Незвичайні великодні традиції

Великдень яскраво святкують у всьому світі, втім, кожна країна має свої особливі ритуали та традиції, що стосуються цього свята.

Українці звикли святити гілочки верби у Вербну неділю, прибирати оселю у Чистий четвер, пекти паски та розписувати писанки, а у день чи ніч напередодні Великодня святити великодні кошики. У всьому світі існує багато унікальних великодніх традицій, від релігійних ритуалів до веселих та незвичайних масових заходів. Деякі з традицій мають свою багату історію, деякі - не більше, ніж маркетингова вигадка, втім, всі вони займають місце у культурі різних країн.

Дізнатися, як святкують Великдень різні країни, не лише цікаво, це також гарна нагода відчути зв’язок з іншими культурами та зрозуміти їх традиції. Отож давайте дізнаємося більше цікавих великодніх звичаїв.

Різнокольорові яйця до Великодня

Повітряні змії

Великдень є вихідним святковим днем і на британських Бермудських островах. Урочиста програма зазвичай починається з фестивалю KiteFest у Страсну п’ятницю, прийняти участь у якому можуть як місцеві мешканці, так і гості. Усі охочі святкувати збираються на пляжі Хорсшо-Бей, щоб похизуватися власноруч зробленими повітряними зміями, яких часто оформлюють яскравими геометричними орнаментами. Повітряні змії можуть бути різноманітних розмірів та форм. Є багато окремих категорій оцінювання, в яких можна позмагатися, наприклад, найбільш інноваційних дизайн змію, тощо. Одна з легенд походження цієї традиції розповідає, що колись вчитель місцевої недільної школи, щоб допомогти учням зрозуміти вознесіння Христа, запустив повітряного змія, який був схожий на Ісуса. З того часу з’явився такий звичай.

На вихідні люди готують та їдять страви з тріски та традиційні гарячі булочки. А у неділю відвідують служби, які проводяться ще до сходу сонця на різних пляжах всього острова.

Повітряний змій на фестивалі KiteFest

Барвисті килими

Антигуа на півдні Гватемали протягом Страсного тижня вистеляє свої вулиці кольоровими килимами, таким чином готуючись до процесії у Страсну п'ятницю. Барвисті килими виготовляють з квітів, кольорової тирси, фруктів, овочів та піску. Вони часто зображують картини сучасного живопису, а також релігійні та традиційні для майя зображення, а також ілюстрації природи та історії Гватемали. Для багатьох килимів художники використовують вже готові трафарети, оскільки часто вони мають лише 24 години, щоб їх створити, розпочинаючи за день до хресної ходи у Страсну п’ятницю.

Барвистий килим

Шоколадні бандикути замість шоколадних кроликів

У 1991 році Австралія розпочала кампанію із заміни великоднього кролика на великоднього бандикута (бандикута кролячого - тварина має такі ж вуха, як у кролика). Що стало причиною для таких змін? Багато хто в Австралії вважає кролів шкідниками, через те, що вони знищують посіви та землю. Зараз компанії виготовляють до Великодня шоколадних бандикутів, а виручка йде на допомогу тваринам, яким загрожує зникнення.

Шоколадний бандикут

Святкові феєрверки

У Флоренції в місцевих мешканців є 35-річна великодня традиція, відома як Scoppio del Carro - вибух воза. Люди у яскравих вбраннях 15 століття ведуть вулицями міста ошатний віз, наповнений феєрверками, перш ніж зупинитися біля Дуомо (центральний собор). Тим часом Архієпископ Флорентійський під час великодньої меси підпалює гніт, який виводиться на вулицю і підпалює феєрверк. Коріння цього звичаю сягає Першого хрестового походу і ніби-то сприяє забезпеченню гарного врожаю.

Традиція з феєрверками існує і в Мексиці. Згідно з однією з них у Велику суботу проводиться спалювання Іуди, під час якого гігантські опудала Іуди з пап’є маше набивають феєрверками та підривають на центральних площах міст.

Святковий феєрверк

Костюми

У Фінляндії маленькі діти - особливо дівчата - одягаються у костюми великодніх відьом: кольоровий одяг, лахміття, намальовані веснянки на щоках. У Вербну неділю (у Східній Фінляндії) та у Страсну п’ятницю (у Західній Фінляндії) маленькі відьмочки ходять від дверей до дверей з пучками вербових гілочок, прикрашених різнокольоровим пір’ям і папером, читають римоване благословення, щоб відганяти злих духів, а за це часто отримують шоколадне яйце.

У середньовічному місті Верже в Іспанії у четвер напередодні Великодня влаштовують традиційний Dansa de la Mort - танець смерті. Люди одягаються у костюми скелетів і маршують вулицями. Завершується хода страхітливими скелетами, які несуть ящики з попелом. Жахливий танець розпочинається опівночі і триває 3 години до світанку.

У Пріцці, Сицилія, місцеві мешканці вбираються у червоні мантії та страхітливі маски, ніби зображуючи диявола та його посіпак і виходять на вулиці міста.

Діти, вдягнені у великодніх відьом

Велике полювання на великоднього кролика

Під час щорічного Великого полювання на великоднього кролика у Новій Зеландії сотні мисливців збираються, щоб у буквальному сенсі цього слова полювати на кроликів. Така традиція має конкретну мету - скорочення популяції кролів, який є інтродуктованим видом і має негативний вплив на біорізноманіття навколишнього середовища. Місцеві мешканці вважають кроликів шкідниками.

Кролик біжить

Гігантський омлет

Не забудьте захопити з собою вилку, якщо будете гуляти у понеділок після Великодня у містечку О на півдні Франції. Щороку на головній площі міста готують гігантський омлет. Для приготування страви використовують понад 15 000 яєць, а готовим омлетом годують до 1 000 людей. Легенда про виникнення цієї традиції розповідає, що коли Наполеон зі своєю армією мандрував південною Францією, вони зупинилися у маленькому містечку і скуштували омлет. Наполеону так сподобалася страва, що він наказав мешканцям міста зібрати яйця і наступного дня приготувати омлет для всієї своєї армії.

Приготування гігантського омлету

Обливання водою

Вранці у суботу напередодні Великодня на грецькому острові Корфу відбувається традиційне так зване кидання горщика. Люди викидають з вікон різний глиняний посуд, часто наповнений водою. Дехто каже, що такий звичай походить від венеціанців, які на Новий рік викидали всі старі речі. А хтось вважає, що розбивання старих горщиків вітає весну і символізує новий врожай, який буде зібраний у нові горщики.

У Польщі та Україні є така традиція, як поливаний понеділок. У понеділок після Великодня люди обливають один одного водою з пляшок, відер, водяних пістолетів чи будь-чого іншого, що попадеться під руку. Раніше вірили, що незаміжні дівчата, які промокнуть у поливаний понеділок, вийдуть заміж протягом року.

Схожий звичай є в Угорщині, який також припадає на день після Великодня і називається “Качиний понеділок”. Хлопці жартома бризкають дівчат парфумами чи парфумованою водою, отримавши на це дозвіл. Раніше молоді чоловіки обливали молодим жінкам голови водою, а зараз бризкають парфумами, олеколоном чи просто водою і просять поцілунок.

Усі ці традиції грунтуються на тому, що люди завжди вірили, що вода має очищувальний, лікувальний та стимулюючий ефект.

Обливання водою

Гілочки верби

Чеські хлопці у Великодній понеділок прив’язують кольорові стрічки до вербових гілочок і жартома б’ють дівчат, щоб побажати їм удачі та здоров’я. Така традиція подобається не усім, але все ж вона є важливим елементом культури. В Україні є схожа традиція - святити вербові гілочки у Вербну неділю, а потім злегка стукати один одного примовляючи “Не я б’ю, верба б’є”.

Чоловік на ярмарці продає прикрашені вербові гілочки

Детективні романи

Згідно зі статистикою Великдень у Норвегії є найбільш популярним часом, щоб їхати у відпустку, кататися на лижах та читати детективні романи (або дивитися різні детективні шоу по телебаченню). Вважається, що ця традиція почалася у 1923 році, коли під час великоднього сезону книжкове видавництво рекламувало свій новий роман на перших шпальтах газет. Рекламне оголошення настільки нагадувало новини, що більшість людей не знало, що це маркетинговий хід. Так і з’явився звичай. Сприяє йому і те, що у Норвегії мешканці мають багато часу для відпочинку і читання під час тривалого сезону великодніх свят.

Пара читає книги лежачи на дивані

Прикрашання дерев тютюном

У Папуа-Новій Гвінеї настільки тепло, що важко втримати шоколад, щоб він не розтанув. Замість шоколадних кроликів та яєць гілки дерев і кущів навколо церков прикрашають пачками тютюну та сигарет, які роздають прихожанам після релігійних служб у Великдень.

Церковна служба у Папуа-Новій Гвінеї

Реконструкція розп’яття

Філіппіни - переважно католицька країна, і їх мешканці дуже серйозно ставляться до Великодня. Щороку у Страсну п’ятницю кілька людей у Сан-Педро Кутуді на півночі Філіппін прив’язують до хрестів, щоб вшанувати пам’ять розп’яття Ісуса. Хоч католицька церква і зневажливо ставиться до цієї практики, це щорічна традиція, яка привертає увагу багатьох туристів.

По всій Мексиці під час більшості святкувань Страсного тижня відбуваються реконструкції захоплення, суду та розп’яття Ісуса. Вважається великою честю брати участь у таких постановках. У більш набожних регіонах, таких як Такско, у реконструкціях приймають участь пенітенти - особи, які показуються покаяння та доводять свою віру, завдаючи фізичних страждань своєму тілу, б’ючи себе чи несучи на спині великі релігійні предмети, наприклад, хрест.

Рекострукція розп'яття

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.