Чи впливає малюнок на смак кави

Сердечко, розетта, тюльпан, ведмедик або будь-який інший авторський малюнок на піні капучіно, лате, раф-кави, тощо здатен викликати позитивні емоції. Та чи задумувались ви коли-небудь, що цей самий малюнок може впливати на смак кави? Іноді перші ковтки кави, що захоплюють велику кількість піни, бувають більш гіркими, ніж сама кава, яка знаходиться нижче. Іноді навпаки — перший ковток, і здається, що в руках у вас просто тепле молоко, а про каву бариста забув. Створення балансу між смаком перших ковтків та всієї чашки далі — важлива професійна навичка.

Кава з малюнками

На кавових чемпіонатах серед, наприклад, номінацій “еспресо” або “кава та алкоголь” є окрема - “лате-арт”. Давайте спробуємо з'ясувати усі деталі щодо залежності смаку кави та малюнку на його піні.

Безумовно, малюнок впливає на сприйняття напою. На перші ковтки, поки ви п'єте каву, захоплюючи піну. При приготування капучіно і лате молоко змішується з кавою, а кавова крема піднімається нагору. Впливаючи малюнок, важливо, щоб краї капучіно або лате залишалися максимально кавовими, а малюнок був у центрі. Таким чином, коли ви будете пити каву, спочатку відчуєте смак кави і вже потім смак молока.

Бариста робить малюнок на каві

Чим простішим є малюнок, тим швидше його зробити. Капучіно з таким малюнком буде довше більш однорідним, більш кавовим, оскільки піна не встигне відшаруватись і при ковтку ви будете відчувати смак кави, пом'якшеної молоком.

Чим складнішим є малюнок, тим довше він робиться і тим швидше буде відшаровуватись молочна піна, коли напій виявиться у вас у руках. На першому ковтку таке капучіно буде також дуже кавовим, але потім відшарована піна почне відсуватись, по мірі того як ви будете нахиляти чашку, і далі ви будете пити уже просто каву з молоком.

Лате арт

Чим більшим відносно діаметру чашки є малюнок, тим менш кавовим буде ковток, тому що кавові краї будуть меншими, а при ковтку ви захоплюєте і кавову піну, і молочну. З маленьким малюнком усе навпаки. 

Також на перше сприйняття смаку впливає форма малюнку. Наприклад, капучіно з сердечком через форму малюнку при першому ковтку буде більш кавовим — оскільки ви захопите лише хвостик сердечка. А, наприклад, тюльпан або розетта будуть більш молочними, оскільки основа цих малюнків є ширшою.

Лате арт

А про сучасні тенденції у кавовому світі читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/suchasna-ta-pravylna-kava-yaka-vona.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.