Цитрусові фрукти, які ви ще не пробували

Складно знайти страву, у якій легкі нотки цитрусових будуть недоречні. Сік, цедра та фруктова м’якоть використовуються для гарнірів, супів, салатів, м’яса, риби, морепродуктів, десертів і напоїв.

Мабуть, з лимоном, апельсином і мандарином знайомі якщо не всі, то більшість. Також у наших краях вже не вважаються екзотикою лайм, грейпфрут, світі та помело. Втім, це далеко не весь список існуючих у світі цитрусових фруктів. Люди вивели різні гібриди, які можуть рости в умовах, непридатних для інших плодів. Усі ці цитрусові мають свої особливості та варті уваги: наступного разу не оминайте відділ екзотичних фруктів у супермаркеті.

Цитрусові фрукти

Кумкват

Цей цитрусовий фрукт виглядає як маленький овальний апельсин, який розміром і формою нагадує сливу або перепелине яйце. Плід володіє кисло-солодким смаком та споживається у їжу в сирому та обробленому вигляді. Кумкват їдять разом з солодкаво-терпкою шкіркою. Цитрус часто використовують для декору страв. Із цього фрукту варять варення, мармелад, цукати та лікери. Кумкват часто вирощують як кімнатну рослину.

Кумкват

Юдзу

Цей природний гібрид мандарина та ічанського лимона володіє сильним цитрусовим запахом. Виглядає плід як невеликий грейпфрут з нерівною шкіркою зеленого або жовтого кольору. На смак фрукт схожий на суміш грейпфрута, мандарина та лимона: терпко-кислий. Юдзу рідко споживають як фрукт, але його цедра та сік широко використовуються в кулінарії. З цитрусу роблять вино, лікери, пунш, сидр та пиво.

Юдзу

Танжело

Танжело - це штучний гібрид танжерина (один з різновидів мандарина) із грейпфрутом або помело. За розміром і формою танжело більше всього схожий на апельсин, але з характерним подовженням біля плодоніжки. Цитрусовий фрукт має кислуватий смак танжерину з терпким післясмаком. М’якоть у плоду соковита, шкірка знімається дуже легко.

Танжело

Пальчиковий лайм

Це австралійська рослина з невеликими овальними плодами, за формою та розміром близькими до пальців руки дорослої людини. Фрукт має тонку шкірку зеленого, жовтого, помаранчевого, червоного, бордового, пурпурового, коричневого або чорного кольору. М’якоть цитруса за виглядом та структурою нагадує риб’ячу ікру. У пальчикового лайму кислий смак і хвойний аромат. Шеф-кухарі використовують цей цитрусовий фрукт для декору салатів і десертів.

Пальчиковий лайм

Бергамот

Цей фрукт - результат схрещування померанца і цитрона. Плоди бергамоту характеризуються кисло-солодким смаком та насиченим ароматом. Цитрус використовують для приготування чаю і випічки.

Бергамот

Лимон Меєра

Плоди цитрусового фрукту більш круглі та жовті, ніж у звичайного лимона. Цей лимон має дуже ароматну та тонку цедру, його м’якоть - кисло-солодка. У кулінарії цитрус використовується в основному для салатів і десертів.

Лимон Меєра

Кривавий лайм

Цей цитрусовий фрукт - гібрид лайма і мандарина елендаль. Плоди кривавого лайма мають маленький розмір та яйцеподібну форму. Шкірка цитрусу тонка і частіше всього має колір червоного вина, хоча буває і зеленою. Фрукт можна їсти разом зі шкіркою. М’якоть кривавого лайма червона та має терпкий смак. Його часто використовують для приготування джемів та соусів.

Кривавий лайм

Цитрон пальчатий

Цей фрукт також називають “рукою Будди” за те, що його плоди мають багато відростків, які нагадують пальці людської кисті. Цитрус практично не має м’якоті, але його шкірку використовують для приготування цукатів.

Цитрон пальчатий

Каламансі лайм

Каламансі, або мускусний лайм - це дуже кислий цитрус, який ззовні нагадує мініатюрний мандарин. Аромат фрукту схожий на суміш лайма, лимона та кумквата, а смак - лимонно-мандариновий. М’якоть плоду жовто-помаранчевого кольору з великою кількістю крупних кісточок. Цитрусовий фрукт найбільш популярний на Філіппінах, де його додають у рибні та м’ясні страви, маринади і соуси.

Каламансі лайм

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.