Як підібрати зал для свята?

Корисні поради щодо вибору місця для святкування урочистих подій – весіль, ювілеїв, корпоративних заходів

Вдало підібраний зал може зробити святкування урочистої події незабутнім, залишити приємні враження у гостей та організаторів свята. Незначні, на перший погляд, недоліки (тьмяне освітлення, відсутність кондиціонера, чи невідповідно сервірований стіл) можуть зіпсувати Вам свято. Особливо ретельно до вибору ресторану ставляться молодята. Це й недивно, адже весілля буває, як правило, один раз у житті, тому все має бути ідеально. У цій статті Ви знайдете цікаві та корисні поради, які допоможуть обрати найкращий заклад, який підійде саме Вам.
 

Формуємо меню

Якість і асортимент страв - це чи не найважливіший критерій вибору ресторану, адже кожний з нас хоче щоб страви на святі були смачними, якісними та достатньо різноманітними. Перш ніж замовляти ресторан, незайвим буде, під виглядом звичайних відвідувачів, самим скуштувати страви, які плануєте замовити. Або ж, можете попросити про це друзів чи родичів. Разом з менеджером, уважно вивчіть меню і можливі комбінації страв. Як правило, в меню мають входити декілька видів салатів, холодні та гарячі закуски, хліб, овочева та фруктова нарізки, безалкогольні та алкогольні напої, солодощі, чай та кава. Вважається, що на одну людину має бути подано 150-200 гр. салатів, 250-300 гр. холодних закусок і овочевих страв, 250-300 гр. гарячих страв.
Можливість принести власні продукти та напої. У багатьох кафе та ресторанах дозволяється приносити власні алкогольні та безалкогольні напої, м’ясну або фруктову нарізку, солодощі, ікру і т.д. Оскільки ціни на алкоголь у ресторанах досить високі, вигідніше буде придбати його на гуртовні. Уточніть з менеджером закладу, які саме продукти та напої Ви можете привезти самі, домовтеся про час їх доставки в ресторан. Щодо кількості безалкогольних напоїв, то варто врахувати контингент гостей та пору року. Візьміть до уваги, що взимку потрібно замовляти не менше 1 літра безалкогольних напоїв на людину, а влітку – не менше двох, міцних алкогольних напоїв (горілка, коньяк, віскі) – 400 мл на людину, слабоалкогольних (вино, шампанське) – 500-700 мл на людину.


Меню  

Обираємо зал для свята

Розмір залу. Особисто пересвідчіться, що ресторан зможе комфортно вмістити усіх Ваших гостей. Недостатньо, щоб гості просто вмістилися за столом, їм має бути зручно пересуватися по залу. Слід також врахувати, що офіціанти повинні мати вільний доступ до столів, не створюючи незручностей Вашим гостям. Залежно від Ваших уподобань, Ви можете обрати ресторан з майданчиком для танців у тому ж приміщенні, де відбувається застілля, або ж в іншому залі чи на другому поверсі.
Освітлення та кондиціонери. Освітлення залу також має велике значення, адже під час весіль (та й інших урочистостей теж) ведеться фото- та відеозйомка. Освітлення має бути достатнім, щоб Ви могли згодом помилуватися якісними світлинами і відео з Вашого свята. Ваші гості будуть багато танцювати, рухатися і брати участь у веселих конкурсах, тому в танцювальній залі ресторану обов’язково має бути хороший кондиціонер.


Святковий зал  

Оцінюємо сервіс

Рівень обслуговування банкету. Якість обслуговування бенкету відіграє не меншу роль, ніж наявність смачних та вишуканих страв на столах. Від рівня сервісу в ресторані залежить Ваш гарний настрій та приємні, або не дуже, враження гостей від святкування. Ідеальним є варіант, коли 10-15 гостей обслуговує один офіціант. У деяких ресторанах офіціанти самостійно наливають напої гостям. Якщо Ви бажаєте додати своєму святу вишуканості, уточніть, чи надає таку послугу обраний Вами зал. Важливо скласти власне враження про рівень обслуговування в ресторані, попередньо відвідавши його. Зверніть увагу, наскільки ввічливо поводяться офіціанти, чи охайно вони одягнені, чи швидко Вам принесли замовлення, чи загалом привітний персонал у ресторані. Не тіште себе даремними сподіваннями – непрофесійний, неввічливий персонал не перетвориться на ідеальних офіціантів на честь Вашого свята. У такому випадку, Вам варто пошукати інший заклад, де більше цінують своїх відвідувачів.

Сервіс

 Розташування ресторану

Зручне розміщення. Розташування ресторану має бути достатньо зручним. Якщо це весілля – то ресторан повинен знаходитися недалеко від РАЦСу/ церкви, щоб Вам не доводилося нервувати, чи встигнете Ви вчасно прибути на всі урочистості. Також, Ваші гості не повинні довго блукати у пошуках ресторану, бажано, щоб його було легко знайти. Добре, якщо у цьому місці регулярно ходить громадський транспорт в інші райони міста,.
Стан прилеглої території. Обов’язково поцікавтеся, в якому стані знаходиться прилегла до ресторану територія. Вона повинна бути охайно прибрана та мати естетичний вигляд. Квітники, фонтанчики та інші декоративні елементи створять приємну атмосферу для Вас і Ваших гостей. Позитивним моментом буде наявність столиків на вулиці (особливо в теплу пору року), де гості зможуть відпочити від танців, поспілкуватися за чашечкою кави.
Наявність стоянки. Якщо Ваші гості планують приїхати на власному транспорті, уточніть, чи є поблизу стоянка, або місце, де можна безпечно залишити автомобіль. Наявність у ресторані охорони буде великою перевагою. Дізнайтеся, чи зможе охоронець (можливо за окрему плату) наглянути за транспортними засобами Ваших гостей.

Ресторанний комплекс

Музика

«Свої» чи ресторанні музиканти? Майже у всіх ресторанах є своя «жива музика» і, природно, Вам запропонують скористатися цією послугою. Якщо Ви погоджуєтеся на ресторанних музикантів, не полінуйтеся, при нагоді, послухати їх репертуар та якість виконання. Можливо, це не те, що Вам потрібно. Уточніть, чи можливо запросити власних музикантів, чи є необхідне обладнання та яка вартість його експлуатації. З музикантами детально обговоріть репертуар, оберіть композиції, які Ви хотіли б почути на Вашому святі. Також, варто домовитися з менеджером ресторану, щоб для музикантів і тамади накрили окремий стіл.


 Музика

Службові та додаткові приміщення

Кухня та холодильники. Варто перевірити, чи є в ресторані просторі, сучасні холодильники, які зможуть вмістити всі необхідні страви, солодощі та напої. Ви можете також зайти на кухню і подивитися, наскільки там чисто і охайно, чи дотримуються санітарно-гігієнічних норм кухарі. Робоча поверхня та плити, на яких готуються страви, мають бути ідеально чистими. Кухарі повинні носити спеціальні ковпаки та косинки, які щільно прилягають до волосся, спеціальний одяг та взуття. Раковина для миття посуду обов’язково має бути чистою, на кухні повинно бути рідке мило, та інші хімічні засоби.
Туалети та місця для паління. Ці, здавалося б, дрібниці насправді є дуже важливими для успішного святкування весілля чи іншої урочистої події. Не соромтеся перевірити, у якому стані знаходиться вбиральня, чи охайно там прибирають, чи справні крани, чи є туалетний папір, рідке мило та паперові рушнички. Серед гостей обов’язково знайдуться курці, тому дізнайтеся, чи є в ресторані місця для паління.
Приміщення для зберігання верхнього одягу. Якщо святкування відбувається в холодну пору року, важливо переконатися у наявності приміщення, де гості можуть залишити на час святкування свій верхній одяг. Дуже важливо, щоб туди не мали доступу сторонні особи.
 

Замовлення залу для свята

Вартість замовлення. Станом на 2013 рік середня вартість замовлення на одну людину у Львові коливається від 180 грн. до 350 грн. без солодощів та напоїв; у Донецьку середній чек становитиме 350-500 грн. У Києві потрібно буде заплатити 250 – 400 грн. за людину, хоча при бажанні і можливостях, у столиці Ви можете організувати свято на 500 і більше грн. за особу. Під час вибору ресторану варто уточнити, на яку мінімальну суму потрібно зробити замовлення, яка вартість самої оренди залу (а це приблизно від 1000 до 3 000 грн.) і чи немає ще якихось прихованих витрат, про які Ви дізнаєтеся в останню хвилину. Детально обговорені умови – запорука того, що Ви уникнете зайвих витрат та зіпсованого настрою у святковий день. Не забудьте також запитати про вартість розбитого посуду та поламаних меблів.
Продовження часу. Незайвим буде дізнатися, в яку суму Вам обійдеться понаднормовий час, якщо Ви та Ваші гості захочуть продовжити забаву. Як правило, час перебування у ресторанах обмежений до 23.00. В середньому, вартість кожної наступної години становить від 150 грн. і більше. Уточніть ці деталі перед тим, як замовити ресторан, щоб уникнути неприємних ситуацій вже під час святкування.
Салюти, піротехніка. Також обговоріть із менеджером ресторану, чи можна запускати на прилеглій території салюти та використовувати піротехніку, якщо маєте намір таким чином прикрасити своє свято.


 Кухня ресторану

Додаткові послуги

Як правило, заклад надає додаткові послуги такі як оформлення та прикраси для залу для свята, послуги флориста і т.д. Це Ваш особистий вибір, прикрасити зал самостійно, запросити власних спеціалістів, чи погодитися на пропозицію ресторану. Тут все залежить від вартості та якості виконаної роботи. У ресторані напевно часто проводяться інші бенкети. Ви можете завітати туди перед початком одного з них і оцінити оформлення залу, столу молодят і т.д. Якщо на святі буде багато дітей, варто уточнити, чи є у закладі дитяча кімната, де діти можуть весело провести час без батьків. Є ресторани, які надають готельні номери для молодят та гостей, тому якщо бажаєте, можете скористатися цією послугою.


Додаткові послуги 

Відгуки про ресторан

Дізнайтеся думку Ваших друзів та знайомих, які святкували урочисті події в обраному ресторані, запитайте, чи сподобалася їм кухня, сервіс і т.д. Прочитайте відгуки в Інтернеті, але ставтеся до них критично. Адже надто позитивні рекомендації можуть бути написані «на замовлення», а багато негативу – може бути справою рук конкурентів.

Неприємні моменти, які можуть трапитися з Вами при виборі залу для свята:

  1. Неякісне обслуговування, неввічливий та нечесний персонал.
  2. Крадіжка продуктів і шахрайство на порціях (коли порційні страви кладуть на загальну тарілку важко порахувати чи дотримано обумовленої кількості продуктів на одну порцію).
  3. Недотримання кухарями санітарно-гігієнічних норм під час приготування страв.
  4. Незадовільне зберігання продуктів, погані холодильники та брудні підсобні приміщення
  5. Вам можуть намагатися нав’язати «свого» тамаду, фотографа, відеооператора, музикантів які не є хорошими професіоналами.
  6. В одному закладі проводять декілька святкувань одночасно, не попередивши Вас про це.

Відгуки про ресторан


Обираючи зал для свята урочистої події, керуйтеся золотим правилом: «Клієнт завжди правий». Це ресторан має бути зацікавленим у Вашому замовленні, а Ви завжди можете віддати перевагу іншому закладу, керівництво якого буде більш уважним до Ваших потреб.

Автор: Іванна Ротчук


Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.