Яке м'ясо курки корисніше — темне чи біле

Одна з давніх дискусій у світі здорового харчування полягає в тому, яке м’ясо курки корисніше — темне чи біле. Багато дієтологів стверджують, що біле м’ясо абсолютно здоровіше за темне, позаяк завжди слід надавати перевагу курячій грудинці, а не стегнам чи ніжкам. Хоча багато хто і знаходить темні частини птиці більш смачними.

Значна частина цих порад базується на тому, що біле м’ясо курки містить менше калорій та жиру, позаяк вибір очевидний. Втім, останнім часом все більше спеціалістів говорять високу щільність поживних речовин у темному м’ясі курки. Давайте дізнаємося більше.

Запечена курка

Користь білого м’яса

Усе, що говорять про біле м’ясо, правда: там, зазвичай, менше калорій та жиру, ніж у темному.

  • Куряче стегно зі шкіркою (85 г) містить 197 ккал, 12,5 г жиру, 19,8 г білка.

  • Куряче стегно без шкіри (85 г): 152 ккал, 6,93 г жиру, 21 г білка.

  • Куряча грудинка без шкіри (85 г): 133 ккал, 2,75 г жиру, 27,3 г білка.

  • Куряча грудинка зі шкірою (85 г): 150 ккал, 8,05 г білка, 18 г білка.

Наприклад в одному курячому стегні без шкіри містить близько 7 г жиру та 2 г насиченого жиру, тоді як у курячій грудинці без шкіри менше 3 жиру та 1 г — насиченого.

Жир і калорії — це не завжди погано. Їх кількість залежить від особистих цілей та потреб у сфері здоров’я та фігури. Якщо вам потрібно стежити за споживанням насичених жирів, то, звісно, біле м’ясо птиці є кращим вибором.

Але в такому випадку слід також звернути увагу на те, як готується біле м’ясо курки. Якщо ви збираєтеся їсти паніроване чи смажене в олії філе, то це одразу додасть жирів. Краще їсти смажену запечену чи варену курячу грудинку, якщо хочете зберегти мінімальний вміст жиру.

Куряча грудинка

Користь темного м’яса

Як ми вже знаємо, біле м’ясо курки, зазвичай, менш калорійне та містить менше жиру, але темне теж не слід повністю ігнорувати. Темне куряче м’ясо, наприклад, стегна та гомілки відоме тим, що містить вищий рівень певних вітамінів і поживних речовин.

Темне м’ясо містить більше заліза, цинку, селену та вітамінів групи B. Позаяк, воно є кращим варіантом для тих, хто намагається збільшити споживання заліза, а цинк, тим часом, сприяє підтримці імунітету.

Курячі стегна у соусі

Усі види м’яса мають свої переваги

Зрештою, як біле, так і темне м’ясо курки мають свої плюси та мінуси. Біле м’ясо — для тих, хто хоче їсти курку з меншим споживанням жиру, тоді як темне може забезпечити більше поживних речовин.

Також, слід згадати і про шкіру. Зазвичай біле м’ясо міститься у великій кількості у грудинці, з якої шкіру знімають. Темне м’ясо, тим часом, знаходиться на гомілках, стегнах і крилах, там же менше м’яса і більше шкіри. 

Шкіра курки в основному складається з жиру, більша частина якого є насиченим, що додає суттєву частину калорій до нежирного білка. Але це не означає, що слід повністю її уникати, просто не забувайте про це, і не зловживайте.

Отже, немає однозначно корисного і однозначно шкідливого м’яса курки, кожна з частин має свої переваги і недоліки. А те, яку частину птиці їсти вам, слід вирішувати на підставі потреб здоров’я та особистих вподобань.

Курка з овочами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.