарях або зв'язатись із нами, написавши повідомлення на адресу contact@harchi.info.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.