Кава. А що в вашій чашці?

Більшість людей на нашій планеті щоденно п’ють каву. Це зрозуміло, адже вона містить кофеїн, бадьорить і тримає в тонусі. Але як часто ви замислюєтесь про склад того, що споживаєте? Адже кожен продукт – це насправді набір безлічі хімічних речовин. Так само і кава. Це не просто багатий кофеїном напій – це сукупність великої кількості хімічних речовин, які утворюють її смак та аромат і чинять вплив на наш організм.

Чашка кави

Приблизно дві тисячі хімічних речовин входять в хімічний склад кави,  які в сукупності визначають букет кавового напою – це поєднання виняткового смаку та аромату. При цьому досліджено лише половину із них, найважчим аспектом є визначити  їх дію на організм людини.

До складу зеленого кавового зерна входять наступні компоненти: алкалоїди, білкові речовини, жири, сахароза, моносахариди, клітковина, пентозами, дубильні та мінеральні речовини. Також зелене кавове зерно містить в собі хлорогенову кислоту, яка при обжарці розпадається на ряд органічних кислот: хлорогенова, лимонна, винна, яблучна, щавлева та кавова.

Найбільше впливає на людський організм при споживанні кави одна із вищеперерахованих речовин – кофеїн (C8H10N4O2).

Кристал кофеїну під мікроскопом

Кристал кофеїну під мікроскопом

Саме завдяки кофеїну кава чинить сприятливий фізіологічний вплив на людський організм, що виражається у регулюванні рівня глюкози у крові та помагає позбутися сонливості та подолати втому.  

В зеленому зерні поряд із кофеїном міститься ще один із алкалоїдів, який не володіє фізіологічною активністю – тригонелін. Він володіє цілим набором цікавих характеристик, саме завдяки ньому кава має характерний смак та аромат. Слід також відзначити відмінності, між цими двома алкалоїдами, які відбуваються при обжарці кави. Тоді як кофеїн ніяк не змінюється, тригонелін розпадається на кілька складових, однією з яких є нікотинова кислота, відома ще також як вітамін Р.

Вітамін Р

Вітамін Р

Даний вітамін захищає та зміцнює організм людини. Він виділяється високою активністю антиоксидантів. Вітамін Р нормалізує структуру капілярів і підтримує її в оптимальному стані. Також перешкоджають розвитку варикозного розширення вен.

Значний вплив на смакові властивості кави чинять також вуглеводи, які представлені в ній цукрами, гетерополісахаридами і клітковиною.

Цукри в каві представлені у вигляді глюкози, фруктози, галактози та сахарози, які є основою для отримання багатьох смакових та ароматичних речовин обсмаженої кави.

Клітковина формує твердість та щільність зерна і дозволяє отримати нам в процесі об жарки такий ароматний продукт.

Ще одним компонентом кавового зерна є хлорогенова кислота, але міститься вона лише у зеленому зерні. В процесі обжарки вона розпадається на інші органічні кислоти: лимонна, винна, яблучна, щавлева та кавова. Саме їх кислинку ми намагаємось вловити в кожній чашці кави.

Танін, ще один із компонентів, який чинить безпосередній  вплив на смак, а саме наявність гіркоти.

Якщо вплив різних хімічних компонентів на смак та аромат кави зрозумілий, то постає питання, який же вплив кава чинить на організм людини?
Звісно, як і будь-який продукт вона чинить і позитивний і негативний вплив. А тепер детальніше…

Вплив кави на травну систему

Кава чинить дивовижний вплив на травну систему. Результати багатьох досліджень показують, що речовини, які містяться в ній стимулюють шлункову секрецію так само, як і бульйон. Кава стимулює процес перетравлення їжі та підвищує її засвоюваність, завдяки тому, що сприяє збільшенню виділення шлункового соку. При споживанні кави з молоком ця активність значно падає, але це, мабуть, єдиний спосіб, щоб цим дивовижним напоєм могли насолоджуватись люди хворі язвою шлунку, або іншими ураженнями кишково-шлункового тракту.

Кава та захворювання

При деяких видах головного болю, чашка кави може допомогти. Також вона підсилює дію знеболюючих засобів, таких, як аспірин або парацетамол. Крім цього, кава знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона і Альцгеймера. Вченими було доведено що кава також знижує ризик розвитку діабету 2-го типу. Вона також збільшує чутливість організму до інсуліну. Кава є одним із засобів, який зменшує вірогідність розвитку цирозу печінки.

Інші корисні властивості кави

Якщо пити дві-чотири чашки кави в день, вона допомагає підбадьоритись без шкоди для здоров’я.

Кава є одною із небагатьох речовин, яка допомагає послабити прояви астми та алергії. Також в ході певних досліджень було виявлено, що вона допомагає захистити організм від шкідливого впливу радіоактивного випромінювання.

Ще одним важливим аспектом є те, що кава знижує ризик інсульту у жінок старшого віку.  

Поряд зі своїми плюсами, кава має і ряд мінусів. Зокрема вона може викликати труднощі з підтриманням достатньої кількості мінералів у вашому раціоні, навіть якщо ви споживаєте продукти багаті мінералами чи спеціальні харчові добавки. Все це пов’язане з тим, що кава впливає на засвоювання заліза в шлунку, а також здатність утримувати кальцій, цинк, магній та інші важливі мінерали вашими нирками. Це також впливає на послаблення кісток. Адже кофеїн підвищує вимивання кальцію з організму людини.

Ще одним негативним аспектом є збільшення тиску всередині ока внаслідок надмірного споживання кави.

Всі продукти, які ми споживаємо так чи інакше чинять як позитивний, так і негативний вплив на організм людини. Кава не виключення. Проте слід пам’ятати, що все, що ми п’ємо або їмо може бути для нас корисним, якщо це в міру і з розумом.

Чашка кави

 

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякую за глибоке пізнання вливу і дослідження про каву.