Пательня вок

Китайська кухня має безліч прихильників у всьому світі, і зовсім недивно, що на наших сучасних кухнях, у господинь, що звикли користуватись модними блендерами, мультиварками та іншим приладдям, знайдеться і пательня вок.

Історія появи цього посуду має дуже давнє коріння. Придумали її бідні, але неймовірно практичні китайці, які, прагнучи максимально використати тепло своїх вогнищ, винайшли пательню, у якій усі компоненти страви за рахунок форми дна знаходяться близько до центру, і, відповідно, готуються дуже швидко.

Топили китайці у ті давні часи соломою та висушеним перегноєм, які хоч і горіли жарко, але швидко згорали, не даючи достатню кількість тепла, але за рахунок випуклого дна та округлих стінок пательні з'явилась можливість якісно та швидко приготувати м'ясо, овочі та інші продукти. Предок пательні вок був досить скромним, мав конічну форму та тонкі стінки, готували у ньому на відкритому вогні.

Зараз на прилавках магазинів можна знайти багато різних моделей цієї пательні, лиш здалеку схожих на перші екземпляри. Як же вибрати потрібну вок і на що потрібно звернути увагу?

Пательня вок

Матеріал

Найкраща пательня вок, як правило, виготовлена з чавуну. Це товста солідна ємкість, здатна довго утримувати тепло, міцна і довговічна. Ось тільки не варто мити її у посудомийці. Чавун цього не любить.

Частіше всього у продажу можна знайти моделі пательні з алюмінію, кераміки, вуглецевої та нержавіючої сталі. Вироби з алюмінію покривають антипригарним покриттям, що, безперечно, є дуже привабливим фактором, але варто відмітити, що подібний посуд при частому використанні навряд чи прослужить довго.

Керамічна пательня вок на ринку з'явилась не так давно. Її виробляють за допомогою передових технологій, використовуючи високоякісні матеріали. Як правило, сама пательня виготовлена з алюмінію, а керамічне покриття є екологічно чистим та нешкідливим. Купуючи таку пательню, варто звернути увагу на цілісність її поверхні: тріщини, потертості, сколи. І головне пам'ятати, що кераміка не любить тривалого нагрівання.

Форма

Традиційна пательня вок мала випукле дно, але такі моделі дуже нестійкі та непридатні для експлуатації на електричних плитах, до них необхідно купувати спеціальне кільце для стабільного положення пательні на конфорці.. Краще зупинити свій вибір на пательні з пласким дном невеликого діаметру, що є значно зручнішою.

Вага

Найбільш важкі моделі зроблені з чавуну або вуглецевої сталі. Алюмінієві моделі є досить легкими. Якщо ви вибрали важку пательню, то варто шукати вок з 2 ручками, є і такі. Випробуйте ці ручки безпосередньо у магазині, щоб оцінити їх зручність. Зверніть увагу і на товщину стінок пательні — вона повинна бути не менше 4 мм.

Комплектація

Добре, якщо у комплекті до пательні буде йти кришка та решітка напівкруглої форми, що дозволяє розмістити на ній порцію уже приготованої страви, для того, щоб стекли залишки олії. Наявність кришки дозволить готувати тушковані страви. Ручки у вок можуть бути і знімними. А іноді, у якості приємного бонусу, до пательні додається брошура з оригінальними рецептами.

Комплектація вок

Розмір

Якого розміру пательню вибрати — залежить від ваших потреб. Зазвичай у магазинах вказують верхній діаметр посуду. І якщо цей параметр близько 20 см, то така пательня підійде для однієї людини. Пательні діаметром 26 см цілком достатньо для приготування їжі на родину з 4 чоловік. На більшу кількість людей необхідно купувати пательню діаметром від 28 см.

Таємниці вдалого приготування у вок

Готувати у пательні вок, на думку кулінарів, неважко. Основна таємниця китайської кухні вже давним-давно стала відома усім. Головне у приготуванні їжі — швидкість. Китайці готують страву хвилин за 10, а якщо використовують вок, то й ще менше. За якість їжі можна не хвилюватись: у пательні вок тепло поширюється рівномірно, прогріваючи усі інгредієнти, чого не може забезпечити звичайна пательня.

Декілька порад для приготування страв у вок

  • Готувати необхідно на сильному вогні, постійно помішуючи вмістиме пательні.

  • Майстерні кухарі рекомендують нарізати продукти маленькими шматочками або соломкою, тоді їжа готуватиметься усього декілька хвилин. М'ясо також варто нарізати соломкою, поперек волокон.

  • Короткий час приготування має досить цінну перевагу: овочі та м'ясо відмінно зберігають свої вітаміни та колір, внаслідок чого вийде не тільки смачна і гарна, а й корисна страва.

  • Кількість олії, потрібної для приготування страв у вок, є зовсім невеликою, оскільки продукти постійно перемішуються. Це великий плюс для прихильників зорової їжі.

Принцип роботи вок

Поради досвідчених кулінарів

  • Помиляються ті, хто вважає що вок придатна тільки для смаження. Ця пательня є універсальною. У ній цілком можна приготувати тушковані страви, страви у фритюрі, або навіть зварити суп.

  • Не кладіть одразу багато продуктів на пательню, це знизить температуру і в результаті вийде тушкована страва, а не смажена.

  • Для м'яса використовуйте маринади, це зробить страву дуже соковитою. А також, оскільки приготування займає малу кількість часу, усі інгредієнти слід підготувати наперед.

Про що розповіли господині і змовчали продавці

  • Керамічну вок краще також не мити у посудомийній машині, як і чавунну. Виявляється, що покриття у керамічній моделі може бути недостатньо міцним, що призведе до подальшого прилипання продуктів.

  • Купуючи пательню вок не забувайте і про нижній діаметр дна. Річ у тім, що якщо ваша пательня буде закривати конфорку не повністю, то з часом плита буде поступово вигорати, що призведе до поломки. Тому, перш ніж здійснити покупку, подумайте, на якій плиті ви збираєтесь використовувати вок

Багато у чому успіх приготованої страви залежить від того, чи правильному посуді її готували. Якщо ви хочете дивувати знайомих кулінарними шедеврами, спробуйте приготувати щось у пательні вок, відомій здавна і улюбленій на багатьох сучасних кухнях.

Пательня вок

Також читайте про марокканський національний посуд таджин - http://harchi.info/articles/tadzhyn-marokkanskyy-chudo-gorshchyk.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.