Що не можна вивозити з-за кордону - продукти "поза законом"

З кожним роком сувеніри, які везуть мандрівники з-за кордону стають щоразу більш вигадливі. Банальні магніти, брелоки та відкритки потроху відходять у небуття. Проте, були, є і будуть актуальним подарунком для друзів та близьких, або, зрештою, для себе коханого, закордонні делікатеси. Що ж краще передасть дух та традиції культури, як не кухня?

Екзотичні фрукти, овочі, незвичайні соуси та приправи. Усе це туристи обережно упаковують у правильну тару та коробки, щоб успішно пройти митний контроль, і довезти усі подарунки цілими та неушкодженими.

Проте, тут є свої нюанси — продукти, які не можна вивозити з-за кордону. Які ж продукти входять до цього списку і чому, незважаючи на те, що багато мандрівників усе ж ховають їх у багажі?

Дуріан — Таїланд, В'єтнам

Досить специфічний фрукт обов'язково буде конфіскованимна митниці. Усе тому, що дуріан володіє просто жахливим запахом, але досить приємним смаком . Запах і є причиною того, що вивозити фрукт із Таїланду, В'єтнаму та інших країн, де він вирощується, заборонено. Найхитріші туристи усе ж ховають продукт у багажі, не думаючи про те, наскільки сильно протягом 15 годинного польоту можуть пропахнути речі. Якщо ви відважились спробувати дуріан на його батьківщині і прикипіли до нього серцем, то можете вивезти з-за кордону його у вигляді чіпсів, цукерок та варення.

Дуріан

Акі — Ямайка

Цей грушевидний фрукт є отруйним, чому і заборонено його вивозити із Ямайки. Заборона поширюється навіть на його насіння. У деяких країнах, зокрема США, порушення цього правила є кримінальним злочином. Акі є продуктовим національним символом Ямайки і містить отруту гіпогліцин, яка викликає отруєння, кому, а в особливо тяжких випадках, навіть, смерть.

Акі

Садова вівсянка — країни Європи

Садова вівсянка — це невеличка пташка, тушка якої може використовуватись як продукт харчування.Гурмани цінують м'ясо садових вівсянок за дієтичність та смак.Через таку кулінарну популярність чисельність пташок різко скоротилася, тому ввели заборону на їх ловлю та відстріл. Садових вівсянок у жодному вигляді заборонено вивозити із рідних країв (переважно країни Європи). Знову ж таки, незаконний ввіз вівсянок у США, наприклад, є злочином.

Садова вівсянка

Рибний соус Ниок Мам — В'єтнам

Цей соус додають до більшості страв в'єтнамської кухні. Ті, хто зважується його спробувати, також, починають додавати його у будь-яку їжу. Але частіше всього цей продукт вам доведеться шукати уже у місцевих магазинах, позаяк вивозити Ниок Мам із В'єтнаму заборонено.

Проте, жоден із продавців не потрудиться попередити вас про це при покупці. А ось у аеропорті митний контроль змусить дістати вас упакований у сотні пакетів Ниок Мам із валізи. Через що? По тій самій причині, що конфіскують і дуріанпотужний запах. Соус — продукт бродіння риби у дерев'яному посуді. Запах рибний соус має настільки ж відразливий, наскільки чудовим є смак. Якщо вподобали — доведеться шукати альтернативу на прилавках магазинів вашого міста.

Рибний соус Ниок Мам

Риба, ікра, морепродукти — Росія, Фінляндія

Щодо риби — усі заборони на вивіз є суворо класифікованими. Наприклад, ікру осетрових риб можна вивезти із Росії у кількості до 250 грам, а ось із Фінляндії вивезти не можна взагалі. Також, із Росії вам дозволять вивезти будь-які рибу або морепродукти у кількості до 5 кг, у той час, як із більшості країн вивезти у сирому вигляді усе це не можна. Позаяк, невеликі рибини краще вивозити у приготованому або запакованому вигляді. І якщо викупували рибу на ринку, то попросіть на неї якийсь документ.

Морепродукти

Гриби — майже усі країни

Провезти цей продукт без проблем можна тільки за однієї умови — якщо ви вивозите гриби консервованому вигляді. А любителям свіжих грибів доправити їх з-за кордону додому буде дуже непросто. На грибах зовсім не повинно бути залишків землі або ґрунту, тобто, краще всього їх промити, просушити та запакувати, ретельно при цьому перевіривши, чи справді видалений весь ґрунт. Чому усе так суворо? Тому що саме у ґрунті можуть міститись карантинні бактерії, які можуть призвести до вкрай неприємних наслідків.

А також, ви повинні мати чек та додатковий документ, у якому буде зазначено вид грибів, місце, де вони були придбані, та ціна. І краще, щоб цей документ мав печатку.

Гриби

Сухофрукти — Китай

Це здасться доволі дивним, але китайський митний контроль вимагатиме у вас документи сухофрукти, які ви захочете вивезти. Вам буде необхідно показати сертифікат, що підтверджує відповідність сухофруктів встановленим нормам. Якщо такого документу ви не маєте, то продукт скоріше за все конфіскують. Також, митники можуть забракувати упаковку продукту — в ідеалі вона повинна бути герметичною, вакуумною.

Сухофрукти

Безперечно, кожного року знаходяться мандрівники, які не найзаконнішим способом ухитряються вивозити з-за кордону різноманітні продукти. Вони вихваляються на форумах, що вивезти з-за кордону можна будь-що, потрібно тільки знати як. Однак, задумайтесь, що усі заборони на вивіз продуктів не зі стелі взяті, і існують не просто так. У більшості випадків вони покликані захищати вашу безпеку та здоров'я.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.