Велетні світового продуктового ринку - найпотужніші компанії-виробники

Хтось потрапляє у продуктовий магазин щомісяця, хтось – щотижня, а хтось – щодня. Заходиш у супермаркет і бачиш безліч логотипів, яскравих етикеток, голосних написів та апетитних рекламних картинок. І навіть не здогадуєшся, що, скажімо, чаї Ліптон, Бесіда і соус Кальве – продукти однієї й тієї ж компанії-виробника (Unilever).

Аби розібратися в походженні продуктів, які продаються у магазині, а, також, мати уявлення про масштаби компаній, які їх виготовляють, нижче зібрана коротенька інформація про деякі найбільші продуктові корпорації світу, що представлені на українському ринку.

Nestle S.A.

Nestle – найбільша харчова корпорація в світі. За всіма показниками вона  у півтори рази переважає свого головного конкурента — Unilеver. Компанія виготовляє величезний асортимент товарів: розчинну каву, мінеральну воду, шоколад, морозиво, бульйони, молочні продукти, дитяче харчування, корм для домашніх улюбленців, фармацевтичну продукцію та косметику.

Історія компанії бере початок у середині 60-х років ХІХ століття. Благородною метою одного швейцарського фармацевта було віднайти альтернативу грудному материнському молоку для немовлят, які з різних причин не одержували достатнього харчування. Експериментальним шляхом врешті було винайдене “Молочне борошно Генрі Нестле”, яке врятувало життя великої кількості дітей по всьому світу.

Логотип Nestle S.A.

Mars Incorporated

Mars, окрім однойменного батончика, випускає ще й солодощі M&Ms, Milky Way, Snickers та Twix. Також, ця компанія володіє відомими в Україні торговими марками Whiskas та Pedigree.

Mars – єдиний серед продовольчих велетнів, який досі перебуває у приватній власності. Частини компанії розподілені між трьома онуками Френка Марса, хоча її  управлінням не займається жоден із нащадків. А починалося усе із батончиків Milky Way, що продавалися з віконця Френкової домашньої кухні.

Логотип Mars Incorporated

Groupe Danone S.A.

Французька молочна фірма Groupe Danone – найбільший у світі продавець молочної продукції, дитячого харчування, пляшкової води.
Danone знаменита своєю активною позицією у запровадженні “зелених” технологій виробництва,  та докладає чимало зусиль для зменшення шкідливого впливу виробництва на довкілля.

Логотип Groupe Danone S.A.

Mondelez International Inc.

У 2012 році Kraft Foods розділилась на дві самостійні компанії – Kraft Foods Group та Mondelez. У першій залишились американські продуктові торгові марки, а у другій – відомі глобальні бренди снеків, шоколаду, солодощів та кави: Oreo, TUC, Barni, Trident, Halls, Cadbury, Milka, Lacta, Toblerone, Alpen Gold, Jacobs, Carte Noire та багато інших.

Логотип Mondelez International Inc.

Unilever Group

Unilever – не повністю продуктова фірма, адже великий сегмент її продукції ­– засоби особистої гігієни та побутова хімія. Тим не менш, їжа та напої приносять третину від усього прибутку компанії: чаї Lipton, Brooke Bond, «Бесіда»; продукти Calve, Rama, Creme Bonjour та ін.

Логотип Unilever Group

The Coca-Cola Company

Хоч ця компанія ніяк не вписується у контекст здорового харчування, та все ж Coca-Cola – один із найдорожчих світових брендів. Цікаво, що однойменний напій, з якого розпочалась історія компанії, був розроблений фармацевтом як тонізуючий лікувальний засіб. Поступово він набув такої популярності серед споживачів, що вже за 6 років став найвідомішим напоєм у США.

Історія компанії насичена судовими позивами та різними сенсаціями у ЗМІ, в тому числі, пов’язаних зі складом напою. Але яким би він не був... однозначно зрозуміло, що солодкі газовані напої шкідливі для здоров’я.

Логотип The Coca-Cola Company

PepsiCo Inc.

Ще один відомий потужний велетень світового ринку. Окрім бренду солодкої води, володіє акціями  компанії Sandora та деякими продуктовими торговими марками (наприклад, ТМ “Агуша”).

PepsiCo  – один із найпотужніших рекламодавців і стоїть у ряду із найдорожчими брендами світу, хоча за об’ємом виручки її випереджає компанія Nestle.

Логотип PepsiCo Inc.

Ось такі вони, велетні світового продуктового ринку. Кожна з цих компаній заслуговує на щиру повагу через її успіх, але, як вже було сказано раніше, не кожна із них дбає про здоров’я своїх споживачів. Тож обираймо самостійно для себе найкраще, не зважаючи на спокусливу рекламу (хоч і важкувато це бува:)).



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.