Кухня економного покоління: як зекономити на обладнанні

Можна сказати, що для приготування страви нам потрібно 4 компоненти: продукти, посуд, прилади і, звісно, кухар. Позаяк, щоб готувати і харчуватись економно, потрібно подбати про економію на усіх рівнях. Як зекономити на продуктах харчування, ми вже більш-менш розібралися, а тепер давайте поговоримо про те, як зекономити на кухонній техніці.

Які вони мають бути — економні та ефективні прилади. Перший крок — правильний прилад обрати і купити, а далі — правильно його експлуатувати. Тут особливу увагу варто приділити енергоємкості, адже, не рахуючи безпосередньо покупки, це основна статті витрат на кухонні прилади.

Економні прилади

У різноманітній домашній техніці передбачені спеціальні енергозберігаючі режими роботи, використанням яких, за можливості, не варто нехтувати, а, також, реалізовані різноманітні технології, які допомагають користувачу зекономити.

Холодильник

Холодильник працює постійно, відповідно — прилад постійно споживає електроенергію. Проте, і його енергоємкість можна дещо зменшити. Так, наприклад, у двокомпресорних моделей можна відключити один із компресорів, що значить, що один із відділів (холодильний або морозильний) не працюватиме. Цим режимом вигідно скористатись, їдучи у відпустку або відрядження. Морозилка із замороженими продуктами тривалого зберігання працюватиме у звичному режимі, а із холодильного відділу варто прибрати їжу, відключити і залишити дверцята відкритими. У однокомпресорних моделях, переважно, є аналог такої схеми роботи — режим, який залишає роботу морозилки без змін, а у холодильному відділі підтримується температура, достатня для попередження неприємного запаху (зазвичай близько 15ºС) — продукти, також, краще прибрати.

Більш економною та довговічною вважається і LED-підсвітка у холодильнику, замість звичайної лампи розжарювання. ІЗ нею, зазвичай, покращується і якість внутрішнього освітлення приладу.

Оптимальний рівень температури холодильному відділі -від 3до 8ºС, а для морозилки, для зберігання у ній заморожених припасів -18ºС.

Духовка

Духовка, також, здатна працювати економно. Наприклад, у приладі може бути реалізоване примусове обмеження максимального рівня споживаної потужності. У духовках деяких марок (Bosh, Siemens, SMEG та ін.) є можливість зекономити електроенергію, готуючи мало продуктів на одному рівні приготування: менші витрати електрики за рахунок імпульсного ввімкнення грилю, нижнього нагрівача, вентилятора-конвектора, який сприяє рівномірному розподіленні теплого повітря. Задіяна площина грилю (верхнього нагрівача) може бути більшою або меншою, залежно від кількості продуктів — у приладах Bosh та Siemens, наприклад, це функція Vario-гриль, у Samsung – гриль із функцією ECO.

У переважній більшості сучасних електродуховок реалізовний режим конвекції, що дозволяє рівномірно та швидко розподілятись потужному потоку гарячого повітря по робочій камері. Як наслідок, страва готується швидше, а електрики витрачається менше — іноді навіть до 30%.

Енерговитрати можна скоротити й іншим шляхом — при використання комбінації звичайного нагріву із роботою мікрохвиль. Такі духовки є у продажу, у багатьох відомих виробників, зазвичай це компактні моделі (об'ємом близько 45 л, висотою — 45 см).

Ще одна опція економії, присутня у деяких моделях приладу — вимкнення нагріву за декілька хвилин до закінчення основного часу приготування страви та доведення її до готовності залишковим теплом.

Духовка

Плита

У більшості сучасних електроплит передбачена індикація залишкового тепла зон нагріву. Зроблено це задля безпеки користувача (щоб випадково не обпектись) і,також, для економії — залишкове тепло можна використовувати для підтримки протягом певного часу страви теплою, або для підігріву деяких продуктів.

Допоможуть зекономити і різноманітні режими приготування. Наприклад, у сучасних приладах є функція “Автоматика закипання”. Вона полягає у тому, що коли рідина закипить, потужність конфорки автоматично знизиться до попередньо заданого рівня,що, у свою чергу, дозволить зекономити електроенергію. Усі автопрограми, які полягають у переході до приготування на нижчій потужності на певному етапі, дозволяють зекономити.

Мікрохвильова піч

Зекономити можна і за рахунок мікрохвильовки. Продукти і страви у ній швидко розігріваються, при цьому споживана потужність приладу, зазвичай, є меншою, ніж убудь-якої із конфорок електроплити (зазвичай, 700-900 Вт проти 1000 Вт і більше), навіть, якщо розігрівати на максимальному рівні.

Та приготування різноманітних страв у мікрохвильовій печі, хоч і не надто популярне серед користувачів, також, може послужити економії. Як і у випадку з підігрівом, процес займає менше часу, ніж приготування на плиті, і, значить, і електрики споживається менше. А фінальний результат — готова страва — може бути дуже і дуже смачним.

Посудомийна машина

У сучасних посудомийних автоматах передбачений спеціальний еко-цикл, призначений для миття посуду із середньою ступінню забруднення. Суть такої програми у тому, що температура води не піднімається вище 50ºС (що дозволяє зекономити при нагріві), але час миття збільшується.

Для миття слабо забрудненого посуду, можна використовувати програму, призначену для келихів — машина відмиє легкі забруднення із будь-якого посуду.

Допоможе зекономити електрику і автопрограма — прилад оцінює степінь забруднення посуду, його кількість, і на основі цих даних обирає оптимальний алгоритм миття. Температура води може бути, наприклад, і 65ºС, а може бути і 45ºС — а це вже економія. Усе залежить від того, наскільки брудний посуд.

Ще один корисний режим приладу — режим половинного завантаження. Адже, якщо посуду мало, то і води потрібно буде нагрівати меншу кількість, електроенергії буде спожито менше.

Посудомийна машина

Економна експлуатація

Окрім того, що у сучасних кухонних приладах реалізовані різні енергозберігаючі технології та функції, є ще й просто правила експлуатації, які дозволять знизити витрати на користування ними

Зберігання продуктів

Розпочнемо з нашого улюбленого холодильника. Перш за все, варто менше до нього заглядати, роздумуючи із відкритими дверцятами, що б такого смачненького з'їсти. При кожному відкриванні, всередину холодильної камери поступає тепле повітря, що і для продуктів не дуже корисно, і компресор змушує працювати інтенсивніше, витрачаючи більше електроенергії.

Звісно, не варто ставити холодильник поряд із джерелами тепла — батареями, плитою або вбудованою духовкою. Додатковий зовнішній температурний вплив, також, не сприяє, економії електрики.

Не рекомендується ставити у холодильник гарячі або навіть теплі продукти- дайте їм вистигнути. Ні, страви від цього не псуються, а ось прилад витратить значно більше енергії для того, щоб зберегти внутрішню температуру.

Якщо морозильна камера вашого холодильника без авторозморожування (No Frost), то потрібно контролювати ступінь наморожування льоду всередині неї і не забувати своєчасно розморожувати — якщо льоду багато, то споживання електроенергії буде більшим, а якість зберігання продуктів нижчою.

Приготування їжі

Про те, що задля економії логічно використовувати для деяких кулінарних експериментів мікрохвильову піч, вже розказали. Тепер далі.

Якщо у процесі приготування вам потрібна гаряча вода, то краще нагріти її у чайнику, а не на конфорці електроплити. Чайник зробить це набагато швидше, а значить, електроенергії буде витрачено менше. Це найбільш економний варіант, особливо, якщо води не потрібно багато.

По можливості, накривайте кришкою каструлю при приготуванні страви на плиті — швидке випаровування води може збільшувати час приготування майже не третину, що ведете до збільшення витрат електроенергії.

Використовуйте низькотемпературні режими приготування у духовці, якщо страви дозволяють. Якщо у вашої духовки немає автовідключення за деякий час (зазвичай, близько 10 хвилин) до закінчення часу приготування, щоб страва доходила за рахунок залишкового тепла — можна робити це самостійно вручну. У такому випадку особливо актуально не відкривати зайвий раз дверцята, щоб не витрачати тепло.

Також, під час приготування можна вимикати лампу освітлення духовки. З метою економії, у деяких моделях приладу це відбувається автоматично — через декілька хвилин після початку випікання.

Без накипу

Усю побутову техніку, у якій можливе утворення накипу, варто систематично від нього очищувати. Електрочайник, посудомийна машина — усі вони у різній мірі уразливі для цієї проблеми. Через накип знижується енергоефективність приладів, нагрівання води відбувається повільніше, електроенергії витрачається більше. Не кажучи вже про те, що це може привести до поломки приладу. У чайнику накип завжди видно, тому очищувати його варто по мірі необхідності. А ось, наприклад, у посудомийній машині — ні. Позаяк, проводьте чистку за допомогою спеціальних засобів не менше й разу на півроку.

Приготування у мікрохвильовці

Економна покупка

Якщо ви хочете купити побутові прилади із розумом та користю, то запам'ятайте головне правило, дотримуючись якого, наряду із іншими рекомендаціями зі статті, ви зробите експлуатацію приладу дійсно економною. А правило таке: по можливості, купуйте моделі із високими показниками енергоефективності — не залежно від того, впадуть чи піднімуться ціни на електроенергію (що більш ймовірно за перший варіант), ви залишитесь у плюсі.

Щоб зробити правильний вибір, зверніть увагу на класи енергоефективності побутових приладів. Вони позначаються латинськими буквами — від A до G, де А- високий рівень економності, а G – низький — і приводяться на спеціальних етикетках.

  • Сучасні енергоефективні холодильники — з інверторним компресором. Споживання електроенергії такими приладами може бути на 40-50% меншим,ніж у приладів із іншими компресорами. Такі холодильники є, також, довговічнішими і тихішими у роботі.

  • Такі моделі приладів, зазвичай, мають можливість окремих налаштувань температури для холодильного та морозильного відділів, що, безумовно, служить на якість економії.

  • Що стосується мікрохвильових печей — також, не забуваємо про інверторні моделі. Вони є економнішими, забезпечують більш бережну дію на продукти, зберігаючи більше поживних речовин. Коштують такі моделі приладу дорожче за неінверторні, але енергії споживають менше.

  • При виборі духовки, зверніть увагу не тільки на енергоємкість. Освітлення у приладі бажано, щоб було світлодіодне — воно більш економне та довговічне, а, також, найбільш ефективне. А моделі приладу із 3- або 4-шаровим склом у дверцятах забезпечують менші втрати тепла, що теж на руку економії, а, також, безпечніше. Також, варто звернути увагу на розмір духовки. Для невеликої сім'ї не завжди є сенс купувати стандартні або великі прилади, якщо все одно для приготування не буде потрібно стільки місця, скільки там є. Невеличка духовка — більш економний варіант. Або, як альтернатива — є моделі, стандартних розмірів, але із теплоізоляційним розділювачем всередині, який дозволяє використовувати не весь об'єм духовки, що, звісно, знижує енерговитрати.

  • Про те, що краще купувати електроплиту із індикацією остаточного нагріву для кожної конфорки, ми вже знаємо. Придивіться до індукційних електроплит. Головна їх перевага — миттєвий початок нагрівання (що займе менше часу, а, значить, і менше електрики). Коефіцієнт корисної дії таких плит, до речі, становить 90%, у той час, яку звичайних електричних плит — 70, а у газових — взагалі 50%. Такий показник у приладу завдяки тому, що відсутня втрата потоків тепла повз сам посуд — у випадку із індукцією одразу нагрівається саме дно посуду.

  • Давайте згадаємо про посудомийні машини. При покупці звертайте увагу на наявність автопрограми миття — щоб прилад міг сам підібрати найоптимальніший режим, що оптимізує витрати ресурсів. Якщо такої опції немає, то пошукайте, принаймні, із неповним завантаженням, щоб можна було економно мити невелику кількість посуду. Не женіться за великим завантаженням — чим більше, тим більше ресурсів потрібно приладу — води і електроенергії.

Вибір холодильнику у магазині



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.