Вирощуємо продукти вдома

Свіжа зелень взимку часто відчутно б'є по кишені. Коштує вона дорого, а деякі улюблені страви у свіжому вигляді у продажу і не знайдеш. Деякі спеції можна купити у сушеному вигляді у супермаркетах, але набагато приємніше та корисніше використовувати свіжу зелень, до того ж, власноруч вирощену. До того ж, виростити на домашній грядці можна не тільки зелень.  А й деякі види овочів та фруктів.

Вирощуючи продукти у домашніх умовах, ви можете бути впевнені, що вони не проходили обробку агрохімією. Що не гарантовано, більш того — неминуче, при покупці зелені та овочів у супермаркеті. До того ж, у будь-яку пору року ви зможете поласувати свіжою зеленню, свіжими, власноруч вирощеними, овочами. А це — вітаміни, сили та здоров'я для організму.

Домашній город на кухні

Що потрібно

Вирішіть, що саме ви будете вирощувати

Якщо ви тільки починаєте свій шлях садівника, краще розпочати із невеликої кількості рослин. А, також, вибрати найменш вибагливі, щоб перший успіх надихнув вас наважитись на більш масштабні, або й екзотичні посадки. Простіше всього розпочати із зеленої цибулі, петрушки та кінзи. Також, добре ростуть м'ята і меліса. Зверніть увагу на сорти рослин. Для домашнього садівництва потрібно вибирати скороспілі, ранні сорти, оскільки в умовах квартири рослини ростуть набагато повільніше.

Вивчіть вимоги для успішного вирощування кожної вибраної рослини

Цю інформацію легко можна знайти у книжках, журналах, або ж — найпопулярніший варіант — в інтернеті. Вивчіть досвід інших садівників.

Визначтесь із тарою, тобто “грядками”

Вивчивши інформацію про рослини та їх потреби, ви будете знати яка тара під посадку вам буде потрібна. Деяким рослинам необхідний простір, а деякі можуть рости у дуже обмеженому просторі. Якісь рослини чудово уживуться із іншими у одній тарі, а для когось необхідною буде окрема “грядка”. Однією обов'язковою умовою для всіх рослин вдома є дренаж — необхідно заповнювати дно горщечків, контейнерів або ящиків керамзитом, глиняними черепками, шматочками цегли, тощо. Як і для вазонів, використовуйте піддони, у яких будуть накопичуватись надлишки вологи.

Підготуйте ґрунт

Для домашнього городу не підійде земля із вуличних грядок. Потрібно купити ґрунт у спеціальних магазинах. У ньому уже знаходиться потрібне співвідношення усіх необхідних елементів, а, також, відсутні різноманітні бур'яни або шкідники.

Оберіть місце для домашнього городу

Більшість рослин потребують багато сонячного світла, позаяк, город краще розташувати на південній або західній частині дому. Взимку може знадобитись додаткова підствітка.

Придумайте дизайн вашого домашнього городу

Найбільш захопливий та творчий пункт. Звісно, він мало вплине на процес зростання самих рослин, і не є обов'язковим, але гарно продумане оформлення домашньої грядки прикрасить ваш дім.

Плануємо вирощування вдома

Інвентар, потрібний для домашнього городу

Контейнери

Краще всього — пластикові (дерев'яні можуть протікати) або глиняні широкі горщики. Переважно, для кожного виду рослини потрібний окремий “дім”.

Ґрунт

Підходящий ґрунт — суміш садової землі, тирси, торфу та чистого піску у рівних пропорціях. Можна купити спеціальний ґрунт для розсади. Перед тим. Як засипати його у контейнери, покладіть на дно тонким шаром дрібну гальку, шматочки битої цегли або покришений пінопласт. Такий дренаж є необхідним для того, щоб виводити надлишок води при поливанні, інакше рослина може загнити.

Лампи

Люмінісцентні, білого спектру. У зимові місяці домашній город необхідно підсвічувати — так, щоб тривалість світлового дня становила 13-15 годин. Можна придбати спеціальні таймери та встановити час підсвітки наперед, що дуже зручно.

Поліетиленова плівка

Вона необхідна для створення парникового ефекту, щоб насіння краще проростало.

Інвертар для вирощування у домашніх умовах

Що можна вирощувати вдома

Звісно, на першому місці — зелень та трави. Вирощувати їх порівняно просто, можна розпочати свій досвід домашнього садівництва із найменш вибагливих екземплярів. Зате, як приємно буде взимку їсти свіжу зелень, нюхати пряні аромати, заварювати свіжі трави у чай, тим самим збагачуючи організм вітамінами та користю, не переплачуючи при цьому за зелень із супермаркетів.

Найбільш популярні для вирощування вдома трави та спеції:

  • Зелена цибуля.

  • Петрушка.

  • Кріп.

  • Базилік.

  • Кінза.

  • Тим'ян.

  • М'ята.

  • Меліса.

  • Шпинат.

  • Щавель.

Також, можна вирощувати лаванду, розмарин, естрагон та інші рослини

Складніше у домашніх умовах буде виростити овочі, але — цілком реально. Є безліч прикладів, якими діляться садівники-любителі із власного досвіду, які змогли виростити і, що не менш важливо, зібрати урожаї помідорів, огірків та перців прямо у себе у квартирі. Позаяк, сміливо можете зайнятися овочівництвом у домашніх умовах.

Овочі, які можна виростити у домашніх умовах:

  • Помідори (частіше всього черрі, але іноді й інші сорти томатів).

  • Огірки.

  • Болгарський перець.

  • Картопля (уявіть собі!).

  • Батат (солодка картопля).

  • Гриби.

  • Ріпчаста цибуля.

  • Часник.

Любителі чогось більш екзотичного можуть спробувати свої сили і в улюбленому напрямі.

Можна виростити вдома лимони, ківі, ананаси, мандарини та інші, незвичні для нашої місцевості, рослини.

Вирощування зелені на вікні

Як почати вирощувати вдома

Зелена цибуля

Щоб виростити цю рослину у домашніх умовах, можна використовувати або корінцеву частину цибулини (нижня біла частина, яку ми, переважно, відрізаємо та викидаємо), або ж цілу цибулину. Їх потрібно помістити у склянку банку із невеликою кількістю води та поставити на підвіконня — щоб цибуля отримувала необхідну кількість сонячного світла. За деякий час ви побачите, що з'являться перші пір'ячка, які можна буде зрізати, коли вони досягнуть потрібної вам довжини. Ось таким от простим способом ви зажди матимете свіжу та натуральну зелень під рукою. Головне — не забувати близько 1 разу на тиждень підливати води у банку.

Селера, капуста, салат ромен

Ці овочі, також, можна виростити на домашній грядці із залишків їх твердих та потовщених стеблин. Для цього, у неглибоку чашку потрібно налити воду та занурити у неї качан корінням донизу. Селера, ромен та капуста дуже люблять вологу, тому не забувайте регулярно підливати воду. Через декілька днів з'являться корінчики та нові листочки, а ще десь за тиждень  рослину можна буде висаджувати у ґрунт.

Імбир

Щоб виростити у домашніх умовах імбир, вам потрібен буде шматочок свіжого та гладенького імбирного кореню із двома-трьома живими бруньками. Якщо корінь дуже сухий, то його потрібно трохи потримати у теплій воді. Висаджувати імбир потрібно у горщик або ящик із землею бруньками догори. Ідеальними умовами для рослини є вологе, світле і тепле місце, але без потрапляння прямого сонячного проміння. Окрім того, що імбир є смачним та корисним, він ще й гарно росте (нагадує очерет) — тому вирощувати його можна і як декоративну рослину.

Картопля

Багато хто ставиться до фрази “садити картоплю” із непідробним жахом — мовляв, простіше купити, ніж усе літо “горбатитись” на городі. Дарма, цей овоч досить легко виростити не виходячи із дому. Для цього потрібно взяти 1 невелику картоплину із “очками”, розрізати її на декілька частин та на декілька днів залиши при кімнатній температурі, длля того, щоб вона підсохла та не загнила у землі. Садити картоплю рекомендовано у добре удобрений ґрунт. Не забудьте, що картоплю потрібно закопувати на глибину від 20 см, тому оберіть досить великий та глибокий посуд для посадки.

Часник

Вирощувати часник, також, дуже просто. Візьміть 1-2 зубчики із корінцями та увіткніть їх у землю у світлому теплому місці. Коли кореневище зміцниться, часник пустить перші пагони. Їх потрібно своєчасно підрізати, щоб вони не забирали “енергію” та не заважали формуватись головці часнику.

Рослини у пляшках

Ріпчаста цибуля

Як не дивно, але у домашніх умовах легко можна отримати врожай не тільки зеленої, а й ріпчастої цибулі. Для цього візьміть цибулину, зріжте корінцеву частину (так як і для зеленої цибулі) і посадіть її у вологу землю на вашій домашній грядці. Не забувайте, що цибуля любить сонечко, тому оберіть для неї місце потепліше.

Батат

Правила садіння та вирощування солодкої картоплі мало чим відрізняються від тих, що й для звичайної. Беремо бульбу та відправляємо її у вологий ґрунт. Десь за тиждень батат зійде, а коли листя сягнуть довжини у 10 см, їх можна підрізати,  і поряд, на відстані 25-30 см, посадити ще одну рослину. Тільки слідкуйте, щоб на рослині не завелись слимаки — вони дуже люблять батат. І тоді за 4 місяці ви матимете солодку соковиту картоплю.

Гриби

А от гриби досить непросто вирощувати у домашніх умовах, будьмо відвертими. Вони потребують спеціальних умов — високої вологості, особливих температури, вентиляції та освітлення. Розмножуються гриби за допомогою спор, тому, щоб їх посадити необхідний міцелій — пророщені спори грибів. Грибницю поміщають у спеціальний субстрат (суміш проса, вівса, ячменю, жита та інших злаків) - там вона набуває вигляду тонких білих ниток, які потім і виростають у гриби. Будьте дуже уважні: для успішного росту грибам потрібні 95% вологості та температура, що не перевищує 20ºС. Окрім того, під час зростання гриби викидають у повітря досить сильний алерген, позаяк, краще вирощувати їх, принаймні, на балконі ,або у якомусь окремому приміщенні.

Ананас

А ось перетворити свою оселю у тропічний острівець дуже просто. Достатньо зрізати верхівку із листям з ананасу — не забудьте видалити усю м'якоть, а то рослина загниє — та занурити її у склянку з водою. За деякий час на розетці з'являться корінці, що значить, що ананас готовий до посадки. Видаліть декілька нижніх листочків та увіткніть розетку у ґрунт десь на 2-3 см. Цей фрукт є досить невибагливим: добре переносить пряме сонячне проміння та високі температури. Головне — не забувайте регулярно поливати. І через 1-2 місяці на ананасі з'являться молоді паростки — значить, він прижився, і через 2-3 роки ви матимете перший урожай.

Ваші успіхи у домашньому садівництві залежать від багатьох факторів: погоди, ґрунту, якості “розсади” і, звісно ж, ваших зусиль. Але спробувати завести домашній город все ж варто — цікаво, гарно та економно. До того ж ви та ваша родина зможете на власні очі спостерігати за тим, як ростуть добре відомі нам продукти, прийняти у цьому участь і бути впевненими у органічності продукту. Ви зможете насолоджуватись свіжими овочами та зеленню незалежно від пори року, погоди та коштів.

Вирощування продуктів вдома



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.