Штучне м'ясо виходить на світовий ринок

У 2013 році собівартість бургера з котлетою із м’яса, вирощеного у лабораторії становила понад $300 000, а тепер ледь перевищує $10. При цьому вчені продовжують вдосконалювати технології, щоб зробити штучне м’ясо ще доступнішим та нарешті вивести його на глобальний ринок у найближчі 5 років.

Бургер від Beyound Meat

Слід відмітити, що більшість лабораторних методик вирощування м’яса потребують використання справжніх тваринних клітин, отриманих з сироватки крові. У біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м’яса.

Раніше собівартість такої технології не дозволяла випустити штучне м’ясо на ринок та розширити виробництво. Так, у 2013 році біолог Марк Пост з Університету Маастріхта створив перший у світі бургер з вирощеного у пробірці м’яса. Виробництво продукту обійшлося у немалих $325 000. З тих пір розвиток технології поступово знижував цю ціну, і сьогодні кілограм штучного м’яса коштує уже $80, а один бургер -  $11. Таким чином, за 4 роки ціна скоротилася майже у 30 000 разів.

Зрештою, вченим ще є над чим попрацювати. Станом на листопад 2016 року, півкілограма яловичого фаршу коштувало $3,6, тобто майже у 10 разів дешевше, ніж м’ясо з пробірки. Однак вчені вірять, що через 5-10 років штучні фрикадельки та бургери будуть продаватися у магазинах за помірною ціною.

За даними Next Big Future, існує як мінімум 6 компаній, які займаються розробкою штучних тваринних продуктів. Перш за все, це Memphis Meats, яка планує через 2-5 років запустити продаж фрикадельок з пробірки, а також збирається вирощувати у лабораторії стейки та курячі грудки.

Ізраїльський стартап SuperMeat культивує кошерну курячу печінку, американська компанія Clara Foods синтезує яєчні білки, а Perfect Day Foods створює молочні продукти не тваринного походження. Зрештою, компанія винахідника першого бургера зі штучним м’ясом Марка Поста Mosa Meat обіцяє розпочати продаж лабораторної яловичини у найближчі 4-5 років.

За м’ясом з пробірки - майбутнє

Товарне тваринництво наносить екології велику шкоду. За даними Центру по контролю і профілактиці захворювань США, для виробництва одного бургера потрібно 2500 л води, а корови вважаються основним джерелом метану, який посилює парниковий ефект.

Лабораторне м’ясо навіть з використанням клітин від реальних тварин дозволить значно скоротити шкідливий вплив на навколишнє середовище. Таким чином, від однієї індички можна отримати достатньо клітин, що виробити 20 трильйонів нагетсів, стверджують експерти.

Окрім того, за оцінками агроеколога Лондонської школи гігієни і тропічної медицини Ханни Туомісо, лабораторне м’ясо скоротить викиди парникових газів на 90% і використання землі на 99%.

М'ясо від Impossible Foods

М’ясозамінник

Втім, сьогодні повноцінне м’ясо може повністю виготовлятися і з продуктів рослинного походження, не потребуючи тривалого вирощування тваринних клітин у лабораторних умовах. Так, наприклад, з 3 липня бургери каліфорнійської компанії Beyond Meat, яка робить штучне м’ясо з білка гороху, дріжджового екстракту, бурякового соку та кокосового масла, уже продаються у восьми містах США у мережі закладів швидкого харчування BurgerFi.

На думку гостей закладу, на вигляд і смак дітище Beyond Meat дуже схоже на справжню котлету з м’яса. У компанії уже є довгий список прихильників та інвесторів, включаючи Біла Гейтса.

“Я спробував бургер від Beyound Meat у травні, він шкварчав як яловичина і мав ту ж саму структуру, що і котлета зі звичайного м’яса. Порівняно з іншими придбаними у магазині вегетаріанськими бургерами, які зазвичай на смак більше схожі на картон, ніж на м’ясо, Beyond Meat було найкращим. Однак це не обмануло би мене на смаковому тесті наосліп зі звичайним бургером”, - ділиться враженнями засновник Microsoft.

Зі слів СЕО Beyond Meat Ітана Брауна, компанія ще не досягла своєї кінцевої мети - створення рослинного бургера, який нічим не відрізнявся би від яловичини.

“Ще ні, але ми стаємо до цього усе ближче і ближче”, - сказав Браун.

Beyound Meat планує випускати покращені варіанти вегетаріанського бургера кожного року. Своїм вченим, які працюють над створенням штучного м’яса у головному офісі компанії в Ель-Сегундо, Браун сказав, що Beyound Meat - це “проект довічної зайнятості”.

Окрім BurgerFi, Beyound Meat також продається у магазинах Whole Foods, торгової мережі Safeway по всій Америці і в мережі Veggie Grill, невеликій мережі вегетаріанських кафе на Західному узбережжі, яка готується до загальнонаціонального розширення.

Цікаво, що у найближчому майбутньому Beyound Meat планують розробити ще й рослинний бекон, “який нічим не відрізняється за смаком від справжньої свинини”.

“У мене є домашній улюбленець - свиня, тому я особисто зацікавлений в успіху цього продукту”, - жартує Браун.

Головним конкурентом Beyound Meat виступає Impossible Foods - стартап із Сан-Франциско, який створює штучне м’ясо для бургерів з пшениці, кокосового масла, картоплі та залізовмісної речовини від назвою “гем”. Нещодавно він відкрив у Каліфорнії власну фабрику, яка буде щомісяця виробляти 454 тонни продукту.

Нова фабрика дозволить компанії виготовляти у 250 разів більше штучного м’яса, ніж зараз - цього буде достатньо, що постачати продукт приблизно у 1000 ресторанів. За словами гендиректора компанії Патріка Брауна, до кінця цього року бургери з “нем’ясним” м’ясом будуть продаватися у межах години їзди для більшої частини населення США.

“Ми неймовірно серйозно налаштовані стосовно нашої місії. Це означає, що ми збираємося створити достойну альтернативу усім продуктам, які зараз виробляються із використанням м’яса тварин”, - сказав Браун виданню Quartz.

Він стверджує, що компанія розраховує на попит, перш за все, зі сторони любителів м’яса, а зовсім не вегетаріанців. Через високим вміст заліза “м’ясо” від Impossible Foods максимально наближене за смаковими характеристиками до натурального продукту і має мало спільного з поширеними на ринку соєвими замінниками тваринних білків.

Минулого літа бургери зі штучним м’ясом від Impossible Foods аперше з’явилися у ресторані Momofuku Nishi і з тих пір від клієнтів нема відбою, пише Business Insider. Окрім цього, їх м’ясо також продається у мережі фаст-фудів Umami Burger.

 Наостанок хочеться зазначити, що згідно з даними Allied Marked Research, кожного року ринок продуктів з рослинного м’яса буде зростати на 8,4% і до 2020 року досягне показника у 5,2 млрд.

А про альтернативу м'ясу від фінської компанії розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/alternatyva-myasu-mifur.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.