Користь від алкоголю - міф чи реальність?

Усі ми знаємо, що алкоголь — це не надто корисно, проте у маленьких дозах та за певних обставин… Щодо таких винятків є безліч помилкових припущень: коли ми виправдовуємо спиртне, посилаючись на його користь. Давайте дізнаємось, що ж насправді відповідає дійсності і чи справді 50 г для зігріву зігріває?

Про вплив алкоголю на організм людини, читайте у статті - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.

Алкоголь як спосіб швидко зігрітися

Частка істини все ж у цьому твердженні є. Річ у тім, що доза у 50 г коньяку або горілки дійсно допоможуть при переохолодженні. Така кількість алкоголю розширить судини і нормалізує кровопостачання. Але збільшення цієї дози спиртного посилить прилив крові до шкіри — вона почервоніє. При цьому, з'явиться приємне відчуття тепла, яке є дуже оманливим, адже тепловіддача у такому випадку також посилюється. Позаяк, організм почне охолоджуватись ще швидше і більше. А відчуття теплоти і безпеки нікуди не зникне. Як бачимо, значення зігрівальної дія алкоголю є досить перебільшеною.

Алкоголь для покращення апетиту

Так, спиртне насправді пробуджує апетит. Але, як і у попередньому випадку, щоб стимулювати легке відчуття голоду, потрібно споживати міцний алкоголь у кількостях 20-25 г. Такі дози міцних напоїв діють на центр голоду, активуючи його — і займає такий процес хвилин 15-20. Позаяк, випивати “для апетиту” безпосередньо перед трапезою, не доклавши досить зусиль для вибору алкоголю сенсу немає, адже на апетит із фізіологічної точки зору це не матиме жодного впливу.

Коньяк і їжа

Алкоголь як заспокійливе

Усім нам відомо, що багато людей мотивують споживання спиртного потребою розслабитись та підбадьоритись. Проте і тут потрібне чітке дозування. 20-30 г коньяку чи горілки або 40 г вина справді знімуть напруження і допоможуть трохи розслабитися. Якщо випити більше, на вас чекає 2 варіанти розвитку сценарію. 1 — втома та стрес тільки посиляться, настрій і геть впаде. 2 — алкогольна ейфорія, яка неодмінно притягує слідом за собою стан глибокого пригнічення. Що вже казати, що у будь-якому із цих двох випадків про позбавлення від стресу мова не йде.

Із алкоголем робота краще піде

Існує у певних колах така думка, ніби-то легке сп'яніння зробить роботу легшою, швидшою та продуктивнішою. Як нещодавно довели австралійські вчені, твердження це є абсолютно суб'єктивним. Було вияснено, що у людей, які трохи хильнули спиртного і справді швидкість розумових і рухливих реакцій може зрости, але не завжди у потрібну — робочу — сторону. При чому, алкоголь навіть у невеликих дозах викликає зменшення концентрації уваги та погіршення якості висновків. Позаяк, робота “під градусом” може і буде виконана швидше, але не значить, що якісніше.

Як впливають на роботу мозку пиво і кава, і що краще, покаже інфографіка - http://harchi.info/articles/yak-vplyvayut-na-mozok-kava-ta-pyvo-infografika.

Алкоголь для роботи

Алкоголь для зниження тиску

Деякі гіпертоніки тішать себе думкою, що для зниження тиску можна хильнути чарку-другу. Мовляв, алкоголь розширює судини. Що ж, дещиця правди тут є — маленькі кількості спиртного справді ослаблюють тонус стінок судин. Проте, і тут є свої але: поряд із позитивним впливом, алкоголь посилює частоту серцебиття. А об'єм крові, що виштовхується у судини, у свою чергу, напряму впливає на тиск — чим більший об'єм, тим вищий тиск. Позаяк, спиртне не підходить на роль ліків від гіпертонії.

Якісний алкоголь не є шкідливим

Звісно, завжди варто надавати перевагу перевіреним маркам алкоголю, проте вважати, що вони жодним чином не впливають негативно на наше здоров'я — як мінімум наївно. Будь-які види алкоголю є токсичними. Один із результатів розпаду етилового спирту — оцтовий альдегід, що і чинить в організмі найбільше шкоди.

Звісно, від спиртного низької якості шкоди ще більше. Дешевий алкоголь не проходить належного очищення і містить сивушні олії, що у декілька разів підвищують токсичний влив спиртних напоїв. Це саме стосується і алкоголю домашнього виробництва.

Пляшка елітного алкоголю

Алкоголь у боротьбі із застудою

Дехто вважає, що алкоголь і температуру знизить, і нежить зупинить, і біль у горлі полікує. Але ось біда — медицина то такого способу лікування чомусь не визнає. І може обґрунтувати свою точку зору. По-перше, на імунітет спиртне жодного позитивного впливу немає, якщо не навпаки. По-друге, алкоголь не найкращим чином діє і на запалене горло — після такого “лікування” хвороба лише посилюється. Позаяк, вагомих підстав для віри у цілющі властивості спиртного абсолютно немає.

Єдине, що коли відчуваєте, що застуда підступає, можна випити трохи підігрітого вина — просто або з медом і спеціями — глінтвейн. Воно справді зігріває і має властивість трохи стимулювати імунну систему.

Келих пива — не алкоголь

Це просто катастрофічна помилка. Так, у пиві справді не дуже багато спирту. Проте, це ніяк не значить, що напій є безпечним та викликає звикання. Особливо шкідливим є пиво для печінки та серця. Ці органи у його любителів зазнають жирового переродження, і через декілька років уже не можуть повернутися до нормального стану. А якщо згадати, що пиво насичує організм жіночим гормоном естрогеном, який пригнічує чоловічий тестостерон — то висновок про шкоду пива для чоловіків, зокрема, напрошується сам собою.

Келих пива

Алкоголь не калорійний

Не всі знають, що алкоголь має дуже високу калорійність. Причому, чим міцнішим є напій, тим вона є більшою. Найвищим даний показник є у горілки. Поживними властивостями вона, звісно, не володіє — калорії рахуються тільки вмістом спирту. Але через це від них і важче позбутися.

Дещо інакша справа із вином. Енергетична цінність цього напою частково зумовлена вуглеводами, які містяться і ягодах винограду, і які легко розщеплюються та згорають. Позаяк, вино не так пагубно відображається на здоров'ї та зовнішності.

Потрібно закушувати, а не запивати

І знову ж таки, можна поставити під сумнів вірність цього твердження. Спочатку потрібно розібратись, які саме закуски — холодні чи гарячі. Холодні слабко нейтралізують дію алкоголю, який швидко всотується у кров. Це теж саме, коли людина просто запиває спиртне, не закушуючи. За здатністю зменшувати ступінь сп'яніння соки, води, компоти і морси можна поставити на одну сходинку із овочевими та фруктовими закусками.

Інша річ — гарячі та жирні страви, такі як супи або рагу. Така їжа пригнічує всотування етанолу, а отже зменшує ступінь сп'яніння, тому і переважають будь-яку “запивку”.

Алкоголь і закуска



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.