"Львівське" пиво - історія 300-річного успіху

У наступному, 2015 році, “Львівське” святкуватиме свою 300-річницю, 300 років традиції та якості, що вивели львівське пивоваріння на міжнародний рівень.

Історія

Початок пивоваріння у Львові припадає на XV століття. 1425 роком датується перший статут пивоварного цеху, а 1533 — перший королівський наказ, що регламентує пивоваріння, виданий для того, що хоч якось контролювати бурхливий та стрімкий розвиток цієї галузі.

Важливу роль у становленні львівського пивоваріння відіграли середньовічні монастирі. Монахи часто обирали заняттям для себе броварство, а доступ до старовинних рукописів дозволяв їм дізнатися найкращі методи та рецепти варіння пива.

У ІІ половині XVII століття монахи-єзуїти отримують від графа Станіслава Потоцького право побудувати пивоварню у Краківському передмісті Львова.

І ось вже 1715 року, у Клепарові виникає перша броварня промислових масштабів. Вода із місцевих артезіанських свердловин, солод та хміль найвищого ґатунку, досконала для свого часу технологія — забезпечили львівському пиву популярність не лише на його батьківщині, а й на теренах Європи. Згодом броварня стала першою у пивоварінні у Австро-Угорській імперії. Високу якість пива підтверджувала і його стійкість. Навіть при тривалих та довгих мандрівках, напій не втрачав свого смаку, що не було властиво для іншого пива тих часів.

Усі ці заслуги допомогли втриматись на плаву Львівській пивоварні, коли Орден єзуїтів втратив усі свої привілеї та маєтності. І не зазнати краху, а просто перейти спочатку у приватну власність, а згодом — до Львівської акціонерної спілки броварів, не втративши при цьому найкращі традиції пивоваріння.

На той час кожний європейський любитель бурштинового напою знав таке пиво, як Bawar, Porter Imperial, Exportove.

Львівське пиво СССР

При становленні СССР, львівська пивоварня стає ВАТ “Колос”, і, знову ж, не втрачає позицій. “Львівське” та “Жигулівське” (львівського розливу) пиво чи не щодня було на столах кремлівських чиновників.

Після розпаду Радянського союзу, ВАТ “Колос” зазнав нелегких часів: нагадали про себе зношене обладнання, нестабільне постачання сировини та інші. Керівництво почало шукати інвестора ві у 1999 році ВАТ “Львівська пивоварня” і скандинавська компанія Baltic Beverages Holding AB підписують угоду про співпрацю. Понад 50 млн. Євро інвестицій забезпечують модернізацію усього підприємства та підвищення кваліфікації працівників.

У наш час “Львівська пивоварня” відома як одне із семи найпотужніших пивних підприємств України та беззаперечний лідер у Західному регіоні.

Львівська пивоварня

Згідно із даними AC Nielsen у липні 2011 року ТМ “Львівське” зайняла друге місце за обсягами продаж на ринку пива в Україні та в цілому збільшила частку ринку на 1,2 відсоткових пункти — з 10,6% у 2010 році до 11,8% у 2011.

Найвідоміший пивний підприємець

Найвідомішим власником “Львіської пивоварні” був Роберт Домс у XIX столітті. Без сумнівів, ця видатна історична постать мала справжній підприємницький талант. Саме завдяки йому у 1850 році вул. Клепарівська могла похвалитись 16 паровими млинами, пекарнею та львівською пивоварнею. Пивоваріння для Роберта Домса було не так прибутковим бізнесом, як справою для душі, адже він давно захоплювався пінним напоєм, і подорожував по усій Європі, накопичуючи досвід. Проте, завдяки його підприємницькій хватці та вмінням, ивийшло на новий рівень якості та стало дуже прибутковим. А Роберт Домс у свою чергу став найвідомішою особистістю у історії львівського пивоваріння.

Роберт Домс

Львівське” і суспільне життя

При сприянні ТМ “Львівське” у Львові у 2005 році був відкритий перший музей пивоваріння. Окрім цього, ТМ “Львівське” забрендувала лавочки, розміщені у центральній частині міста, мальовничу карту України з квітів, та подарувала Львову пам'ятник львівським пивоварам, телескоп “Око лева”, розміщений на Високому замку. “Львівське” щорічно підтримує День міста, День Незалежності. Етно-джазовий фестиваль “Флюгери Львова”, “Різдво із Львівське” та інші пивні фестивалі проходять при активній підтримці бренду.

Нагороди рекламних фестивалів

  • 2006 — Effie Awards Ukraine, кампанія “Долар” - золото.
  • 2008 - Effie Awards Ukraine, запуск сорту “Львівське 1715” (“Вантажівка”) - срібло.
  • 2010 - Effie Awards Ukraine, національне промо ТМ “Львівське” “Спадок Пивовара” - бронза.
  • 2011 - Effie Awards Ukraine, кампанія “Львівське — незмінний смак Різдвяних свят” - золото.

Гарантія якості львівського пива

25 серпня 20054 року ВАТ “Львівська пивоварня” отримала сертифікати відповідності міжнародним стандартам ISO 9001-2000 та ISO 14001-1996: керування якістю продукції та екологічна безпека підприємства і охорона навколишнього середовища. Це ще раз підтверджує якість пива “Львівське”, яке і так уже встигло завоювати довіру споживачів.

Яке пиво обрати

Асортимент львівського пива

На сьогоднішній день "Львівське" може почастувати вас наступним пивом:

  • Львівське 1715. Перше українське пиво з 1715 року, зварене у відповідності до класичної рецептури. Було нагороджене золотими медалями на святі пива у Києві у 2006, 2007, 2008 роках; золотою медаллю та “почесним кубком” за кращий дизайн зовнішнього оформлення пива на всеукраїнській акції “Свято пива” 2010; срібною медаллю за високу якість світлого пива у рамках всеукраїнської акції “Свято пива” 2011 року.
  • Львівське Світле. Є низькокалорійним, вариться за класичною рецептурою, має свіжий та тонізуючий смак. Особливою популярністю користується серед молоді.
  • Львівське Живе. Виготовляється без пастеризації, проходячи високотехнологічну фільтрацію, зберігає первинний аромат та смак живого пива. Було нагороджене золотою медаллю у рамках всеукраїнської акції “Свято пива” 2011 року.
  • Львівське Міцне. Зварене із виключно натуральних компонентів за вивіреною рецептурою, має яскравий міцний смак, особливою популярністю користується серед чоловіків. Отримало гран-прі за кращу якість світлого пива на Святі пива у 2005 році.
  • Львівське Портер. Характеризується делікатним винним присмаком, густотою та міцністю. зварене за старовинною рецептурою. Було нагороджене золотими медалями на Святі пива у Києві у 1999, 2000, 2003, 2006; гран-прі за кращу якість темного пива на Святі пива у 2001 році, за найкращу якість темного пива — преміум у рамках Свята пива 2007 та 2008 років.
  • Львівське Білий Лев. Вариться із добірного пшеничного солоду, не проходить процес фільтрації, що забезпечує збереження вітамінів та біологічно активних елементів, характеризується м'яким смаком та квітково-фруктовим ароматом, за якісними показниками прирівнюється до Німецького та Бельгійського пива. Отримало гран-прі за найвищу якість світлого нефільтрованого пива у рамках всеукраїнської акції “Свято пива” 2011 року.


Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.