Розписування писанки

Яйця є символом початку життя і водночас нагадуванням, що Бог пожертвував собою, щоб подарувати усім нам нове життя. До Великодня традиційно готують крашанки та писанки. Раніше готували і крапанки та скробанки, але у сучасному Великодньому кошику їх майже не зустрінеш. Колір крашанок та малюнки на писанках також мають свої значення. Наприклад, червоний колір крашанок ототожнює кров, пролиту Спасителем і радість життя, його можна досягти завдяки відвару цибулиння. Раніше крашанок обов'язково повинно було бути 13 — як згадка Христа і 12 його апостолів.

Орнамент писанок помітно відрізняється у різних регіонах країни. Наприклад, на Поділлі писанки часто оздоблювали закрученими лініями, так званим “безкінечником”, у якому мала заплутатись нечиста сила. А на Гуцульщині яйця розписували оленями та кіньми, що за давніми віруваннями носили сонце. 

Писанки не їли, а виробляли як обереги, а крашанками та дряпанками ласували під час святкової трапези.

Писанки у руках

Розписування писанки відбувається наступним чином. Писачком із воском на яйце наноситься орнамент писанки. Віск застигає і захищає поверхню писанки від фарби. Таким чином, лінії, нанесені на біле яйце будуть на готовій писанці білими, на жовте — жовтими і так далі, від найсвітлішого кольору до чорного. Після фарбування яйця у новий колір, воском замальовуються саме ті частини, які мають мати таку фарбу у кінцевому варіанті.

Для виготовлення писанки знадобиться таке приладдя як: яйця з білою шкарлупою, писачок, віск, свічка, олівець та гумка, декілька м'яких ганчірок, ємкості з фарбою, ложки. Стіл варто не забути застелити папером, щоб вберегти від крапель воску та фарби.

Розписування писанки

Фарби

Наші пращури, безперечно, використовували натуральні барвники. Так, наприклад, жовтий колір отримували з дикої яблуні або гречаної соломи, які відварювали та настоювали. З конопляного насіння отримували зелений колір, а з гречаної полови — бурий. Брунатний колір добували з цибулевого лушпиння чи кори дуба, а червоний — з настоянки звіробою. Наразі ж ми маємо можливість скористатися спеціальними харчовими фарбами, доступними у будь-яких магазинах — переважно для крашанок, оскільки їх ми ще будемо їсти. А писанки, які не споживаються, експерти радять фарбувати кислотними аніліновими барвниками для фарбування вовни, щоб масимально довго зберегти візерунок.

Писачки

Малюють писанки спеціальним інструментом — писачком. Інколи писанки розписують також сірниками або шпильками.

Ті, хто захоплюється розписуванням писанок, зазвичай мають декілька писачків з отворами різного діаметру, оскільки орнамент писанок може мати лінії різної товщини, залежно від регіону. Буковинські та гуцульські писанки зазвичай розписують тонкими лініями, поліські, подільські та наддніпрянські — широкими. А ще, писачком з великим отвором дуже зручно та швидко покривати воском великі ділянки орнаменту писанки.

Писачки

Послідовність дій

Отож, розписують писанку у кілька послідовних етапів: готують яйце до розмальовування, розмічають поверхню яйця, наносять восковий малюнок, зафарбовують, і, зрештою, знімають віск.

Готуємо яйце до малювання

Для виготовлення писанок зазвичай беруть курячі яйця, хоча інколи в хід йдуть також гусячі та качині. Яйце береться сире, бо варіння порушує шар, який сприймає фарбу, можна хіба запекти яйце перед розписуванням — це малюнку не загрожує. А ще використовують видуті яйця. Щоб видути яйце знадобиться гумова груша. У шкарлупці з обох боків спочатку потрібно зробити 2 маленькі дірочки, яйце розбовтати циганською голкою, а потім за допомогою груші пвдути повітря в одну дірочку яйця, його вміст вийде з іншої. Після чого яйце потрібно промити водою, яку також залити у грушу і продути за тією ж схемою. Потім яйце поставити вертикально, щоб позбутися залишків води і остаточно його висушити. На завершення дірочки потрібно залити гарячим воском, щоб запобігти потраплянню фарби всередину яйця.

Слід перевірити, щоб яйце мало міцну шкарлупу, на ньому були відсутні тріщини і, звісно, його форма була гарною та рівномірною, а поверхня гладенькою. Перед початком розписування, яйце потрбіно помити у воді та висушити.

Ділимо поверхню яйця

Для початку слід вибрати орнамент писанки — тут орієнтуємось на власні вміння та вподобання.

Для того, щоб отримати рівні і гарні лінії та пропорційні частини, існує ціла технологія. Візьміть яйце у ліву руку, а в праву — олівець, на гострому кінчику яйця поставте хрестик, щоб умовно поділити його на 4 частини, після чого прикладіть до яйця олівець і мізинець правої руки. Обертайте яйце навколо осі (мізинця), у сторону від себе, залишаючи олівцем слід. Це дозволить отримати рівну лінію і довести її до початкової точки. Після того, як перші 4 лінії готові, яйце ділиться по екватору. Одну з ліній поділіть навпіл, і обертаючи яйце, як і в попередній раз, нанесіть поперечну лінію. Також, олівцем можна намітити основні елементи малюнку. Усі ці розмітки зітруться з писанки разом з воском, отже готова писанка не матиме жодних слідів від олівця.

З часом та досвідом така розмітка писанки стає непотрібною, вмілі писанкарі розписують писанку одразу воском, і роблять розмітку олівцем тільки при створенні складного орнаменту.

Поділ поверхні яйця

Розписуємо писанку воском і фарбуємо

Покладіть маленький шматочок воску у писачок та нагрійте його над полум'ям свічки протягом декількох секунд. Для початку варто провести пару ліній на папері, щоб перевірити, чи добре писачок малює. Потім починайте наносити малюнок на писанку, пильнуючи щоб отвір писачка був щільно прикладений до майбутньої писанки, а голівка була перпендикулярною до його поверхні.

Писачок потрібно постійно підігрівати на вогні, оскільки розтоплений віск має здатність дуже швидко застигати. Щоб отримати стійку та щільну лінію, віск має бути добре розігрітим.

Використовувати потрібно саме віск, а не парафін. Парафін є крихким та не таким пластичним і відпадає від писанки. Можна використати хіба суміш парафіну і воску.

Також не забувайте періодично прочищати писачок, повністю розтоплюючи та виливаючи з нього весь віск, щоб отвір не забивався.

Старайтесь наносити віск, не перериваючи лінії.

Перед першим фарбуванням яйце обробляється в оцтовому розчині — так фарба краще ляже на його поверхню. Після чого яйце можна класти у потрібну фарбу. Після зафарбовування сполосніть яйце у холодній воді, злегка промокніть ганчіркою та дайте висохнути.

Почергово наносячи віск та зафарбовуючи яйце у потрібний колір, наносимо весь орнамент. Після замальовування в останню фарбу, знімаємо з писанки віск.

Занурення яйця у фарбу

Знімаємо віск з писанки

Якщо писанка робилася з повного яйця (сирого), прогрійте його у духовці, розігрітій до 80-100 градусів, протягом 10-15 хв, щоб отримати тепле яйце з трохи розплавленим воском, яке треба догріти над полум'ям, щоб можна було стерти віск за допомогою ганчірки. Таке прогрівання забезпечить довгий термін зберігання яйця, але краще зробити це наперед, перед початком розписування писанки.

Якщо розписувався видуток, то просто зніміть віск над полум'ям. Втім, якщо писанка має червоне або біле тло, краще знімати віск над газом, а не свічкою, щоб сажа, яка виділяється під час горіння останньої, не залишила слідів. Також, перед зняттям воску з видутка, треба розгерметизувати один з отворів, які ми заливали воском, щоб писанка не тріснула при нагріванні.

Розписування писанки

Скробанки і мальованки

Також, до Великодня можна зробити скробанку. Для цього яйце потрібно пофарбувати у темний колір, після чого чимось гострим (голкою або шилом), видряпати орнамент. Для такої мети слід брати помаранчеві, а не білі яйця, оскільки вони зазвичай мають міцнішу шкарлупу. Яйця використовують повні, і тільки після завершення малюнку їх запікають або видувають. 

Щоб зробити мальованки, досить просто розписати яйце акварельними або гуашевими фарбами, або ж спеціальним лаком за допомогою пензлика. Хоч мальованки і не вважаються традиційним великоднім атрибутом, дуже часто саме їх виготовляють діти у школах до свята. Розписують їх переважно рослинними орнаментами.

Писанки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.