Вчені відкрили шостий смак

Американські вчені описали ще один смак, який розрізняє людина. Тепер до солодкого, солоного, гіркого, кислого та умамі додався крохмалистий смак (starchy). Результати дослідження були опубліковані у журналі Chemical Senses.

Жінка

Таким смаком відрізняються продукти, що містять крохмаль та інші полісахариди, тобто їжа, багата на вуглеводи.

Щоб вияснити, чи справді у вуглеводів є власний характерний смак, вчені провели експеримент за участі 22 добровольців. Вони повинні були спробувати спеціально підготовані розчини, що містили різну кількість вуглеводів.

Крохмаль

Учасники дослідження охарактеризували смак як “рисовий”, “хлібний” і навіть “макаронний”. Дехто з учасників експерименту відмічав, що відчуття таке, ніби їси борошно. Грубо кажучи, крохмалистий смак — це і є смак вуглеводів, які зазвичай людина не відчуває через додавання цукру.

Раніше прийнято було вважати, що вуглеводи самі по собі можуть володіти тільки солодким смаком. Однак добровольці продовжували уловлювати специфічний крохмалистий смак навіть після того, як вчені блокували роботу рецепторів, відповідальних за сприйняття солодкого.

Хліб

Дослідники припускають, що здатність розпізнавати крохмалистий смак може пояснити, чому люди так люблять споживати у їжу багаті на вуглеводи продукти, наприклад випічку. Спеціалісти надіються визначити рецептори, які відповідають за розпізнавання цього смаку. 

Крохмалистий — не єдиний новий смак, який вивчають вчені. У 2015 році дослідники з США знайшли докази того, що свій власний смак може мати і жир. Попри те, що зі слів вчених, це досить “нудний” смак, він сприяє підсиленню сприйняття інших смаків. Інша команда вчених вивчає можливість визначення смаку кальцію, крові та амінокислот.

Дитина їсть макарони

Більше про п'ятий смак - умамі - читайте у статті - http://harchi.info/articles/pyatyy-smak-umami.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.