Якими мають бути бульбашки у шампанському

Тривалий час багато дрібних бульбашок у келиху шампанського вважалось ознакою якості. Однак французькі спеціалісти заявили, що все навпаки. Саме крупні бульбашки роблять смак ігристого вина більш насиченим, вважають дослідники з Реймського університету, розташованого у славнозвісному своїми виноградниками регіоні Шампань — Арденні.

Шампанське

Лускаючі на поверхні бульбашки вивільняють ароматичні сполуки. Це дозволяє повною мірою насолодитися смаком та ароматом напою. Фізики з Реймського університету довели, що дрібні бульбашки з цим завданням справляються набагато гірше, ніж крупніші.

У середньому келиху утворюється близько мільйона бульбашок. Вони зявляються у шампанському через процес повторної ферментації, що супроводжується виділенням вуглекислого газу.

Бульбашки у шампанському

За допомогою високочастотної фотозйомки вчені вивчили характер руху бульбашок у келиху. Діаметр бульбашок в ігристому вині змінювався від 0,4 до 4 мм та залежав від вязкості напою і форми келихів. Максимальна кількість ароматичних сполук виділялась із бульбашок діаметром близько 3,4 мм. Вчені також побачили, що на поверхні бульбашки утворюють правильну шестикутку форму.

На думку спецілістів, на смак ігристого вина можуть вплинути також температура напою і форма келиху. Так, високі вузькі келихи допомагають бульбашкам більш ефективно розподілятись у напої, тому пити з таких келихів набагато приємніше, ніж з широких. 

Також вчені відмічають, що охолодження пляшки шампанського до 4 градусів Цельсія знижує швидкість вилітання корка та мінімізує ризик отримання травми. Окрім того, охолодження напою допомагає аромату краще розкритися.

Келихи шампанського

Про різницю між шампанським та просекко і що обрати, читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shampanske-abo-prosekko-shcho-obraty.

А рецепти коктейлів з ігристого вина розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/gotuyemo-svyatkovi-kokteyli-z-igrystogo-vyna.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.