Основні продукти болгарської кухні

Страви болгарської кухні володіють деякими відмінностями, які надають їй національного колориту. Серед них можна назвати велику кількість м’яса, молочних продуктів, а також любов до глиняних горщиків і приготування на вогнищі. Відмінності у рецептурі приготування одних і тих же страв можуть з’являтися залежно від перебування у тому чи іншому етнографічному регіоні. Усього їх у країні сім: севрняшка, шопска, добружанска, тракійска, родопска і пірінска.

Болгарська страва

Овочі

Клімат у Болгарії дуже сприятливий для вирощування овочів. Тому їх тут багато і вони широко використовуються  у болгарській кухні. Помідори, огірки, солодкий і гострий перці, кабачки, баклажани, квасоля - це далеко не повний перелік овочів, які вирощують та готують у Болгарії. Овочі тушкують у горщиках з бринзою, фарширують, запікають і, звісно, готують овочеві салати - усе, що тільки спаде на думку.

Болгарські помідори солодкі і соковиті. Це спеціальні сорти, призначені для миттєвого споживання у їжу, а не для тривалого транспортування. Тому болгарські помідори не можна  порівнювати з тими, що постачаються у наші магазини.

Огірки у Болгарії споживають зазвичай без шкірки. Це досить поширений кулінарний прийом і майже у кожному домі є спеціальний овочевий ніж, щоб очистити огірок від шкірки, перш ніж нарізати у салат.

Говорячи про Болгарію, не можна не сказати про один із найважливіших інгредієнтів для багатьох страв - перець, який і отримав назву цієї країни. Восени вулиці заповнюються ароматним запахом печеного перцю. Солодкий перець, який у нас називають “болгарським”, у Болгарії часто іменують “чушка”, а гострий перець - “люти чушка”. У салатах солодкий перець часто використовують у печеному вигляді, що надає їм своєрідного смаку. У Болгарії навіть придумати спеціальний апарат для його запікання - “чушкопек”.

Фарширований болгарський перець готують і у нас, та все ж на батьківщині він буде приготований з особливим талантом. У Болгарії така страва називається “чушка бюрек”, і начинкою для нього слугує бринза, смак якої не порівняти з нашими аналогами.

Болгарський перець

Іменна бактерія

Туристи взагалі часто відмічають неповторні властивості місцевих молочних продуктів. А уся справа у особливій молочнокислій бактерії Lactobacillus Bulgaricus, яка мешкає тільки на території цієї республіки. Саме вона надає такого ніжного смаку та дозволяє виготовляти молочні продукти без додавання штучних речовин.

У Болгарії особливим попитом користується продукт зі смішною назвою “кисело мляко”, він схожий на простоквашу - трохи кисле загусле молоко.

Цей напій часто споживають на сніданок чи у якості перекусу. Також Болгари люблять додавати його до салатів та десертів. На його основі роблять соуси: наприклад, “білий соус”, до складу якого входить кисле молоко, подрібнений кріп та часник, чудово поєднується з мусакою (запіканка з м’ясного фаршу, картоплі, помідорів та яєць). Мало того, що болгарське кисле молоко смачне, так ще й корисний настільки, що збільшує тривалість життя - є думка, що число довгожителів Болгарії напряму пов’язана із щоденним його споживанням.

Кисело мляко

Бринза і сир

Болгари називають її сірене. Вона надзвичайно популярна у Болгарії: її додають у закуски, супи, тушоване м’ясо, вироби з тіста. Бринза з білим хлібом і стручковим перцем є обов’язковою на столі у болгар так само, як у англійців, наприклад, сендвічі або пудинги. Окрім того, болгари готують її особливим способом: посипають бринзу червоним перцем, додають трохи вершкового масла, після чого щільно загортають її у пергаментний папір і запікають у духовці. Приготована таким способом бринза має дуже ніжний та соковитий смак і приємний аромат. Смак бринзи чудово поєднується з багатьма продуктами.

Жовтий зрілий сир у Болгарії називають “кашкавал”. За смаком він не схожий на жоден з наших сирів. Справжній болгарський сир виробляють з овечого або козячого молока. Це надає йому специфічного смаку. Кашкавал, звісно, можна споживати і просто у “нарізку”, але особливо смачним і популярним він є у вигляді болгарської страви “Кашкавал пане” - сир, смажений у паніровці. З іншого боку це зовсім проста і невибаглива страва - шматок сиру обвалюється у паніровці, а потім смажиться в олії. Виходить хрустка скоринка, всередині якої розплавлений сир.

Бринза

Вогонь та м’ясо

Не менше за молочні продукти болгари шанують м’ясо. Багато національних страв Болгарії містять свинину, яловичину або ягня. І готують їх переважно на відкритому вогні. Любителям м’яса, однозначно, прийдеться до смаку “мєшана скара” - суміш з декількох видів котлет та шашличків, приготованих на грилі. Усі складові асорті також готуються і як окремі страви, але завжди на вогні.

Також, болгари будуть вас палко переконувати спробувати місцевий суп “шкембе чорба”. У місцевих чоловіків він вважається ефективним засобом від похмілля. Втім суп досить специфічний, адже головним його інгредієнтом є шлунок свині (або яловичий, або ягняти).

М'ясо

Спеції

Спеції у Болгарії не дуже гострі. Швидше пряні. І використовують їх у помірних кількостях. Виділити можна дві пряності - чабер та пажитник. Також у Болгарії широко використовують готові суміші спецій. Наприклад, “Шарена сол”, до складу якої входять сабер, пажитник, смажене гарбузове насіння, зерна кукурудзи, солодкий і гострий перці, сіль.

У багатьох містах Болгарії, особливо туристичних, приправи можна придбати як у супермаркетах, так і на ярмарках з сувенірами. Там їх часто продають у різних гарних баночках. Виходить у сувенір, і приправа. Дуже зручно у якості подарунку.

Спеції

Ароматний алкоголь

Напевне кожний, хто побував у Болгарії, обов’язково замовляв у ресторанчиках місцеве вино, адже воно відрізняється надзвичайним смаком. Виноробна історія Болгарії, як відомо, нараховує багато сотень років, і їй не зашкодило навіть завоювання країни мусульманською Туреччиною.

Тільки заради цих вин можна організувати гастрономічний тур. Серед різноманіття сортів завжди можна знайти щось своє, а для початку можна спробувати популярні сорти Melnik, Pamid і Muskat Ottonel.

Для охочих спробувати міцніші напої є відома “ракія”, яку витримують у дубових бочках. У результаті багатий аромат, який нагадує бренді. Стандартною вважається міцність  у 40 градусів, але домашня ракія може бути 50-ти і 60-ти градусною, тому не слід поспішати пити його залпом.

Ракія

Болгарська кухня може здатися незвичною, незважаючи на достатню близькість наших країн, але тільки спочатку. Кожний може знайти тут страву до душі: як любителі м’яса, так і вегетаріанці.

Також читайте про особливості болгарської кухні - https://harchi.info/articles/osoblyvosti-bolgarskoyi-kuhni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.