Чи шкідлива мікрохвильовка для здоров'я та їжі?

“Не стій поряд із працюючою мікрохвильовкою! Вона ж випромінює радіацію!”, “Ви що, не знаєте, що вона руйнує молекули їжі?” — певне, кожний із нас хоча б раз у житті чув подібне від родичів, друзів чи колег. На тему шкоди мікрохвильової печі існує багато легенд. Давайте покладемо їм кінець і розберемося у цьому питанні, або навіть декількох: чому мікрохвильовка може бути небезпечна або безпечна для людини? Як вона влаштована? Що і куди випромінює? Як впливає на структуру молекул їжі?

Із точки зору фізики мікрохвильовка є безпечною для здоров'я. Із точки зору дієтології вважається, що такий спосіб розігрівання псує продукти: пошкоджуються структура їжі, втрачається вода. Що стосується випромінювання, то мікрохвильова піч екранована і тому не може впливати ззовні, а тільки всередині себе, відповідно, небезпеки не становить.

Мікрохвильовка

Принцип роботи мікрохвильової печі

Принцип роботи мікрохвильовки базується на здатності електромагнітних хвиль надвисокої частоти (2450 МГц) чинити вплив на продукт, викликаючи його розігрівання за рахунок збільшення теплових коливань молекул речовини. Будь-яких продукт харчування містить достатньо велику кількість води. Кожна молекула води має характерну молекулярну структуру, яка через взаємну орієнтацію позитивних іонів водню і негативного іону кисню схожа на електричний диполь — частинку, що має 2 електричних полюси: плюс і мінус.

Вплив електромагнітних коливань (хвиль) приводить до постійного зрушення диполів, вибудовуванню їх відповідно силовим лініям електромагнітного поля. Оскільки поле перемінне, та ще й високої частоти, то молекули періодично змінюють напрям приблизно з такою ж частотою. Молекули зрушуються, розкочуються, зіштовхуються, вдаряються одна об одну, передаючи енергію сусіднім молекулам. Це викликає виділення великої кількості тепла. За рахунок цього і відбувається нагрівання їжі, оскільки вода міститься у будь-якому з продуктів харчування.

Якість їжі

Жодних суттєвих змін у самому продукті не відбувається, оскільки вплив НВЧ-випромінювання поширюється лише на нагрівання продукту, позаяк їжа, приготована у мікрохвильовці, не є шкідливою. Продукт може зіпсуватися, тільки якщо перестаратися і перегріти його. Теж саме — нагрівання продукту — відбувається і при приготуванні їжі на плиті, але, на від міну від такого способу, розігрівання у мікрохвильовій печі відбувається не лише з поверхні продукту, а й по всьому його об'єму, оскільки мікрохвилі проникають у продукти на глибину близько 2,5 см. У мікрохвильовці НВЧ-випромінювання створюється за допомогою спеціального генератора — магнетрона.

Антена магнетрону випромінює мікрохвилі, які по хвилеводу через спеціальне віконечко, закрите радіопрозорим екраном, потрапляють у металеву камеру, де і розташовується продукт.

Принцип роботи мікрохвильовки

Випромінювання

Мікрохвильове випромінювання — це нерадіоактивне випромінювання. Випромінювання, що становить небезпеку для людини, має набагато більшу частоту, ніж те, що використовується у мікрохвильовій печі. Для запобігання випромінювання мікрохвиль за межі мікрохвильовки у ній конструктивно передбачені різні види захисту. Мікрохвильову піч виготовляють таким чином, що при замкнених дверцятах хвилі не проникають за межі камери печі, скло дверцят обов'язково є екранованим чистою металевою сіткою. Металева камера мікрохвильовки спереду закривається дверцятами, всередині яких є металевий екран із дрібною перфорацією, розміри отворів якої не дозволяють проникати назовні мікрохвилям, що мають робочу довжину хвиль дециметрового діапазону. Мікрохвилі не проходять через метал, а мають властивість відбиватись від металевих предметів. Саме тому мікрохвилі не покидають внутрішню область камери, якщо дверцята зачинені.

Автоматика мікрохвильової печі має декілька спеціальних схем захисту, які не дозволяють роботу НВЧ-генератора при відчинених дверцятах. Додатково згори корпус приладу закритий металевою обшивкою, котра також є засобом захисту від виходу мікрохвиль з електронного відсіку печі. Усі мікрохвильовки, що виробляються, перевіряються на відповідність нормам безпеки, які визначені обов'язковими санітарними та технічними регламентами, що діють на території тієї чи іншої країни.

Мікрохвильовка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Цікава стаття із десятками граматичних помилок.


Вхід на сайт

Дякуємо за зауваження. Перечитали та виправили статтю.


Вхід на сайт

Дякую за цікаву і корисну інформацію.


Вхід на сайт

Те, що розігріта вода в такий спосіб майже нічим не буде відрізнятись по своєму складу від розігрітої води на багатті, то зрозуміло.
А як щодо бактерій в кисломолочних продуктах?
А білок тваринного чи рослинного походження як переживає цей процес?
А вітаміни всі переживають таке опромінення?
Питань досить багато, а відповідей стаття не дає
Адже це не просто теплі хвилі і розігрів продуктів здійснюється взагалі не так як на плиті, чому б про це не розповісти?


Вхід на сайт

Дякуємо за зауваження, візьмемо ваші запитання на озброєння для наступних статей.