Дещо про Рокфор

Рокфор є одним із найпопулярніших (разом із стілтоном та горгонзолою входить у ТОП3 світових популярних) сирів із блакитною пліснявою. Для любителів витриманих сирів із овечого молока, дізнаємось про цей сир більше.

Як і у багатьох французьких сирів, що завоювали всесвітню прихильність, історія сиру рокфор багата на легенди.

Сир рокфор

Згідно із найпоширенішою версією, одного разу хлопчик-пастух залишив службу заради зустрічі із коханою, а овечий сир та хліб на цей час сховав у печері. Знайшов він їх набагато пізніше, коли сир був покритий блакитними нитками плісняви. Ризикнувши, пастух спробував — результат перевершив усі очікування.

Експеримент стали повторювати у все частіше, адже це дозволяло надовго зберегти такий поживний, але недовговічний у свіжості продукт, як молоко. У будь-якому випадку, відбувалось це ще за 100 років до того, як рокфор став брендом свого часу.

Пік популярності сиру рокфор прийшовся на середину 19 століття. Тоді молоко для його виробництва почали скуповувати не лише на території сучасного Лангедок-Руссільйону, а й у ближніх районах, у пастухів підніжжя іспанських Піреней. До 20 століття, щоб захистити продукт і не допустити виробництва рокфору із розбавленням овечого молока коров'ячим, виробники розпочали серйозний захист бренду. Свій перший АОС — найменування, яке контролювалось за походженням, рокфор отримав уже у 1921 році.

Виробництво рокфору

До наших днів кращий сир рокфор визріває у кам'яних гротах усе у тому ж регіоні, де народився, на півдні Франції. Тут у природному середовищі росте необхідна для створення сиру пліснява Penicillium roqueforti. Хоча для масштабного виробництва цю плісняву зараз розводять на спеціально випеченому житньому хлібі. Протягом багатьох десятиліть цей процес у департаменті Аверон контролює компанія Societe, яка дає роботу місцевому населенню, починаючи із фермерів-овечників. Природна пліснява, низька температура повітря у вентиляційних ходах та вологість до 95% є запорукою чудового смаку сиру.

На дозрівання головки сиру рокфор витрачається не менше 3 місяців.

Сир рокфор

Кращими вважаються головки із серцевиною кольору слонової кістки, рівними блакитними прожилками. Витікання сироватки не вважається ознакою непридатності, частіше всього, навіть, навпаки. Рокфор ідеально підходить для приготування соусів, салатів та суфле. Пікантна гострота сиру добре поєднується із помірною солодкавістю фруктів, наприклад, як у грушах. Проте, ідеальним та класичним доповненням до сиру рокфор визнано бокал сотернського вина або вина із регіону Барсак. Також, можна спробувати підібрати інші солодкі вина сортів Семільйон, Совіньйон та Мюскадель.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.