Оцтове дерево – сумах

Мабуть, сьогодні ніхто не може уявити собі приготування їжі та напоїв без використання різного роду спецій, трав та прянощів.  Відправляючись на ринок у пошуках спецій, кожного разу вражає їх багатство та різноманіття.

Спеції

Безліч із них вам добре знайомі, але трапляються й такі, які дивують не лише багатством свого аромату та смаку, а й назвою. Однією  з таких спецій є – сумах. Назва, яка вам нічого не говорить, але більшість бачили рослину, із якої отримують спецію, про яку ми говоримо.

Сумах дерево

Сумах належить до роду невеликих дерев і кущів та налічує приблизно 250 видів квіткових рослин. Завдяки його особливому смаку та кислотності, сумах часто називають ще «оцтовим деревом». Найбільш поширена ця рослина у Середземномор’ї, на Близькому Сході та у Центральній Азії. Ця рослина була добре відомою ще у Давньому Римі, де, до появи лимону, сумах використовували, щоб зробити їжу кислішою.

Спеція сумах – являється рубіновим порошком, який майже не має запаху, кислий та трохи в’язкий на смак. Зберігати її слід у темному місці в герметичному керамічному посуді. Якщо спеція втрачає рубіновий колір, це означає, що термін її використання закінчився.

Сумах спеція

Сумах широко використовується у середньоазіатській кухні й практично повністю замінює лимон, та, окрім цього, надає стравам вишнево-червоного кольору, залежно від того, який саме різновид сумах ви використовуєте. Дану спецію додають у страви із птиці, риби, салати, страви з бобових. У Ірані та Туреччині сумах, зазвичай, використовують при приготуванні рису. Також, сумах використовують для приготування десертів та напоїв. Його можна додавати до лимонадів, чаю та кави.

Користь для здоров'я

Сумах використовується як засіб понижуючий температуру. На Близькому Сході настоєм із сумах лікують шлункові розлади.

Освіжаючий напій

30 г сумах залити 1 л теплої води та поставити на 4-6 годин настоятись в холодильнику.

Інгредієнти для напою

Процідіть крізь дрібненьке сито, та спробуйте - якщо концентрат вийшов занадто кислим його можна розбавити водою.

У склянки киньте нарізані шматочки фруктів або ягід (на ваш вибір), 2 кубики льоду та кілька листочків м’яти.

Напій допомагає втамувати спрагу та чудово освіжає завдяки поєднанню кислого смаку та м’яти.  



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дуже ну дуже цікаво