Найпоширеніші помилки у приготуванні піци

Розглянемо тонкощі приготування піци на двох різновидах: перший — традиційна “Неаполітанська”, вона круглої форми, а другий - “Римська”, вона витягнута.

Вперше світ почув про піцу на початку 18 століття, коли у Неаполі з'явилась перша піцерія, але ідея класти на хлібець те, що під рукою, виникла ще за часів Римської імперії. Є версія, що слово “піца” походить від латинського слова “picea”(”запечений хліб”).

Піца

 

Інгредієнти для тіста

  • Пшеничне борошно вищого ґатунку — 1 кг.

  • Холодна вода — 600 мл.

  • Свіжі дріжджі — 1 г.

  • Сіль — 20 г.

  • Оливкова олія extra virgin – 50 мл.

Інгредієнти для піци Napolitana

  • Помідори сорту пелаті — 1550 г.

  • Оливкова олія extra virgin – 100 мл.

  • Сир моцарела fior di latte – 30-35.

  • Базилік — 3-4 г.

Інгредієнти для піци Romana

  • Оливкова олія extra virgin – 100 мл.

  • Розмарин — 2-3 гілочки.

  • Морська сіль у гранулах — за смаком.

Піца

Помилка №1

Готувати тісто занадто швидко

Тісто для піци потрібно замісити та залишити на 1-2 дні. За цей час дріжджі піднімуться, маса стане пластичною, а піца вийде легкою.

Популярна помилка — готувати тісто для піци за 2 години, воно просто не встигне піднятись. Ми круто замішуємо його хвилин 10, після чого залишаємо на добу. І це дуже важливий момент: тільки так піца вийде м'якою та тонкою, і можна буде без проблем з'їсти 3-4 шматки не об'ївшись. Чим більше чекаєш, тим смачніше, м'якше, легше тісто і тим більше поміститься. Усе, що потрібно — зачекати.

Тісто для піци

Помилка №2

Економити на інгредієнтах

Підбір якісних інгредієнтів є дуже важливим. Пошукайте локальну, а не промислову оливкову олію прямого віджиму, хороші помідори з ароматом та справжню італійську моцарелу.

Сама злісна помилка — взяти неякісні продукти. У піці повинен відчуватись смак кожного інгредієнту — загальний і кожного окремо. Скажімо, для “Неаполітанської” — смак помідорів, базиліку, моцарели та оливкової олії холодного віджиму. Потрібно додавати моцарелу зі справжнього молока, а моцарелу “для піци” — ігнорувати . Важливо використовувати свіжі помідори з оливковою олією, сіллю та часником, а не томатну пасту.

Помилка №3

Додавати занадто багато інгредієнтів

В Італії у ході лише декілька основних різновидів піци, і всі вони є максимально простими за складом інгредієнтів. Популярну піцу “Чотири сири” також поважають, але і тут найпростіша комбінація тільки зі знакових сирів Італії — горгонзоли, таледжо, пекоріно, моцарели.

Ось і нам не слід брати за традицію додавати множину інгредієнтів у піцу. Має бути в основному 2 (максимум 4) складових: наприклад, “Маринара” — з анчоусами, оливковою олією та томатами, “Романа (Римська)” — з оливковою олією, розмарином та сіллю, “Наполетана (Неаполітанська)” — з моцарелою, томатами, базиліком та оливковою олією холодного віджиму. Традиційні комбінації є дуже простими, а багато варіацій, які прижились у світі — данина моді та місцевим звичаям.

Інгредієнти для піци

Помилка №4

Вважати, що піца кругла

Правильний розмір піци — 32-35 см в діаметрі, вага — близько 160 г. Однак нехай настільки точна інформація не вводить в оману: існують й інші види піци.

Два вибрані нами різновиди піци є різними за форматом: одна — “Неаполітанська” — кругла; друга — “Римська” — довга і витягнута. Перша — класика на тонкому тісті, друга — з мінімумом начинки. Таким чином, маємо два різновиди, і їдять їх по-різному: “Неаполітанська” замінить обід або вечерю, а “Римська” — це закуска меренда, для підвечірку. Її їдять з сиром, як хліб, і часто на ходу — не потрібно стояти у піцерії з тарілкою, можна взяти шматок і піти собі спокійно. На неї ми можемо покласти усе що завгодно, але в оригіналі це сіль, оливкова олія і розмарин.

Помилка №5

Іти на компроміси у приготуванні

Італія поділена на регіони, і в кожному існують власні традиції. Але у тому, що стосується приготування піци, усі сходяться: не потрібно міняти традиційні рецепти, додаючи вершкове масло або вершки. 

Рим — дуже популярне місто з величезною кількістю туристів. Люди приїжджають з різних країн і не готові міняти звички навіть у відпустці, доводиться ресторанам підлаштовуватись — додають крем, соус, побільше інгредієнтів. Та все ж, слід навчитись цінувати окремі традиції, навчитися пояснювати і розуміти їх, а не змінювати до вподоби собі або туристам.

Прямокутна піца

А про найпоширеніші помилки у приготуванні різотто читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/nayposhyrenishi-pomylky-u-prygotuvanni-rizotto.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.