"Вічна" їжа: продукти, що зберігаються дійсно довго

Їсти протерміновані продукти — справа досить ризикова. Із одного боку — ваш організм може сприйняти таку їжу без жодних проблем, у крайньому випадку — вам потрібно буде скористатися ванною кімнатою. Із іншого — їжа, що пролежала досить багато часу. Може містити безліч хвороботворних організмів, які не проти зіпсувати не тільки продукт, а й ваш організм.

Проте, існують докази того, що деякі продукти здатні протягом років, століть а, навіть, тисячоліть залишатись придатними до споживання.

Ківіак — страва, що готується протягом 18 місяців

У Гренландії під час холодних зимових місяців їжі категорично не вистачає. Місцеві мешканці знайшли геніальний вихід із ситуації, аби не померти з голоду. Вони придумали страву, що має назву “ківіак” - вона залишається їстівною протягом року.

Ківіак — страва досить специфічна. Його краще взагалі не їсти у будинку через неприємний запах. Страву готують із місцевих морських птахів — люриків, яких, разом із пір'ям, дзьобами, лапами та нутрощами зашивають у тушу тюленя. У одну таку тушу можуть поміститися 300-400 , а то й більше, птахів. Шов оброблять жиром тюленя і поміщають усе це між камінням так, щоб не було доступу повітря.

Страву готують влітку, і спробувати її можна уже через три місяці. Взимку ж ферментоване м'ячо птахів та тюленя знаходиться у природному холодильнику. Звісно, ця страва характеризується специфічними смаковими якостями, проте, вона дійсно здатна врятувати від голоду у холодні та темні північні зими.

Ківіак

Пиріжки, що залишаються свіжими навіть через декілька років

У воєнних , як відомо, є традиція годувати своїх бійців їжею із дуже великим терміном придатності, проте, солдати часто мріють про найпростішу та свіжу їжу — звичайних бутербродах або пиріжках.

Вчені зіткнулись із 2 проблемами у намаганнях винайти пиріжки, що не псуються. Тісто має здатність черствіти, а начинка може робити його вологим. Обидві проблеми були вирішені після винайдення “Battle Butties” - особливий пиріжок, термін придатності якого може сягати 2 років.

Творці цього продукту мають на меті винайти, також, “вічний” сендвіч із арахісовим маслом та джемом, але поки що бійці насолоджуються тільки пиріжками із м'ясом, які не псуються протягом декількох років.

2-річні пиріжки

Печиво, що не псується довгі роки

Оскільки військових далеко не завжди хвилює свіжість та смак продуктів, часто їм цілком достатньо і простіших речей, термін придатності у яких набагато більший, ніж у 2-річних пиріжків. Уже багато століть солдати та моряки споживають особливе печиво, що готується із борошна, коди та солі. Цей продукт намагаються робити якомога твердішим, щоб подовжити термін придатності. Рецепт такого печива існує уже сотні, а, можливо, і тисячі років.

Точно не відомо, скільки може пролежати таке печиво. Допоки стане непридатним для споживання. У часи Громадянської війни у США солдати отримували таке печиво у якості пайка. На ньому стояла печатка “BC”, що означала ініціали виробника, однак серед воєнних ходив жарт, що насправді це дата виготовлення (англ. BC – до нашої ери).

Завдяки тому, що печиво є настільки сухим, воно може зберігатись протягом багатьох років. Його можна розм'якшити у воді, чаї або каві або погризти у сухому вигляді. Однак, останній варіант не рекомендують — не важко здогадатись чому. Печиво настільки тверде, що легко можна поламати собі зуби.

Ходили чутки про те, що печиво, приготоване під час Громадянської війни у США, стало у пригоді і у період Іспансько-американської війни, яка відбувалася через 35 років. Печиво для солдатів

Кекс, що зберігався 40 років

Відомо, що деякі пайки для воєнних можуть зберігатись і не псуватись навіть більше 35 років. Розповідали, що припаси із часів Другої світової війни можна було їсти і через 75 років.

Полковник армії США Генрі Моак пообіцяв собі, що у день, коли він вийде у відставку, він спробує шматочок кексу, який йому видали у якості пайка під час війни у В'єтнамі. Вірний своєму слову, у 2009 році на урочистій церемонії Моак відкрив консервну банку із кексом та спробував його. Коли його спитали про смак продукту, він просто підняв великий палець вгору, показуючи, що смак просто чудовий.  

40-річний кекс

Курка, яку з'їли через 50 років

Коли Лес Лейлі одружився із Беріл у 1956 році, він, так само, як і Моак, пообіцяв скуштувати консерви, але через 50 років. У якості подарунку на весілля парочка отримала консервовану курку, і Лес оголосив своїй дружині, що з'їсть цю консерву на їх 50 річницю.

Курка пролежала 50 років і, як виявилось, чудово збереглась. У 2006 році Лес урочисто відкрив її та спробував.

50-річна курка

Сало, віком у 64 роки

Будучи студентом, Ганс Фельдмайер із Німеччини у 1948 році у якості гуманітарної допомоги у післявоєнний час отримав із США посилку із консервованим салом та вирішив зробити запас на чорний день.

Протягом 60 років чорний день так і не настав. Ганс не хотів викидати консерву і тому, через 64 роки, все-таки вирішив перевірити, що ж сталося із її вмістимим. Він помітив, що на банці не був вказаний термін придатності продукту, тому припустив, що консерва можу бути їстівною практично необмежений відрізок часу.

Щоб довести це, Ганс відкрив банку та спробував сало, правда тільки після того, як експерти підтвердили, що продукт є дійсно їстівним.

64-річне сало

Пиріг, якому більше століття

Солодкоїжки знають, що тістечка та пироги навряд чи можна зберігати протягом декількох років, та й навіщо? Сучасна харчова промисловість може напакувати ці продукти консервантами так, що вони спокійно пролежать декілька місяців. Однак, вчені впевнені, що при правильних умовах фруктовий пиріг, наприклад, може зберігатись практично вічно.

Фіделія Бейтс спекла звичайний фруктовий пиріг на день Подяки у 1878 році, але до свята не дожила. Її родина вирішила зберегти пиріг у пам'ять про покійну. У 2003 році давній пиріг усе ще зберігався як реліквія у нащадків Бейтс. Її 83-річний онук Морган Форд навіть відправив його телеведучому Джею Лено у програму “Tonight Show”. Там же із пирога зняли пробу. Будь-яких видимих проблем зі здоров'ям помічено не було.

125-річний пиріг

Вино, яке випили через 200 років

Усі ми знаємо, що вино має здатність зберігатись протягом багатьох років. Люди часом платять шалені гроші за старовинні пляшки, що зберігаються у древніх підвалах або трюмах затонулих кораблів. Проте, чи можливо пити вмістиме таких пляшок, які пролежали хтозна-де неймовірну кількість часу? Виявляється, цілком можливо.

У 2010 році у затонулому кораблі на дні Балтійського моря фінські дайвери знайшли пляшки із пивом та шампанським, віком близько 200 років. Після перевірки вмістимого експерти повідомили, що напої є цілком придатними до споживання. Як виявилось, морське дно — чудове середовище для зберігання алкоголю, причому, ці умови є набагато кращими для зберігання вина, ніж винні підвали.

Що стосується пива, то воно немало здивувало експертів. У них була унікальна можливість проаналізувати рідину та відтворити рецепт напою. Коли вони відкоркували пляшку, пиво зашипіло, вказуючи на те, що дріжджі у його складі усе ще активні.

У деяких частинах світу люди п'ють вино, яке є ще старішим. Наприклад, найстарше вино спробували у 1999 році — експерти, що працювали із Лондонським Музеєм. Заради науки вони спробували вино, котрому 300 років. Пляшки із цим напоєм були виявлені під час археологічних розкопок. Вони описали його смак, як “свіжий, чистий та яскравий”.

200-річне затонуле вино

Мед, що зберігається тисячі років

Кажуть, що мед ніколи не псується, і це підтвердив Смітсоновський Інститут, експерти якого спробували цей продукт через 1000 років після його виробництва. Властивість меду не псуватись пов'язана із його хімічним складом. Він є гігроскопічним, тобто відрізняється пониженою вологістю, а у такому середовищі здатні вижити дуже небагато мікроорганізмів. Також, мед відрізняється високою кислотністю, що так само негативно відображається на життєдіяльності бактерій.

Коли вчені відкрили давньоєгипетські захоронення, вони виявили у них горщечки із цілком придатним для споживання медом, який пролежав там не менше 5 тисяч років. Зрештою, виглядав він, звісно, не так, як ми звикли.

5000-річний мед

Тварини, яких їдять через 50 тисяч років

Це не помилка: людина може споживати у їжу те, що старше за усе людство. Тіла давно вимерлих мамонтів були виявлені із великими шматками м'яса на кістках. М'ясо збереглось завдяки тому, що тварини пролежали весь цей час у вічній мерзлоті.

Частково це м'ясо можна споживати. У це важко повірити, однак. Деякі дослідники розповідали історії про те, що змушені були харчуватись такою екзотичною їжею, щоб врятуватись від голоду від час експедицій. Правда залишиться на їх совісті.

Мамонт



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.