У чому зберігати продукти - як обрати упаковку

Для того, щоб продукти довго зберігались, окрім правильного температурного режиму та вологості повітря, потрібно подумати і про упаковку. Вона повинна враховувати властивості продукту та умови, у яких він зберігатиметься.

Упаковка продуктів харчування повинна одночасно захищати продукти від висихання, від поглинання сторонніх запахів та доступу кисню, що підтримує біохімічні процеси та прискорює псування.

Давайте розглянемо, у чому ж можна зберігати продукти і чи є якісь особливості, які потрібно знати.

Пакети

Поліетиленовий пакет — хороша упаковка для зберігання більшості продуктів. Однак, не забувайте, що поліетиленові пакети бувають різними. Поліетиленові мішки, у які запаковують непродовольчі товари, для зберігання їжі, в принципі, не призначені. Непродовольчий поліетилен може виділяти, хо ч і малих дозах, токсичні речовини, тому зберігати у ньому їжу заборонено. Проте, поліетиленові пакети, у яких продаються продукти, можна використовувати без остраху: продуктові магазини повинні мати на них сертифікат безпеки. Для упаковки їжі купуйте спеціальні пакети із позначкою на упаковці “для продуктів”.

Що краще зберігати:фрукти, овочі, сир, рибу, м'ясо, копченості.

Що зберігати не варто: ковбаса, вершкове масло та інші жирні продукти — у поліетиленовій упаковці вони швидко покриваються білим нальотом та стають слизькими.

Поліетиленові пакети для їжі

Поліетиленові пакети із застібкою для їжі

Харчова плівка

Непоганою альтернативою пакету є харчова плівка. Вона тонка та м'яка, щільно огортає продукт та створює герметичну упаковку. Ідеально підходить для продуктів неправильної форми, які важко помістити, наприклад, у контейнер.

Єдиний мінус — така упаковка є одноразовою.

Що краще зберігати:фрукти, овочі, сир, рибу, м'ясо, копченості.

Що зберігати не варто: ковбаса, вершкове масло та інші жирні продукти — у поліетиленовій упаковці вони швидко покриваються білим нальотом та стають слизькими.

Харчова плівка

Фольга

Володіє хорошими захисними властивостями, не пропускає сторонні запахи, не всотує жир та не пропускає вологу (поліетилен є більш проникним матеріалом). Продукти у такій упаковці зберігатимуться довше, ніж загорнені у плівку або у пакеті.

Що краще зберігати: у фользе зберігати жирні продукти та їжу, деякі готові страви.

Що зберігати не варто: не загортайте у фольгу гарячепри нагріванні вона стає крихкою, легко ламається і рветься.

Фольга для їжі

Папір

Пергаментний папір дозволяє продуктам “дихати”, що оберігає їх від зайвої вологості та появи неприємного запаху, а, також, така упаковка володіє жиро- та вологостійкістю. Є більш підходящою для жирних продуктів, ніж поліетилен.

Що краще зберігати: сир, копченості, ковбасу, творог, масло, кондитерські вироби.

Що зберігати не варто: овочі, фрукти, зелень, риба.

Пергаментний папір

Контейнери

Одна із найцивілізованіших упаковок. Пластикові контейнери із кришкою — надзвичайно практичний спосіб зберігання продуктів.

Але до вибору контейнеру потрібно поставитись вкрай уважно. Безперечно, вибраний вами лоток повинен бути призначеним для продуктів харчування. Про це свідчить мітка у вигляді келиху або вилки, нанесена на поверхню контейнеру. Проте, на цьому наш вибір не завершується. Дізнайтесь для яких за температурою продуктів — холодних чи гарячих — придатний контейнер. Адже, деякі види пластику є абсолютно безпечними при кімнатній температурі, або при нагріванні із пластику можуть виділятися токсичні речовини. Найстійкішим вважається матеріал поліпропілен. Такі контейнери добре витримують найвищі температури, тому можна, навіть, розігрівати їжу у мікрохвильовці не виймачи з упаковки.

Будь-який пластиковий посуд не принесе шкоди, якщо він є сертифікованим і використовується за призначенням.

Що краще зберігати: будь-які продукт, особливо зручно зберігати готові страви - у пластикових контейнерах. Навіть, дуже зручно заморожувати продукти, потрібно тільки обрати упаковку із відповідним маркуванням.

Пластикові контейнери для їжі

Вакуумна упаковка

Кисень є головним ворогом свіжих продуктів. На повітрі продукти окислюються, а більшість бактерій нежиттєздатні у безповітряному середовищі. Позаяк, після видалення повітря із упаковки, їжа залишиться свіжо якнайдовше.

Вакуумні контейнери виготовлять із термостійкого скла скла або пластику поліпропілену. Ви кладете їжу в упаковку, а потім допомогою спеціального насосу відсмоктуєте повітря. Насоси можуть бути механічні або електричні. Звісно, механічний насос є дешевшим, але вам повітря доведеться відсмоктувати вручну, що зменшує вірогідність створення абсолютно безповітряного середовищ. Другий тип насосів коштує дорожче, працюють вони автоматично, від мережі або акумулятора — такий спосіб забезпечить достатню розрідженість повітря.

Часто до контейнерів можуть додаватись спеціальна решітка, що кладеться на дно посуду і слугує для того, щоб відділити продукт, наприклад, свіже м'ясо від соку, що із нього виділяється. Також, на кришці багатьох контейнерів є спеціальний індикатор місяця і дати, щоб пам'ятати із якого часу зберігається у цій упаковці продукт.

Що краще зберігати: готові страви, свіжі м'ясо та рибу, нарізку, ковбасу, сир, напівфабрикати.

Що зберігати не варто: фрукти, овочі, зелень.

Вакуумні контейнери

До речі

Не зберігайте продукти у чавунних пательнях та алюмінієвих каструлях. Чавун є дуже уразливим до іржі, а алюміній — до окислення. Краще використовувати емальлваний або скляний посуд. Також, якщо ви хочете, наприклад, перелити суп із однієї каструлі у іншу, а потім вже поставити у холодильник — прокип'ятить його, оскільки друга каструля не є стерильноющо прискорить псування супу. У жодному разі, у контейнерах із їжею у холодильнику не повинно бути ложок або інших столових приборів — виникають окислювальні процеси, що приводять до псування продукту.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.