Вегетаріанство збереже людські життя

Перехід на вегетаріанство допоможе щорічно зберігати мільйони життів до 2050, підрахували вчені з Оксфордського університету (Великобританія). За їхніми даними, різке скорочення споживання м'яса сприятиме зменшенню шкідливих викидів в атмосферу на 2/3 від поточного об'єму, а також дозволить зекономити до 1 трлн доларів, що витрачаються на охорону здоров'я та боротьбу із наслідками зміни клімату.

Команда дослідників під керівництвом спеціаліста у сфері економіки Марко Спрінгманна за результатами ретельного аналізу передбачила, як 4 сценарії масової харчової поведінки будуть впливати на життя людей на Землі. Серед цих сценаріїв були такі: збереження наявних тенденцій у харчуванні; дотримання керівництв, що кажуть збільшити кількість овочів та фруктів у раціоні; перехід на дієти, що передбачають зниження об'єму споживання червоного м'яса, цукру та загальної кількості калорій; перехід до вегетаріанства та веганства.

Овочі

За підрахунками Спрінгманна та його колег, веганство (найсуворіша форма вегетаріанства, що виключає споживання будь-яких продуктів тваринного походження) збереже 8,1 млн життів, вегетаріанство — 7,3 млн, а дотримання рекомендацій сучасних керівництв по харчуванню збереже 5,1 млн людей.

Вчений стверджує, що, згідно з побудованими його командою моделями, зменшення кількості червоного м'яса й раціоні передбачає збереження у 2 рази більшої кількості життів, ніж зараз. Зниження споживання цукру та збільшення кількості фруктів і овочів виявляться найбільш ефективними на шляху боротьби з ожирінням. 

Також, за даними економіста, сьогодні половина шкідливих викидів, що надходять в атмосферу, так чи інакше пов'язана з обробкою їжі. Вегетаріанство та веганство, що мають на увазі споживання продуктів рослинного походження, які не потребують тривалої обробки, дозволяє зменшити об'єм шкідливих викидів на 63-70% порівняно з поточними показниками. У результаті закономірно знизяться витрати на охорону здоров'я та боротьбу з глобальним потеплінням, стверджує Спрінгманн.

Чоловік з салату

Більше про вегетаріанство та веганство читайте у статтях - http://harchi.info/articles/vegetarianstvo-diyeta-chy-religiya та http://harchi.info/articles/veganstvo-systema-harchuvannya-chy-styl-zhyttya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.