Гриби — їстівне диво природи

Гриби можна назвати по-справжньому унікальним явищем. Довгий час вчені сперечалися, куди віднести це “диво природи” — до рослин чи до тварин. У результаті у 1960 році було знайдено компроміс: гриби виділили у окреме “царство”.

Про гриби відомо чимало дивовижних фактів. Наприклад, деякі види є справжніми хижаками, інші можуть самостійно пересуватись, а треті навіть світяться у темряві. І, зрештою, не можна забувати про смакові якості грибів, адже саме вони є одним із найбільш улюблених делікатесів серед гурманів усього світу.

Історія та географія грибів

Питання про те, коли і де з'явились гриби, є досить неоднозначним. Наука вважає, що гриби є ровесниками динозаврів та ростуть на планеті вже понад 400 мільйонів років. У Північній Америці під час розкопок були знайдені гриби, вік котрих становив 460 мільйонів років.

Ці “організми” є дуже витривалими і можуть вирости практично і будь-яких умовах, за виключенням африканських пустель та вічної арктичної мерзлоти. Географічне поширення грибів вивчається спеціальною наукою — мікогеографією, згідно з якою, кожному з видів грибів відповідають власні умови існування.

Наприклад, тільки у Північній Америці та Японії можна зустріти матсутаке — сорт грибів, що представляє собою щось середнє між шампіньйоном та сироїжкою, одні із найдорожчих грибів на планеті. А північні райони Китаю славляться тим, що там можна зустріти бородатий гриб, ззовні схожий на хутряний помпон або жменю спагетті. Кожний вид грибів має свої особливості, корисні чи, навпаки, шкідливі властивості: саме тому досвідчені грибники рекомендують збирати та споживати у їжу тільки добре відомі сорти.

Гриби у лісі

Різноманіття видів грибів

На сьогодні спеціалісти нараховують понад 100 тисяч видів різноманітних грибів, які можуть бути як їстівними, так і дуже отруйними.

Їстівні гриби, що мають дуже високу поживну цінність, часто називаються “лісовим м'ясом”. Існує спеціальна класифікація, що дозволяє розділити на окремі групи найпопулірніші види грибів:

  • Родина болетових. Сюди відносяться маслюки, білі гриби, підберезовики, підосиновики, дубовики, моховики.

  • Родина лисичкових. У цій групі, переважно, лисички різних сортів — звичайна, жовтувата, трубчаста, тощо.

  • Родина сироїжкових — рижики, грузді, сироїжки, валуї,

  • Хрящ-молочник.

  • Родина трюфелевих. У цій родині найсмачніші та найдорожчі гриби — трюфелі літні, італійські, перигорські.

Гриби не тільки ростуть самостійно у дикій природі, а й успішно культивуються людиною у спеціально створених умовах. Найбільш поширеними “домашніми” грибами вважаються шампіньйони та гливи, вони широко використовуються у кулінарії різних країн.

Білі гриби

Корисні властивості грибів

Завдяки своєму унікальному складу, гриби успішно використовуються не тільки на кухні, а й у науці та медицині. Ці організми містять у собі всі біологічно цінні компоненти: білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, різні групи вітамінів. При цьому основа грибів — звичайна вода, що становить майже 90% вмісту продукту. За рахунок цього гриби вважаються одним із найбільш низькокалорійних, дієтичних та легкозасвоюваних страв.

Багатий вітамінний ряд позитивно впливає на повноцінну роботу нервової, серцево-судинної, травної систем. Завдяки регулярному споживанню грибів, можна надовго зберегти у прекрасному стані шкіру, нігті та волосся. Гриби зміцнюють судини, виводять з крові холестерин, а також мають високий протираковий ефект.

За своїми цілющими та поживними властивостями найбільш цінними вважаються такі види грибів, як лисички, маслюки, білі гриби, підосиновики, підберезовик, грузді, опеньки, рижики, сироїжки.

Сушений гриб

Смакові якості грибів

Досвідчені грибники добре знають, які гриби вважаються найбільш смачними та корисними. Для зручності була створена спеціальна класифікація, яка ділить усі їстівні гриби на 4 групи, починаючи від найбільш цінних і закінчуючи досить посередніми на смак.

  • До першої категорії відносяться, звісно, відомі трюфелі, білі гриби, боровики, грузді, рижики — у них міститься найвищий рівень мінеральних речовин.

  • Друга категорія — гриби, менш багаті на поживні речовини і не такі ніжні на смак: підберезовики, підосновики, лисички.

  • До третьої категорії входять гриби, ще бідніші на смакові та поживні якості — опеньки, валуї, сморчки.

  • Четверта група також відноситься до їстівних грибів, однак їх смакові показники ціняться далеко не всіма гурманами — дощовики, сироїжки, мокрухи, підгруздки.

Гриби

Гриби в кулінарії

Гриби широко використовуються в кулінарії, представляючи собою величезний простір діяльності для професіоналів. Гриби можна смажити, сушити, маринувати, солити, варити з них супи. Вони добре поєднуються з овочами та м'ясом, можуть бути чудовим гарніром або виступати у якості самостійної страви.

Гурмани всього світу з величезного різноманіття виділяють сорт трюфель — один із найцінніших та найдорожчих грибів. Трюфель став справжньою візитною карткою вишуканої французької кухні, отримавши такі улесливі епітети, як “чорний діамант” та “капризний принц”. Відомо, що трюфелі часто збирають за допомогою собак і навіть свиней, які прекрасно розрізняють тонкий аромат делікатесу у повітрі. Серед менш дорогих, але не менш популярних видів — білі гриби, грузді, шампіньйони, гливи та багато інших. 

З грибів також можна готувати різноманітні соуси, використовувати їх як начинки для апетитної випічки. Їх часто смажать на грилі, отримуючи ароматну та ситну страву. Гриби ідеально підходять для кулінарних експериментів, дозволяючи кухарям проявляти усю фантазію та винахідливість у процесі приготування.

Страва з грибів

Перелік та опис їстівних та отруйних грибів України дивіться тут - http://harchi.info/media/yistivni-ta-otruyni-gryby-ukrayiny-zerova-m.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.