Таджин — марокканський чудо-горщик

Це дивне та екзотичне кухонне приладдя з незвичайною назвою поки не часто зустрінеш в арсеналі наших господинь. Хоча ось уже декілька століть таджин використовують у різних країнах світу.

Звідки взявся таджин

Колись давно таджин з'явився на півночі Африки, у країнах Магрибу. Потім досить швидко перекочував до Європи, настільки підкоривши кулінарів своїми незвичайними здібностями, що вони усі страви, приготовані у цьому посуді почали звати ніяк інакше, як таджин.

Сьогодні таджин є справнім кулінарним символом Марокко, де усі страви з його участю готують виключно на тліючому вугіллі. З недавніх пір і у наших магазинах з'явилась можливість придбати цей символ марокканської кухні.

Таємниця марокканського горщика

Ззовні таджин представляє собою керамічний або чавунний горщик з кришкою конічної форми. Для зручності кришка має ручку. З невеликим заглибленням, у яку можна покласти ложку, а також невеликий отвір, призначений для виходу пари. Завдяки цьому отвору, рідина, що утворюється під час приготування, не буде витікати назовні.

Таємниця смаку приготованих страв ховається саме у витягнутій кришці. Конденсат, який утворюється у процесі приготування, завдяки конструкції таджину, накопичується у верхній частині конусу, а потім стікає по стінкам на дно нижньої ємкості. Такий колообіг повторюється знову і знову, створюючи найбільш оптимальний мікроклімат всередині таджину. Постійне нагрівання дна та циркуляція пари, насиченої ароматами спецій і трав, гарантують особливий смак їжі.

У таджині частіше всього готують овочі та м'ясо, яке у такому екзотичному горщику завжди виходить м'яким та соковитим, незалежно від його жорсткості. М'ясо зазвичай ріжуть на дуже крупні шматки. Час приготування страви залежить від використовуваних продуктів, дехто стверджує, що, наприклад, баранину потрібно готувати протягом декількох годин. Насправді, таджин дає можливість приготувати національні страви усіх народів світу, якщо тільки рецепт передбачає тушкування або запікання. І якщо ви є прихильниками таких страв то таджин — знахідка, призначена саме для вас.

Марокканські таджини

Який таджин купити

При виборі таджину обов'язково потрібно звернути увагу на його параметри. Зокрема:

  • Діаметр дна — дуже важливий параметр, який допоможе підібрати посуд під розмір плити.

  • Висота кришки — вона приблизно однакова для всіх типів, може відрізнятись на 1-2 см.

  • Ємність — вона, зазвичай, коливається від 1,5 до 3,5 л. Якщо у вас велика родина або ви збираєтесь готувати для гостей, підійде, без сумнівів, більший посуд.

Виготовляють таджин з термостійкої кераміки та високоякісного чавуну. Зустрічаються моделі, що поєднують в собі ці матеріали, тобто дно — з чавуну, а кришка — керамічна. Останній сучасний вид таджину зроблений з силікону і, як стверджують виробники, він нічим не поступається своїм важким братам. Такий посуд здатний витримувати температуру до 200 градусів, придатний для духовок та мікрохвильовок. Головною перевагою такого таджину називають зручність його зберігання на маленькій кухні.

Коментарі покупців щодо силіконового таджину наразі знайти важко, оскільки це зовсім новий посуд на ринку, отже варто зосередитись на особливостях традиційного таджину.

Кераміка або чавун

У чому особливість використання керамічного таджину? У процесі експлуатації важливо пам'ятати, що таджин не можна ставити на розігріту плиту. Необхідно спочатку поставити посуд на конфорку, включити її на невелику потужність, а потім поступово збільшувати температуру. Якщо не дотримуватись цієї рекомендації, то через деякий час таджин покриється сіткою численних тріщинок, що погіршить його властивості та зовнішній вигляд. Позаяк, акуратне використання — основне правило застосування керамічних горщиків. Мити керамічний таджин можна вручну або у посудомийній машині, не боячись, що посуд втратить свій колір.

Чавунний таджин хороший у тому, що нижню частину можна використовувати як пательню. Підготоване м'ясо попередньо обсмажують прямо в основі таджину, а вже потім додають інші інгредієнти страви, після чого накривають кришкою. Прослужить такий посуд тривалий час. Вид плити при цьому немає значення. Але варто пам'ятати, що:

  • Перед першим використанням необхідно вимити посуд теплою водою та добре висушити.

  • Ніколи не варто використовувати мийні засоби, що можуть пошкодити цілісність покриття.

  • Чавунне приладдя не рекомендовано мити у посудомийній машині.

Одними із найпопулярніших виробників такого таджину є Emile Henry, Ceraflame, Appolia, Le Creuset.

Розписний таджин

Етнічна прикраса столу

Часто сам таджин є прикрасою столу, тому що однойменну страву прямо у ньому і подають. Існує безліч дизайнерських рішень щодо оформлення цього посуду. Тут, безперечно, усе залежить тільки від ваших вподобань. Можна вибрати звичайний однотонний таджин, або придбати мальовничий розписаний горщик. Покриття посуду буває матовим або глянцевим. Підберіть таджин по душі, і він буде тішити не тільки неповторним смаком страв, а й буде родзинкою на вашому столі. Приготування таджину у якості святкової страви, його подача, може стати однією з оригінальних родинних традицій.

Поради спеціалістів

  • Щоб керамічний таджин служив довше, новий посуд потрібно занурити у холодну воду на добу.

  • Придбайте спеціальну підставку для таджину, яка дозволяє приготувати будь-яку страву на пару, зберігши усі вітаміни та колір продуктів, до того ж це розширить асортимент страв.

  • Не знімайте кришку з таджину під час приготування, якщо тільки цього не вимагає рецепт. Кришку знімають уже безпосередньо перед подачею страви на стіл.

  • Якщо ви опинитесь на батьківщині таджину у Марокко і вирішите придбати посуд, будьте особливо уважними, щоб не купити декоративний таджин, придатний тільки для сервірування столу. Незважаючи на оригінальні національні малюнки, такий таджин не витримує високих температур. Запам'ятайте, що відмінна риса декоративного таджину — відсутність отвору у кришці.

Чи готові до покупки 

Вартість таджину, нема чого приховувати, є досить високою. Проте їх щасливі власники з впевненістю стверджують, що краще один раз спробувати, ніж сто разів почути. Звісно, скільки людей, стільки й думок, але є й одна влучна кулінарна порада. Виявляється, якщо ви чекаєте гостей, але у вас ще багато справ, таджин можна приготувати за день до святкового столу. За цей час він стане ще смачнішим та ароматнішим.

Таджин

 А про цікаві кухонні гаджети розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/cikavi-kuhonni-gadzhety.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.