Вина Болгарії

Товариська Болгарія давно знайома нашим мешканцям ну лише як пляжний курорт, і як виноробна держава. Вона впевнено входить у першу десятку країн за кількістю виноробних виноградників, а вина Болгарії, які виробляються зі швидкістю 10 млн гектолітрів на рік, користуються успіхом не тільки у відпочиваючих на її пляжах туристів, а й за межами країни.

Історія з географією

Фракійці, що поселились на території сучасною Болгарії, принесли на ці землі виноробні традиції. Вони піднесли виробництво та споживання вина у особливий культ, який дозволив створити цілу індустрію ще задовго до настання нової ери. Слов’янам, які прийшли на заміну фракійцям, дісталось у спадок господарство, яке добре функціонувало, і яке не міг викорінити навіть хан Крум, який приніс у 9 столітті іслам на територію Болгарії. Незважаючи на 500-літню османську владу, болгари не втратили традицій виноробства, і у 19 столітті зі звільненням від іга вина Болгарії знову почали вироблятися у великих об’ємах.

Виноградник 

Виділяють декілька основних виноробних регіонів, де слід спробувати вино:

Причорномор’я на сході країни, де обробляються численні сорти для отримання білих напівсолодких вин. Тутешній клімат дозволяє винограду накопичувати достатню кількість цукру. Теплі осінні місяці і пізній прихід холодів дають можливість дозрівати пізнім сортам винограду.

Рівнина вздовж Дунаю на півночі Болгарії відрізняється спекотним літом. Тутешній клімат особливо підходить для дозрівання мускатних сортів та плодів червоного кольору. На виноробнях Дунайської рівнини можна продегустувати ігристі вина Болгарії, білі сухі марки і якісні Каберне Совіньйон і Мерло.

Південні області Болгарії - це Фракійська низина з виноробнями на схилах гори Сакар. Родзинка цього регіону - вино з місцевого сорту Мавруд. Пізнє дозрівання дає цим плодам особливо насиченого смаку, а вина Болгарії, які виробляються з нього - столові, десертні та червоні ігристі.

Долина ріки Струма - невеликий, але дуже відомий болгарський виноробний регіон. Його мешканці пишаються тим, що сам Черчилль щороку замовляв 500 л місцевого вина з плодів сорту Широка мелнішка лоза.

Винний льох 

Класифікація вин у Болгарії

Згідно із діючою редакцією “Закона про вино”, прийнятої у 1999 році, усі болгарські вина діляться на 3 групи:

Трапезні вина (трапезні, тобто стололові) - натуральні молоді вина, які у свою чергу діляться на дві підгрупи:

  • Столові вина - це прості вина, які виробляються зі схвалених або рекомендованих сортів винограду, з природним вмістом спирту не менше 7,5%, але не більше 15%. Також ці вина повинні відповідати певним параметрам кислотності. Їх часто отримують шляхом змішування різноманітних болгарських вин, тобто в основному вони купажні, сортові зустрічаються рідше.

  • Регіональні (місцеві) вина - зокрема, позначаються на пляшці англійським терміном “Country wines”) - це столові вина більш високої якості, які виробляються з винограду, який вирощується у конкретних виноробних регіонах. На етикетках таких вин повинна бути присутня назва місцевості, де вони були вироблені. Частіше всього такі вина готуються з одного-двох сортів винограду.

Якісні вина характеризуються високими аромато-смаковими властивостями, які обумовлюються застосуванням спеціальних сортів винограду, певних методів обробки винограду та виробництва вина, а також природними умовами конкретної місцевості. Якісні елітні сортові вина, витримані 2 (білі) і 3 (червоні) роки у дубових бочках, набувають статусу Reserva, а кращих болгарських виноробень статус Special Reserva. У свою чергу якісні вина діляться на 2 підгрупи:

  • Високоякісні вина - це вина, які відповідають усім критеріям якісних вин, однак, регіон вирощування винограду і виробництва вина суворо не регламентується, тому назва регіону на етикетках не вказується.

  • Високоякісні вина ДГР (DGR - Declared Geographic Region) - вина із суворо визначених виноробних регіонів, мікрорегіонів або місцевостей (у Болгарії їх всього 27), назви яких слугують маркою вина. На етикетках вони обов’язково вказується субрегіон, округ, місто або селище вирощування винограду і виробництва вина.

Виставка вин 

Спеціальні вина - це вина, приготовані з використанням спеціальних технологічних прийомів та допоміжних речовин (вуглекислий газ, етиловий спирт, ароматичні ігредієнти). До цієї категорії вин відносяться ігристі (натуральні та штучно газовані), кріплені (міцні, десертні та ароматизовані), благородні солодкі (з високим природним вмістом цукру, отримані з винограду, ураженого благородною пліснявою) і навіть фруктові (плодово-ягідні) вина.

Відповідність вина тій чи іншій категорії визначає Національна дегустаційна комісія.

Болгарія, як стверджують енологи, поряд з Фрацією, Італією та Іспанією, є одним із осередків культурної оброки винограду. Доказом того є багато місцевих сортів винограду, які збереглися до наших днів і культивуються сьогодні переважно на території на південь від дельти Дунаю. Однак, широкого поширення тут набули і класичні європейські сорти винограду, які були закладуні у часи соціалізму і повинні були сприяти не тільки збільшенню кількості, а й якості болгарських вин.

Досить цікавим є той факт, що болгарські винороби досі не вирішили, яким сортам надати перевагу. Прихильники європейських традицій вважають, що майбутнє болгарських вин за класичними сортами, оскільки з них виходять легкі молоді вина з фруктовими тонами, досить популярні на світовому ринку. Прихильники національних традицій, навпаки, переконані, що не можна жертвувати своєю самобутністю, щоб догодити швидкоплинній моді, і бачать успіх болгарських вин у використанні місцевих сортів. Більшість болгарських вин - сортові, і свої назви вони отримують по основному сорту винограду, з якого виготовляється вино.

Вино 

Сорти винограду

  • Болгар - місцевий червоний сорт винограду. Отримав широке поширення на схилах Родопських гір і в Тракійській долині. Використовується для виробництва столових і регіональних сортів вин, часто входить у купаж інших червоних вин. Надає вину приємного трохи терпкого смаку і соковитого червоного кольору.

  • Гимза - високоврожайний місцевий червоний сорт пізнього дозрівання. Один із найпопулярніших червоних сортів винограду у Болгарії, є основним у ПІвнічному районі. Виноград використовують для отримання столових, десертних вин та шампанських матеріалів. Вина відрізняються яскравим рубіновим кольором, інтенсивним оригінальним букетом, м’яким та гармонійним смаком і приємною свіжістю.

  • Мавруд - місцевий червоний сорт винограду, створений у Болгарії. Використовується для виробництва столових і десертних вин, шампанських виноматеріалів. Мавруд вважається одним із кращих болгарських сортів для отримання високоякісних червоних вин. Молоді та порівняно грубі, але у них після 2-3 років витримки у бочках розвиваються чудові органолептичні якості. Витримані вина інтенсивно забарвлені, екстрактивні, багаті на фенольні речовини, мають свіжий смак. З цього сорту готують відоме болгарське напівсухе вино “Монастирско шушукане”.

  • Кодарка - венгерський сорт винограду, отримавший широку поширення у багатьох регіонах Болгарії. Високий вміст цукру дозволяє використовувати його у виробництві столових напівсолодких та солодких червоних вин. Вина відрізняють чудовим ягідно-пряним букетом та повним, енергійним смаком.

 Виноград

  • Мельник - місцевий червоний сорт винограду. Досить рідкісний навіть для Болгарії. Вирощується переважно на Півдні країни, на кордоні з Грецією. Він дає ароматні потужні вина, іноді надміру солодкі, але які відмінно зберігають свої властивості після тривалої витримки у старих дубових бочках.

  • Памід - місцевий червоний сорт винограду. Поширений переважно і Південній Болгарії та на Чорноморському побережжі. Використовується для виробництва червоних регіональних і столових вин. Отримані вина характеризуються яскравим фруктовим ароматом з відтінками лісових квітів та м’яким, елегантним, оксамитовим смаком з пікантною гірчинкою.

  • Димят - місцевий білий сорт винограду. Широко поширений по всій країні і є основним для виробництва легких столових вин та коньячних спиртів. Вина відрізняються сильним виноградним ароматом з приємними відтінками меду та акації, а також свіжим м’яким збалансованим смаком з мигдалевими відтінками і нотками гірських мінералів, округлим довгим післясмаком.

  • Мискет - місцевий білий сорт винограду, отриманий у результаті схрещування сортів Димят і Рислінг. Вирощується по свій країні. Є хорошою сировиною для отримання ракії, а також використовується, для виробництва столових і регіональних вин. Вина відрізняються золотистим забарвленням, характерним плодово-квітковим ароматом і ніжним мускатним смаком з пікантною гірчинкою.

  • З класичних європейських сортів винограду для виробництва вин у Болгарії в основному використовують Каберне-Совіньйон, Мерло, Шардоне, Мускат Оттонель, Рислінг, Трамінер.

 Вино з винограду мавруд



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.