Наша улюблена кава: за та проти

Про користь та шкоду кави вже говорено-переговорено, а дискусії і досі не вщухають. Наприклад, звичка “кавоманити” допоможе розчинити каміння у нирках. Позбутися від діабету та астми. Проте, натомість нагородить печією, аритмією та остеопорозом. Давайте виділимо основні моменти та аргументи за каву та проти, а пити чи не пити — вирішуйте самі.

Чашка кави

ЗА

Антиоксиданти

Кава багата на такі корисні речовини, як хлорогенові кислоти та меланоїдіни. Ці антиоксиданти допомагають попередити окислення — процес, що є причиною руйнування клітин та старіння.

Хвороба Паркінсона

Ряд досліджень переконливо довів, що люди, організм яких регулярно отримує кофеїн, мають значно менше шансів у старості стати вразливими до хвороби Паркінсона

Діабет

Відповідно до останніх досліджень, помірне споживання кави — як з кофеїном, так і без нього — знижує ризик розвитку діабету, до того ж, одразу двох видів.

Кава покращує метаболізм

Цироз печінки

Споживання кави захищає від цирозу печінки, зокрема, того, до якого приводить споживання алкоголю.

Сечокам'яна хвороба

Існує безліч доказів того, що натуральна кава попереджує сечокам'яну хворобу.

Каміння у нирках

Споживання кави знижує ризик утворення каміння у нирках. Відбувається це завдяки тому, що напій збільшує кількість сечі, попереджуючи кристалізацію оксалату кальцію — головного компоненту ниркового каміння.

Кава еспресо

Покращення розумової діяльності

Кофеїн — добре відомий стимулятор. Кава підвищує пильність, увагу та надає бадьорості. Також, напій прискорює процес обробки інформації.

Хвороба Альцгеймера

Регулярне споживання кави захищає від хвороби Альцгеймера. Нещодавні дослідження показали, що кількість кофеїну, еквівалентна 5 чашкам кави на добу, зменшує накопичені руйнівні бляшки у мозку.

Кавове зерно

Астма

Кофеїн, наявний у каві, пов'язаний із теофіліном, старими та перевіреними ліками проти астми. А, також, він може покращувати роботу дихальних шляхів.

Безпечність кофеїну

Незважаючи на осудливі факти, приведені протягом останніх років, кофеїн ще у 1958 році був внесений у список безпечних речовин. А у непомірних кількостях будь-яка речовина може стати отрутою.

Я люблю каву

ПРОТИ

Захворювання серця

Зв'язок між споживанням кави та серцево-судинними захворюваннями був неодноразово доведений дослідниками з усього світу. Кафестол та кафеол, що містяться у необробленій каві, збільшують ризик коронарної хвороби серця. Окрім того, споживання будь-якої кави пов'язане з підвищенням рівня холестерину у крові.

Холестерин

Надмірне споживання кави збільшує рівень загального та LDL-холестерину (“поганого”). Виною всьому — вищезгадані кафестол та кафеол.

Серцевий ритм

Кава може викликати швидке або нерегулярне серцебиття — аритмію.

Небезпека кави

Кровоносні судини

Навіть якби кава не впливала безпосередньо на серце, то напій є дуже шкідливим для кровоносних судин.

Кров'яний тиск

Людям, схильним до гіпертонії, потрібно бути надзвичайно обережними із кавою. Останні італійські дослідження виявили, що напій може підвищити ризик розвитку стійкої гіпертонії у людей з підвищеним кров'яним тиском.

Остеопороз

Надмірне споживання кави (більше 4 чашок на добу) збільшує ризик розвитку остеопорозу, особливо, у людей із нестачею кальцію в організмі.

Гігантська чашка кави

Печія

Чашка кави може стати причиною сильної печії. Щоб цього уникнути, краще пити каву з молоком.

Сон

Усім відомо про стимулюючий ефект кави. Підвищена кількість кофеїну може викликати нервозність та проблеми зі сном. Проте, багато хто спокійно засинає після горнятка кави.

Залежність від кави

Зневоднення

Кофеїн — досить сильний сечогінний засіб. Цей ефект напою можна нейтралізувати, якщо пити побільше води.

Залежність

Кофеїн — справжній наркотик та стимулятор центральної нервової системи, який цілком реально може привести до залежності.

Кава на велосипеді



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.