Національні страви Болгарії

Шопський салат (шопска салата), запіканки, каварма, кіополу, чатні, мусака, кабапчеші, фрикадельки, пахлаваі Кадаїф. Кисле молоко (кисело мляко) та білий сир (сирене, шопський сир) є найбільш типовими для болгарської кухні.

Ці традиційні національні страви і продукти прославили Болгарію у всьому світі і які, у різних видах та формах, завжди присутні на столі болгар.

Ось він - топ традиційних болгарських страв, які знає кожний місцевий мешканець.

Національні болгарські страви

Суп чорба

Шкембе чорба - суп з рубленого м’яса. Готується із добре приготованої яловичини або свинини, нарізаної спеціально для супу.Приправляють страву чабером, часником, оцтом, каєнським перцем або перцем чилі.

Боб чорба - квасолевий суп - цей суп, традиційний для болгарської кухні, готується з вареної квасолі (часто це біла квасоля) та овочів: моркви, помідорів. перцю, цибулі та спецій, які можуть використовуватись з підливкою або без. Часто у бобовий (квасолевий) суп додають ковбасу або бекон. ПІсний квасолевий суп готують у якості ритуальної страви на Святвечір.

Окрім цих варіантів, у болгарській кухні є дуже багато різновидів супу чорба.

Боб чорба

Таратор

Таратор представляє собою холодний суп (щось на кшталт окрошки), і є однією із найпопулярніших швидких страв, яку готують зазвичай для себе, у домашніх умовах.

Інгредієнтами для приготування холодного болгарського супу слугують: кисле молоко (кисело мляко), вода, дрібно нарізаний або перетертий огірок, рослинна олія, сіль, кріп, товчений або подрібнений часник. Також у таратор по бажанню можуть додавати грецькі горіхи.

Таратор

Фаршировані перці

Страва готується з ароматних, свіжих або висушених перців. Фарширують перці по-різному: як м’ясом, так і по-вегетаріанськи - тільки рисом зі спеціями.

У м’ясному варіанті цієї страви, зазвичай, використовують суміш яловичини і свинини, або одне із двох.

Один із найвідоміших варіантів “чушка бюрек” - перці, фаршировані бринзою, та смажені у паніровці.

Фаршировані перці

Шопський салат

Цей свіжий, соковитий, літній салат, є стравою болгарської кухні, втім популярний не тільки у цій країні, а також у Сербії, Чорногорії, Албанії та Чехії. Його назва походить від назви західної етнічної групи болгар - “шопи”. Біла бринза, зелені огірки та червоні помідори у складі страви символізують кольори прарора Болгарії.

Шопський салат

Баніца

Баніца - це традиційний пиріг болгарської кухні з листкового тіста, іноді навіть пісний. Шари баніци складаються по спіралі або розташовані шарами.

До листкового тіста, приготованого для пирога, додають різноманітні продукти, найбільш поширеним є рецепт з бринзою та яйцями.

У різних частинах Болгарії можна спробувати баніцу з різноманітними начинками: наприклад, з гарбузом та цукром, з картоплею (пататнік), з капустою і цибулею, шпинатом (зелена баниця), рисом м’ясом та іншими. Коли у тісто для пирога додають молоко, то баніца ставиться на стіл у якості десерту.

Дуже часто болгарський пиріг включається у меню сніданку.

Баніца

Гювеч

Саме ім’я страви - гювеч - поєднує в собі різні страви болгарської кухні, приготовані у глиняному горщику з кришкою для запікання у печі.

Насправді, слово “гювеч” і є назвою посуду, і коли він маленького розміру то називається горщиком або котелком.

Страви у гювечі готуються по різним рецептам, але найбільше нагадують рагу, і можуть містити або м’ясо (свинину, яловичину, баранину або кролика), або пісну начинку (овочі).

Гювеч

Сармі

Страва, дуже схожа на наші голубці. У літню пору є головною болгарською стравою. Для сармі використовують в основному листя винограду. Начинку роблять з тушкованого м’яса зі смаженою цибулею, смаженим рисом і усе приправляють сіллю та перцем. Для начинки також можна використовувати моркву, гриби, сир, та усе інше, що спаде на думку.

Готують як листя з м’ясною начинкою всередині, так і вегетаріанський варіант сармі.

Восени та взимку страву частіше роблять зі свіжого листя капусти.

Сармі

Чаверме

Шашлик або барбекю займають почесне місце у болгарській кухні. Одна із особливих страв болгарського барбекю - це ціле ягня, засмажене на вертілі. Ця страва є типовою для гір Родоп, але готується й у інших частинах Болгарії.

Також типовими для болгарської кухні є кебапче (кобаски з фаршу) та кебапчета (котлетки), які готуються у спеціальній печі на грилі. Поважають тут і рибу - скумбрію та форель запікають цілою і одразу подають до столу.

Кебапче

Капама

Капама - традиційна болгарська страва з регіону Південно-Західної Болгарії. Готується з множини продуктів - свинини, курятини, яловичини, кролика, квашеної капусти, і до цієї суміші додається ковбаса або кров’янка та рис.

Для досягнення унікального аромату і смаку капами потрібно дотриматись 3 умов:

  • Перша - зі спецій використовуються чорний перець і лавровий лист.

  • Друга - є чіткий порядок шарів продуктів для запікання.

  • Третє -  страва запікається більше або, принаймні, рівно 4-5 годин на повільному вогні і у герметичному глиняному посуді (гювеч).

Капама

Ароматна, проста, яскрава, смачна і апетитна - усе це болгарська кухня. Страви Болгарії дуже прості, але завдяки цікавим поєднанням продуктів виходять ароматними та смачними. А для наших кулінарів перевага болгарської кухні полягає і у тому, що продукти для приготування традиційних болгарських страв дуже легко купити у наших магазинах, на відміну, наприклад, від японської та китайської кухні.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.