Веганство не так корисно для екології

Група дослідників за допомогою біофізичних моделей проаналізувала 10 моделей харчування і прийшла до висновку, що скорочення кількості продукції тваринного походження у раціоні призведе до збільшення можливостей сільськогосподарських земель — вони зможуть прогодувати більше людей. Втім, повне виключення подібної продукції — не кращий варіант для раціонального використання земель.

Веганська емблема

Вчені вивчали веганство, два види вегетаріанства (перша передбачає споживання молочних продуктів, друга — молочних продуктів і яєць), п'ять звичайних з різним рівнем впливу вегетаріанства, одну дієту з низьким вмістом жирів і цукру, а також одну модель, схожу на сучасний американський режим харчування.

Дослідники стверджують, що повна відмова від продуктів тваринного походження (веганство) — не кращий вибір для людства у довготривалій перспективі. Найбільш оптимальним варіантом є раціон, у якому є продукти рослинного походження і трохи м'яса.

Так, США кожного року потребує 2,5 акру землі, щоб прогодувати одну людину. Це більше двох футбольних полів. Однак ця цифра значно зменшиться, якщо відмовитись від споживання м'яса та додати більше овочів. Тоді потрібно буде близько 0,5 акру кожного року.

Овочі

Таким чином, веганство у глобальному масштабі приводить до нераціональних витрат землі, яку можна було б використовувати для вирощування більшої кількості їжі.

Для раціону, у якому переважає м'ясо, необхідно більше всього пасовищ. Якщо ж його кількість є мінімальною, тоді можна використовувати різноманітні види землі. У випадку вегетаріанства орні землі ніяк не задіяні — і їх потенціал відповідно є нижчим. 

Звісно, це всього лиш результати одного дослідження. І вони не означають, що вегани повинні повернутись до споживання тваринних продуктів. Сьогодні багато економістів, біологів, дієтологів та екологів займаються вивченням цього питання, щоб визначити у майбутньому, який раціон є найбільш оптимальним як для людини, так і для навколишнього середовища.

Земля

Більше про те, у чому ж користь вегетаріанства для людства, читайте у сттті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vegetarianstvo-zberezhe-lyudski-zhyttya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.