Чи можна схуднути на низькокалорійній дієті

Схуднути, не зменшуючи калорійність раціону, неможливо - це загальновідомий факт. Але багато людей, які мріють за короткий час отримати ідеальну фігуру, розуміють цю істину в буквальному сенсі. Мовляв, якщо сісти на низькокалорійну дієту, то схудну набагато швидше. На жаль, так стається не завжди. І навіть якщо вдається позбутися зайвої ваги, то при поверненні до звичного раціону, навіть збалансованого та виваженого за калорійністю, зайва вага повертається з додатком. Давайте спробуємо розібратися, чому дієти з жорстким дефіцитом калорій - не найкраща ідея для схуднення.

Лікарі-дієтологи не люблять жорсткі дієти. Вони достатньою мірою підривають здоров’я (усі приховані проблеми вилазять назовні) та погіршують емоційний стан. Що цікаво, всі ці жертви заради гарної стрункою фігури у кінцевому результаті виявляються марними. Формула “Їж менше - схуднеш” діє тільки до певного моменту. Настає день, коли вага перестає зменшуватися. І навіть якщо ви ще сильніше зменшите калорійність, результату не буде.

Тарілка з овочами

Як організм реагує на жорсткий дефіцит калорій

Наше тіло досить швидко та легко адаптується до втрати і набору ваги. Якщо ми сильно знижуємо калорійність раціону, у прагненні схуднути, організм сприймає це як сигнал, що настали важкі часи і потрібно переналаштувати всі життєві процеси в режим економії. Які функції зазнають змін насамперед?

Змінюється регуляція життєвих процесів головним мозком

Саме він контролює всі функції нашого організму, отримуючи сигнали ззовні і зсередини внутрішніх органів. З нього починається запуск процесів, які оптимізують роботу тіла в умовах жорсткого дефіциту. Він вирішує, скільки калорій витратити, скільки відкласти на запас, яку кількість тих чи інших гормонів утворити і таке інше. Чим менше ви будете їсти, тим ефективніше організм буде вчитися використовувати ту енергію, яку ви отримуєте з їжею.

Приготування яєшні

Знижується швидкість обміну речовин

На низькокалорійних дієтах у нашого організму немає можливості підтримувати метаболізм на високій швидкості. Для цього просто не вистачає палива. За рахунок чого вона знижується? Перш за все за рахунок зниження утворення гормонів, які приймають участь у переробці отриманих з їжею речовин. До таких перш за все належать гормони щитовидної залози. Жорсткі дієти порушують її функції.

Змінюється склад тіла

На низькокалорійних дієтах у перші 3-4 тижні йде активне розщеплення білка, у тому числі і м’язової маси. Тільки потім організм прийметься за жири. А це приводить до зниження базового рівня обміну речовин до мінімуму. Причому чим менше зайвої ваги потрібно скинути, тим більшою мірою ви ризикуєте втратити достатню кількість м’язової тканини на жорсткій дієті. У випадку ожиріння цей об’єм буде трохи меншим.

Корисний ланч

Наслідки низькокалорійних дієт

Підведемо підсумки: сильно скорочений раціон приводить до зниження швидкості процесів обміну та зміни складу тіла. Якийсь час вага на такому харчуванні буде знижуватися, але потім настане період плато. Організм, розумна збалансована система, навчиться виживати і у важких умовах.

Зі зрозумілих причин довго протриматися на раціоні у 500-700 калорій неможливо. Рано чи пізно ви повернетеся до звичного харчування. І навіть якщо ви додасте до нього здорові та корисні продукти, то з великою ймовірністю наберете всі втрачені кілограми. Тіло настільки звикло жити в режимі дефіциту, що навіть з невеликої кількості їжі навчилося отримувати максимум енергії. Після низькокалорійних дієт може скластися враження, що ви у буквальному сенсі набираєте вагу від листочку салату. Причому набір ваги йде з досить великою швидкістю.

Також, калорійність раціону у 500-700 калорій підриває діяльність щитовидної залози, що значно знижує швидкість обміну речовин.

Боул з бататом

Як змінити харчування на користь більш здорового

Основна порада у питаннях схуднення - поглянути на ситуацію розуно. Жодна швидка дієта не забезпечить тривалий результат. Так, можливо, ви схуднете за пару тижнів на 5 кілограм, але потім наберете вдвічі більше.

Якщо ви вирішили схуднути, визначте, на яку кількість калорій ви можете зменшити свій раціон. Розрахуйте свою добову калорійність, враховуючи вік, стать і фізичне навантаження. Тепер від цієї цифри відніміть 300-350 ккал. Ось такою і повинна бути цінність вашого раціону під час схуднення. І не забувайте її змінювати по мірі того, як будете втрачати зайву вагу.

Припустимо, ви вже сидите на низькокалорійній дієті та хочете вийти з неї із мінімальними наслідками. Робіть це поступово. Збільшуйте кількість калорій у середньому на 100 калорій на тиждень, доводячи енергетичну цінність раціону до рекомендованої вам. Різними способами прискорюй обмін речовин: рухайтесь у межах розумного, додавайте до свого раціону білкові продукти (бажано нежирне м’ясо та птицю), забезпечте собі достатню кількість сну, а також не забувайте про вітаміни.

 Тарілки з рисом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.