Особливості болгарської кухні

Болгарська кухня перейняла кращі традиції візантійської кулінарії. Її рецепти відомі багатьом слов’янським господиням. Страви Болгарії характеризуються самобутністю. Місцеві мешканці намагаються зберегти свої кулінарні традиції, незважаючи на вплив інших народів.

Болгарські страви

Болгарська кухня базується на овочевих стравах. У Болгарії користуються популярністю різноманітні овочі: морква, огірки, картопля, кабачки, капуста різних видів, баклажани, тощо. Овочі споживають у будь-якому вигляді. Їх їдять сирими, смаженими, вареними, маринованими, тушкованими і фаршированими. Овочі виступають незмінним компонентом м’ясних страв.

М’ясо часто доводять до готовності разом з овочами, подаючи страву у глиняних горщиках. В основному, місцеві господині роблять 3 м’ясних страви: каварма у горщиках (м’ясо, солодкий болгарський перець, цибуля, червоне вино), гювеч (тушковане м’ясо, картопля, часник, помідори та інші овочі) і мусака (запіканка з картоплі та нарізаного м’яса). Також популярною стравою є сач - м’ясо та різні овочі смажаться на спеціальній пательні. У прибережних районах популярними є страви з риби та морепродуктів.

Гювеч

З овочевих салатів найпопулярнішим є “Шопський”, який трохи нагадує відомий “Грецький”. Його готують з огірків, помідорів, солодкого перцю (зазвичай печеного, втім, іноді і сирого), цибулі, посипають бринзою, петрушкою і заправляють рослинною олією та винним оцтом. Також популярними є “Вівчарський” (схожий на “Шопський”, але з додаванням шинки і грибів), “Селянський” (помідори, цибуля, маслини, бринза, печений перець), “Снєжанка” (огірки, грецькі горіхи, часник, кисле молоко). Більшість овочевих салатів тут прийнято заправляти рослинною олією та винним оцтом, майонез практично не використовується.

Овочеві салати у Болгарії їдять на сніданок, обід та вечерю. Або ж просто подають до столу компоненти (нарізані огірки, помідори, бринзу, олію, оцет), які без проблем можна самостійно змішати, або їсти окремо. Щодо ресторанів - то там порції овочевих салатів зазвичай є великими (що, зрештою, стосується не тільки салатів) - не менше 300 г, а іноді і 500. Позаяк, є сенс брати салат на двох або трьох.

Болгарські овочеві салати

На столі завжди присутні холодні і гарячі закуски. Для їх приготування беруть тушковане і в’ялене м’ясо, гриби, смажені тельбухи, ковбасу, тощо. У кожному селищі існують свої рецепти приготування супів, які називають чорба. Перше місце серед них займає бобова юшка з додаванням смажених тефтелів та варено-копчених ковбасок. На свята готують юшку з телячих тельбухів. З холодних супів найбільш популярним є таратор. Його роблять з дрібно нарізаних огірків, грецьких горіхів, часника, кропу і кислого молока. Особливість болгарської кухні полягає у незвичайному способі термообробки інгредієнтів. Продукти ретельно пропарюють на повільному вогні протягом години. При цьому усі компоненти одночасно проходять термообробку. Так болгари готують другі страви і супи.

Також болгарська кухня багата на рецепти, які відомі на весь світ. Наприклад, популярний йогурт першими почали готувати болгари. Молочні продукти у Болгарії дуже поширені. Їх зараховують до списку основних продуктів і додають до багатьох наїдків. Серед місцевого населення також популярні сири різних видів. Найчастіше споживають м’яку бринзу, кашкавал, тукманік.

Болгарський перець

Десерти Болгарії також різноманітні. Тут роблять смачні торти, віденські тістечка, східні солодощі (пахлава, тулумба). Також у Болгарії широко споживають різноманітні фрукти.

Окремої уваги заслуговують болгарські вина. Науково доведено, що виноробство - одне із найдавніших ремесел, якими займався болгарський народ. Тому не дивно, що за такий тривалий час болгари змогли вдосконалити технології вирощування винограду та виробництва вина до дуже високого рівня. На сьогодні під сонцем Болгарії вирощують близько 1300 першокласних сортів винограду. Тут ви маєте можливість продегустувати не тільки такі відомі вина, як гамза, димят, памід, мускат, міскет, мавруд і мельник, але й ароматні домашні вина з невеликих господарств.

А ті, хто надають перевагу міцнішим напоям, зможуть оцінити усі переваги ракії. Ракія - це національний болгарський напій, який виробляють з різноманітних фруктів. Найпопулярніший різновид ракії - сливовиця, яка виготовляється з соковитих болгарських слив. Є також багато видів домашньої ракії, яку готують за старовинними родинними рецептами.

Болгарське вино

Епітети “найпопулярніше” можна присвоїти двом наступним стравам болгарської кухні. Перша - дивовижно ніжний суп з квасолі, який краще всього виходить у глиняному горщику. Називається він “боб яхнія”.

А другу багато болгарів обов’язково назвуть у числі своїх улюблених, особливо солодкоїжки. Це легкий пиріг “Баніца”, який готується з листкового тіста з традиційною для Болгарії начинкою з бринзи. На Новий рік у такий пиріг господині ховають “кисметі” - листочки з добрими побажаннями на майбутній рік.

До речі, “Смачного!” по-болгарськи буде “Добър апетит! (Dobãr apetit)”.

Баніца

Більше про болгарську кухню читайте у наступних статтях.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.