Гастрономічний туризм у Болгарії

У 2016 році 62 000 туристів вирішили спробувати гастрономічний туризм у Болгарії. Частина з них прибула у Болгарію з метою виключно винного туризму.

Про це повідомляє болгарське видання “Монітор”, з посиланням на інформацію, яку оприлюднив директор Інституту аналізів та оцінок у туризмі, Румен Драганов.

Як стало відомо, у 2016 році 55 000 туристів з Болгарії здійснили гастрономічні і винні тури по країні. Також, понад 7 000 іноземців були не проти спробувати традиційні болгарські страви та якісні болгарські вина. Найбільший інтерес до гастрономічного і винного туризму серед іноземців проявляли британці, німці, представники Скандинавських країн, а також українці та росіяни.

Болгарські національні костюми

Слід відмітити, що у Болгарію часто заїжджають туристи із сусідніх країн. Зафіксувати їх бажання приєднатися до винного туризму у Болгарії не завжди виходить чисто технічно. А тим часом, туристи з Греції, Македонії, Сербії та Румунії - не проти насолодитися болгарськими стравами та місцевими винами. І не остання причина тому те, що ціни у Болгарії на якісні вина та якісну їжу - справді помітно нижчі за європейські.

Слід відмітити і те, що гастрономічний туризм не має сезонності, чим страждають гірські та морські курорти Болгарії.

До речі, зараз у Болгарії 143 місця, де є можливість провести дегустацію болгарських вин. Найбільшою популярністю у туристів користуються винні льохи доми у Помор’ї, Єсинограді, Мальнику, Санданськи, Пазарджику, Пловдиві, Хасково, Відині, Русі, Тиршовишті, Бяла.

Болгарські страви

Куди їхати за болгарським вином

Уже давно винні льохи стали не лише місцем, де виробляється і зберігається вино. Сьогодні можна побачити дещо більше, ніж технологія, процес ферментації, різні типи бочок та сортів винограду. Винні льохи усе більше вражають відвідувачів цілісним переживанням - ресторани, екскурсії, поселення, огляд пам’яток регіону та багато інших цікавих пропозицій. Таким чином, кожний має можливість отримати безцінний досвід з перших рук про місце, де робиться вино, про людей, які його роблять, і про околиці, де вирощується виноград. Поступово збільшується число винних льохів у Болгарії, які починають пропонувати високоякісне вино у поєднанні з екскурсіям та турами. Попри те, що у Болгарії понад 250 виробників вина, справжній винний туризм тільки набирає силу. Втім, знаходить багато охочих відкрити для себе винні скарби Болгарії і здобути нові знання про технології, сорти і види вин, познайомитися з природними та історичними пам’ятками району.

Виноградник

Вілла Юстина

Відносно молодий винний льох, який, тим не менш, може похвалитися спеціальним ферментатором ЕУРЕКА, що забезпечує унікальну технологію виробництва. Вілла Юстина заснована у 2006 році одним з виробників машин для харчової і винної промисловості “Томіка Метал”.  Селище Устина, де знаходиться льох, розташоване у 30 км від Пловдіви. Після того, як спробуєте колекцію вин на віллі Юстина, зовсім недалеко, на відстані 8 км від неї, вас чекає інша пригода - винні спокуси СПА. Якщо ви полюбляєте дегустацію вин нетрадиційним способом, то слід обов’язково відвідати СПА-готель Тодорофф у Брестовиці. Там пропонують можливість відчути вино шкірою за допомогою цілого комплексу процедур на базі винних продуктів.

Вілла Юстина

Light Castle

Цей винний льох, окрім освічених та привітних сомельє, які можуть з самого ранку розповідати вам про вино, відомий тим, що є першим винним льохом, який обробляє свої виноградні масиви біопродуктами. Це місце відоме своєю гостинністю та чудовими презентаціями вин.

Льох Левуново

Цей винний льох пропонує поселення у казковому домі, пам’ятнику культури, де окрім вина, вас пригостять і приготованими по-домашньому болгарськими стравами з екологічно чистих продуктів. Винний льох Левуново знаходиться у місті вина та кам’яних домів Мельнику. Торгова марка, яка пропонується, має ім’я Стримон. Винороби зайнялись нелегким завданням створити пляшкові вина на основі істинних болгарських традицій.

Музей вина у Болгарії

І нарешті - Плевен. У Плевені декілька років тому було відкрито багатий на експонати та цікаві факти Музей вина. У музеї представлені понад 7 тисяч експонатів старих вин. Архітектура музею також дуже цікава.

Пляшки з вином

А про болгарські святкування і частування розкаже стаття - https://harchi.info/articles/bolgarski-svyatkuvannya-i-chastuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.