Їстівна краса - найсмачніші квіти

У кухнях багатьох країн додають у їжу різноманітні квіти - не лише гарно,  а й смачно. Основними стравами є салати та десерти, проте деякі квіти знаходять і ширше застосування.

 Квіти цукіні

Великі жовті квіти цукіні — одні із найсмачніших істівних квітів. І хоча рід рослин відноситься до роду гарбузів та кабачків, у кулінарії освоїли тільки їх. Цікаво те, що у квітів цукіні є стать. Жіночі квіти розквітають першими і до того часу, як плід дозріває, уже повністю в'януть. Чоловічі квіти розкриваються пізніше, але є більшими за розміром і дуже довго квітнуть. Як правило, на цьому стеблі плід уже не з'явиться. За смаком квіти м'які та солодкі. Їх їдять сирими, додають у салати, фарширують різноманітними начинками, смажать у клярі (найпростіший та найсмачніший варіант).

Квіти кабачків

Страва із квітів кабачків

Настурція

У нашій місцевості рослина більше відома як лікарська, хоча у світовій гастрономії її знають, люблять і високо цінують за пікантний, дещо перцевий смак із солодким, пряним післясмаком. Настурція потрапила у Європу разом із іспанськими мореплавцями. На батьківщині, у Мексиці, її здавна споживали у свіжому вигляді, додаючи у салати. Варто відмітити, що настурція — повністю їстівна рослина. Паростки додають у салати, супи та сендвічі, а сушені квіти та стебла — у якості приправи для заправки. Червоні, помаранчеві та жовті свіжі квіти їдять у складі салатів, прикрашають ними страви із сирів та овочів.

Настурція

Страва із настурції

Фіалки

Зацукровані квіти фіалки — десерт, який сотні років назад любили європейські королеви. Наразі ароматними фіолетовими пелюстками прикрашають листові салати, тістечка, кремові десерти та морозиво. Квітами можна ароматизувати цукор. Просто засипавши ним жменю фіалок та залишивши десь на тиждень. Ароматним цукром можна солодити десерти або каву з молоком.

Фіалки

Фіалкові кекси

Лаванда

Крихітні фіолетові квіти мають дуже яскравий смак та аромат сосни кедру, і легку солодкавість у свіжому вигляді. Лаванду додають до сумішей трав при приготуванні м'яса, приправляють квітами десерти — від випічки до різноманітних желе, ароматизують нею вершки, бульйони, цукор. Досить інтенсивний смак, якщо переборщити, стає дуже “мильним”, тому додавати лаванду варто у невеликих кількостях.

Лаванда

Страва із лаванди

Троянда

У їжу споживають пелюстки практично усіх дикоростучих видів рослини. Бутони квітів сушать і потім заварюють чай, а свіжі — додають у салати, десерти. Літній варіант — заморозити пелюстки у кубиках льоду та подавати із водою, коктейлями або пуншами. Ніжний аромат пелюсток квітів троянди відтінить шовковистою пряністю будь-який напій.

Пелюстки троянди

Зацукровані пелюстки троянди

Кульбаба

Про неї кажуть “квіти також їстівні”, тому загострювати на них увагу не будемо. А ось про листя варто поговорити. Як родич цикорію, листя кульбаби обіцяють бути надзвичайно багатими на вітаміни, і у свіжому вигляді володіють приємною гіркотою, яка поєднується із більш ніжними салатами.

Також, у напої та десерти додають квіти акації, липи, ромашки, жасмину, бузку, дрібні хризантеми, маргаритки та апельсинові квіти.

Листя кульбаби

Салат із листям кульбаби

Зелений салат із фіалками

Інгредієнти

  • Зелений мікс-салат — 250 г.

  • Квіти фіалки — велика жменя.

  • Червоний винний оцет — 1 ч.л.

  • Діжонська гірчиця — 1 ч.л.

  • Оливкова олія — 3 ст.л.

  • Сіль.

Технологія приготування

Змішати оцет та гірчицю із оливковою олією, приправити сіллю та ретельно перемішати. Заправити отриманим соусом мікс-салат, потім викласти квіти. За смаком можна додати у салат декілька кедрових горіхів або м'якого овечого чи козячого сиру. 

Зелений салат із фіалками

Цитрусові із лавандовим медом

Інгредієнти

  • Рідкий квітковий мед — 7 ст.л.

  • Квіти лаванди — 1 ч.л.

  • Апельсин — 1 шт.

  • Мандарин — 1 шт.

  • Фундук

Технологія приготування

Мед змішати із квітами лаванди та дати настоятись. Фундук обсмажити на сухій пательні протягом 7-10 хв та дати вистигнути. Цитрусові очистити та порізати кільцями. Подавати, заправивши медом та посипавши горіхами.

Цитрусові із лавандовим медом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.