Протерміновані продукти - чи мають вони право на "друге життя"

Наші дні — не час для особливої вибагливості, до того ж, уся планета турбується про забезпечення достатку продовольства у будь-якому куточку планети. Це зовсім не означає, що треба купувати протерміновані продукти або ж вживати явно зіпсовану їжу, ризикуючи власним здоров'ям. Проте, якщо ви раптом знайшли у себе в холодильнику протермінований продукт, не поспішайте викидати його у смітник.

Багато виробників (і це заохочується регулятивними нормами харчової промисловості, у тому числі, в Україні) закладають у термін придатності визначений запас часу, щоб продукт точно не пропав до його закінчення, а зберіг свої поживні та органолептичні властивості. Позаяк, те, що закінчилась дата, вказана на упаковці — не означає, що такий продукт не можна з'їсти.

Даг Раш — американський авантюрист, що відкрив особливий продуктовий магазин у Бостоні, який із часом виріс у цілу мережу. Унікальність цих магазинів полягає у тому, що там продають протерміновані продукти. Адже, якщо закінчився термін придатності, вказаний на упаковці, ще не значить, що продукт не можна їсти — стверджує Раш.

Американський експерт-дієтолог Алан Аарон запевняє, що зміна звичного зовнішнього вигляду, запаху та консистенції продукту не завжди є ознакою зіпсутості продукту до такої степені, що його не можна буде їсти.

Не поспішайте викидати протерміновані продукти у смітник: з їх допомогою можна приготувати смачні страви. Головне — правильно визначити, що продукти є справді придатними до споживання.

Яйце

Правило №1

Чим більше теплової та хімічної обробки пройшла їжа — тим більший термін придатності вона має. Позаяк, можна не хвилюватись, навіть, якщо у ваших руках опинилась 50-річна банка консервованих ананасів (звісно, якщо вона не ушкоджена).

Також, чим більшій тепловій обробці ви піддали продукт під час приготування — тим
безпечнішим він є.

Правило №2

Завжди зливайте рідину — саме вона є найсприятливішим середовищем для розвитку бактерій, що можуть спричинити зараження продукту. Зберігайте продукти харчування у відповідній упаковці та відповідних умовах — так ви не тільки продовжите їх термін придатності,  а й забезпечити їх безпечність.

Правило №3

Керуйтесь власними відчуттями. Основним показником придатності продуктів до споживання є не дата, вказана на упаковці, а їх зовнішній вигляд, запах та смак. Часто про зіпсутість продуктів свідчать явні ознаки — пліснява, протухлий чи кислий запах, зігнилі ділянки, тощо.

Небезпечна пліснява

Також, без вагань відправляйте у смітник запліснявілі йогурти, сир, вершки, сметану, усі види овочів та фруктів із соковитою м'якоттю — томати, персики, манго, тощо, шматки хлібу, м'ясо та м'ясні вироби, а, також, соки і компоти, желе, варення. Як не було б шкода.
Запліснявілий продукт може викликати серйозне харчове отруєння.

Деякі види плісняви є отруйними і можуть виробляти канцерогени, що, поступово накопичуючись в організмі, можуть сприяти розвитку онкологічних захворювань. А невидима для неозброєного ока грибниця глибоко проникає у шари зараженого продукту.

Також, дуже обережно варто поставитись до запліснявілих або почорнілих горіхів та сухофруктів, або круп, що дуже довго пролежали. Навіть якщо горіхи або сухофрукти просто гірчать — краще одразу викинути. Такий присмак може бути ознакою присутності афлатоксинів (канцерогени).

Грейпфрут із пліснявою

Друге життя продуктів харчування

Молоко та молочні продукти

Протермінованому молоку потрібно дати скиснути — перелийте молоко у скляну банку, не закривайте герметично (просто прикрийте серветкою, тощо), залиште на деякий час. Коли молоко скисне, його можна буде використати для приготування оладок, випічки, сиру.

Кефір або йогурт можна споживати і після закінчення терміну придатності, якщо він зберігався у закритому вигляді в холодильнику. У ньому буде менше корисних речовин, але все інше залишиться незмінним та безпечним. Звісно, коли ви відкриєте йогурт потрібно перевірити його на наявність змін у зовнішньому вигляді, смаку та запаху. Щоб бути абсолютно впевненими у тому, що такий продукт не вплине на ваше здоров'я, приготуйте із нього страву, щоб йогурт пройшов теплову обробку. Йогурт можна використати практично для будь-якої випічки, для омлету або оладок.8

Сир

Якщо домашній сир не першої свіжості. Але ще не прогірк і не запліснявів, то можна приготувати сирники, сирну запіканку, випічку.
Чим довше зберігається сир, тим краще приготувати із нього страву, яка випікатиметься у духовці, а не, наприклад, сирники. У такому випадку він пройде обробку вищою температурою, що зробить його більш безпечним.

Перед цим його можна “реанімувати”. Покладіть сир у каструлю, залийте кип'ятком із сіллю (1 ч.л на 1 л води) та доведіть до кипіння, після чого відтисність сир за допомогою марлі і друшляка.

Час зберігання твердого сиру залежить від його сорту. Перед тим, як ви збираєтеся споживати той чи інший сир, погляньте, чи не пожовтів він, не немає уражених ділянок та плісняви. Якщо продукт хороший, то сміливо можна використовувати його для піци, пасти, запіканок або пирогів.

Продукти в холодильнику

Хліб

Можна повернути хлібу м'якість. Для цього обгорніть його вологим папером та помістіть у духовку, розігріту до 150ºС приблизно на 3 хвилини. Хліб знову стане м'яким та свіжим, наче свіжоспечений.

Також, із хлібу можна приготувати багато страв. Сухарики із черствого хліба можна додати у суп або салат. Або підсмажити смачні грінки, зробити гарячі бутерброди. До речі, існують навіть рецепти запіканок із черствого хліба, а, також, випічки, у основі якої — борошно із подрібненої черствої буханки. У літню пору  можна спробувати виготовити домашній квас. Як варіант: розмочіть шматочок черствого хліба у воді або молоці та подрібніть у м'ясорубці разом із фаршем — ви отримаєте чудові котлетки. Подібних рецептів із хлібом не першої свіжості є багато.

Ще один варіант — заготувати із черствого хлібу панірувальні сухарі. Підсушіть хліб у духовці при невеликій температурі, подрібніть блендером або пропустіть через м'ясорубку, після чого ще раз відправте у духовку на 60 хвилин. Термін придатності таких сухарів становить близько пів року.

Якщо суп вийшов дуже рідким — додайте у нього невеликий шматочок черствого хлібу — консистенція супу стане густішою.

М'ясо та м'ясні продукти

Звісно, якщо м'ясо, ковбаса або сосиски протухли — це буде одразу зрозуміло по запаху,  і в такому випадку вони відправляться у смітник.Проте, якщо на вигляд м'ясо нормальне, просто довго зберігалося, то воно є ще цілком придатним й їжу.

М'ясо, яке довго зберігалося у морозилці краще розморожувати в умовах кімнатної температури, після чого довго варити. При приготуванні бульйону — першу порцію закипівшої води із піною краще злити.

Неморожене м'ясо, яке довгий час провело у холодильнику потрібно ретельно вимити, обсушити рушником, порізати на шматки та замаринувати великими шматками, попередньо зробивши багато дірок ножем.

Консерви

Очищені помідори, консервований тунець, скумбрія, горох, квасоля, кукурудза та інші консерви, можна споживати навіть через рік після закінчення вказаного терміну придатності, якщо вони зберігались у відповідних умовах (темному прохолодному місці). Одна умова — банки повинні бути у ідеальному стані, не мати пошкоджень або здуття. Консервовану їжу перед споживання потрібно термічно обробити. Тобто, із таких консервів можна приготувати суп. Соус до пасти, додати до печені, тощо.

Якщо консервна банка здулась , або при її відкриванні продукт (риба, ікра, овочі, гриби) здались вам дивними — мутний колір, неприємний запах та колір, - такі консерви потрібно негайно викинути.

Консерва



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.