Готуємо каву альтернативними способами вдома

Альтернативні способи заварювання кави вважаються низькотехнологічними. Хоча відомі вони давно, популярними стали буквально за останні 5 років. Причин для цього було багато. По-перше, багатьом важко пити еспресо та американо, у цьому плані альтернатива чистіша і смачніша. Окрім того, альтернативу активно просувають нові кав'ярні. По-третє, усе цікаве та невідоме приваблює. По-четверте, далеко не у всіх вдома є дорога кавова машина, у якій можна зробити справді смачний напій. Ну і нарешті, процес заварювання кави альтернативними способами — справжнє мистецтво.

Кава з френч-пресу

Ось на що слід звернути увагу, щоб приготувати ідеальну чашку кави вдома

  • Кавомолка. Є 2 типи кавомолок: ножова та жорнова. Ножова представляє собою мініатюрний блендер з ножем, вона розрізає зерна на дрібні шматочки: чим довше мелеш, тим меншим є помол. Жорнова буквально перемелює кавові зерна. Перевага останньої в тому, що у ній є можливість вибирати ступінь помолу для кожного способу заварювання.

  • Вода правильної температури. Температура води повинна бути 96-97 градусів — рівно хвилина після закипання.

  • Правильна і смачна кава. Необхідна кава свіжого обсмажування. Дуже зручно купувати невеликі порції зерна, оскільки через негерметичність упаковки зерно дуже швидко видихається. Також важливо, як каву обсмажили. Наразі культура обсмажування кави в Україні дуже швидко розвивається, тому з цим проблем виникнути не повинно. Для заварювання кавиальтернативними способами краще використовувати моносорт, а не суміш. Суміш складніше приготувати, оскільки важко знайти баланс: неясно, скільки і якої кави з суміші попаде у чашку.

Кава з кемексу

  • Хороші фільтри. Краще всього фільтрують паперові, але можна використовувати й інші фільтри — металеві, нейлонові. Мінус останніх і тому, що вони завжди залишають дрібні часточки.

  • Чайник для заварювання. Підійде будь-який чайник з довгим вигнутим носиком, розташованим у основи стінки чайника. Такий носик забезпечує рівномірний струмінь води.

  • Ваги. Підійдуть ваги з кроком 0,1 г, зі зручною для вашого пристрою поверхнею для заварювання.

  • Пристрої для заварювання. Усе необхідне для заварювання кави можна купити у кав'ярнях міста або замовити в інтернеті. Як правило пристрої можуть бути з кераміки, скла, пластику або інших матеріалів. Пластик легкий, і з ним немає проблем при транспортуванні. Він не дуже довго і рівномірно тримає температуру, але в домашній умовах це не відіграє великої ролі. Кераміка добре тримає температуру за рахунок товстих стінок, але вона більш крихка та важка. Скло по вазі є близьким до кераміки. Його головний плюс — естетична складова: можна насолоджуватись процесом заварювання. Вибір матеріалу — справа смаку, але чого точно не варто робити, так це замовляти пристосування для заварювання кави на китайських сайтах. Дуже великим є ризик, що пристрій буде зроблений з не дуже якісних матеріалів та під впливом високої температури почне виділяти шкідливі речовини.

Кава харіо

Альтернативні способи заварювання

Френч-прес

Пристрій для приготування кави методом настоювання та віджиму. Також френч-прес використовують для заварювання чаю та напоїв з трав та ягід. Перший френч-прес з'явився ще у 1840-х роках, але і ньому не було вбудованого фільтру, який би не пропускав часточки кави. У 1929 році міланський дизайнер Аттіліо Каллімані розробив поршневу кавоварку, тобто френч-прес. Каллімані отримав на неї патент, але серійним виробництвом під брендом Chambord зайнялась французька компанія “Меліор”. Кава у френч-пресі виходить насиченою та щільною, трохи пильною за смаком.

Помол кави для френч-пресу має бути трохи меншим за цукровий пісок. Час заварювання 4 хвилини. 1 порція.

Засипте всередину френч-пресу 3 ст.л. з невеликою гіркою кави (20 г). Залийте 200 мл води — трохи вище середини френч-пресу. Опустіть поршень донизу. Псля 4 хв заварювання, перелийте каву у чашку.

Френч-прес

Аеропрес

Спершу використовувався як прилад для швидкого приготування еспресо. Аеропрес сконструював інженер та викладач Стенфордського університету Алан Адлер у 1005 році. Аеропрес складається з 2 частин — поршня і колби (у яку вставляються сітка та власне фільтр). У кави, завареної в аеропресі, чистий смак з маслянистою структурою — завдяки паперовому фільтру та швидкій екстракції. Кава виходить насиченою та щільною. Плюс аеропресу в тому, що він є дуже зручним в транспортуванні.

Ступінь помолу кави для аеропресу має бути трохи меншим за манну крупу. Час заварювання кави — 1 хв 42 сек. 1 порція.

Покладіть фільтр на сітку та змочіть. Будьте обережні, якщо робите це у повітрі, щоб не обпектись гарячою водою. Сітку поки що можна відкласти у бік. Візьміть поршень та вставте його у колбу рівно до резинки поршня, щоб він був стійким. Спосіб, при якому знизу поршень, а на ньому колба, називається перевернутим. Засипте півтори ложки кави (15 г) в колбу та залийте 200 мл води. Якщо ви не можете визначити, скільки це — 200 мл води — то залийте води на 0,5 см нижче розширення нагорі колби. Почекайте півтори хвилини. Візьміть столову ложку та перемішайте знизу догори 3 рази. Закрийте колбу сіткою з фільтром, переверніть на чашку та натисніть на поршень.

Аеропрес

Кемекс

Кемекс варто вибирати для великої компанії. Він був винайдений вченим-хіміком Пітером Шлюбомом у 1941 році. Основою слугувала колба Ерленмейера та звичайна лабораторна воронка зі скла, з'єднані ободком з дерева та шкіри. У 1944 році кемекс завдяки гарній формі був визнаний видатним предметом американського дизайну. Кава у кемексі володіє чистим фруктовим смаком. Кемеск, пуровер та каліта за смаком практично не відрізняються.

Помол — трохи менше цукрового піску. Час заварювання кави — 3 хв. 2 порції.

Зігніть фільтр по лінії згину та помістіть у воронку. Змочіть фільтр повністю. Краще використовувати теплу або гарячу воду, щоб прогріти посуд. Воду злийте. Фільтр змочують для того, щоб він не вбирав у себе частину води під час заварювання, тим самим порушуючи баланс, а також для того, щоб змити паперові часточки, які можуть вплинути на смак. Засипте всередину 2,5 ст.л. кави з невеликою гіркою (18 г). Тонким струменем поступово залийте 300 мл води. Дехто рекомендує змочити каву та зачекати 30 сек, поки вона не випустить газ — це зробить каву більш насиченою. Продовжуйте заливати каву тонким рівномірним струменем, підтримуючи рівень води до половини воронки.

Кемекс

V60

Також називається пуровер (від англ. pour over – заливати) або харіо (за назвою японської компанії-виробника Hario. Завдяки схожості процесу заварювання з чайною церемонією його також часто називають кавовою церемонією. Метод відомий з 1908 року. Кава готується крапельним способом. У воронки є спеціальні жолобки. Щоб у процесі заварювання активно приймало участь повітря. За смаком кава виходить більш чайною та компотною.

Ступінь помолу кави — як манна крупа. Час заварювання — 2 хв 35 сек. 1 порція.

Зігніть фільтр о лінії згину та помістіть у воронку. Змочіть фільтр повністю. Краще використовувати теплу або гарячу воду, щоб прогріти посуд. Воду злийте. Засипте всередину 2,5 ст.л. кави — з невеликою гіркою (18 г). Перше вливання відрізняється від усіх інших: не дуже великим струменем налийте воду так, щоб змочити усю каву (близько 40 мл). Зачекайте, доки вся вода піде. Налийте стільки води, щоб вона була приблизно на сантиметр вище шару кави (близько 50 мл). Зачекайте, поки всі вода піде, і повторіть ще 5 разів. Коли вся вода прокапає, приберіть воронку з фільтром та насолоджуйтесь харіо.

V60

Каліта

У каліти пласке дно з 3 отворами для більш рівномірної екстракції. Ця особливість даної альтернативи сприяє тому, що приготування у каліті дещо відрізняється від заварювання V60: вона не діє рівномірно заливати воду, за рахунок дірочок вода трохи затримується у воронці та додатково заварює каву. На відміну від харіо, фільтр каліти не прилягає щільно до воронки, завдяки чому повітря окислює каву. Напій виходить чайним та компотним. Якщо проводити аналогію з алкоголем, то лікер є ближчим до френч-пресу та аеропресу, а вино — до V60 та каліти.

Помол — крупніший за цукровий пісок. Час заварювання кави — 2 хв 30 сек. 1 порція. 

Вставте фільтр і змочіть водою. Насипте 2,5 ст.л. з невеликою гіркою кави всередину. І перший раз залийте воду по рівню кави (близько 60 мл). Зачекайте, доки вода піде. За рахунок ребристих стінок кава залишиться на тому ж рівні. Налийте води на півсантиметра вище рівня кави. Зачекайте, доки вода піде. Повторіть процедуру ще 5 разів.

Каліта

Про традиційну кавову церемонію  Ефіопії - буну - читайте у статті - http://harchi.info/blogs/annie/buna-kavova-ceremoniya-efiopiyi.

Як впливають на мозок кава і пиво, і що з цього ефективніше, розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/yak-vplyvayut-na-mozok-kava-ta-pyvo-infografika.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.