Як відсвяткувати весело та економно - організовуємо вечірку

У попередній статті ми розглянули основні принципи проведення економного та веселого свята - http://harchi.info/articles/yak-vidsvyatkuvaty-veselo-ta-ekonomno. Тепер давайте детальніше розглянемо процес організації вечірки — покроково.

Організаційні моменти

Не влаштовуйте велику вечірку

Зазвичай, 10-15 запрошених гостей більш, ніж достатньо. Головне — дружня компанія, а не кількість запрошених.

Виберіть тему

Якщо у вас є тема, це допоможе спланувати вечірку. Хоч це і не є обов'язковою умовою, проте додає веселощів, допомагає вибрати ігри, їжу, та декор.

  • Піжамна вечірка або вечірка-спа — для дівчат.

  • Вечірка, присвячена страві або напоям. Сирна вечірка, вечірка із піцею або суші. Піна-колада паті. Це дозволить не витрачати багато сил а коштів на приготування різних наїдків, а дозволить зосередитись на тому, щоб якісно та смачно приготувати невеликий асортимент страв та випивки.

  • Вечірка, присвячена культурі якоїсь країни. Японська вечірка із суш та саке, англійське чаювання, шотландська вечірка із віскі — переваги ідентичні попередній позиції.

  • Пікнік на природі.

Тематична вечірка

Вибирайте недороге місце для вечірки

Правильний вибір місця для вечірки допоможе зекономити значну суму.

  • Власний будинок або квартира.

  • Квартира або дім родича чи знайомого.

  • Орендоване приміщення (у гуртожитку, спортзалі, бібліотеці, тощо).

  • Парк або пляж.

Розважальна програма

Немає нічого гірше, коли гості топчуться у різних кутках квартири, відчуваючи незручність і в'яло намагаючись розпочати розмову. За таких умов і справді нічого не залишиться, як тільки їсти та пити. Організація веселощів та атмосфери на вечірці — саме це і має бути головним завданням.

Перш за все, подумайте про компанію запрошуваних гостей — наскільки легко вони знайдуть спільну мову, чи вам доведеться щохвилини закликати усіх до спілкування. Запросіть краще небагато, але близьких і веселих людей, яким буде комфортно разом.

Продумайте ігри — їх є дуже багато. Подбайте про музику а місце для танців — це дуже важливо для вечірки. Якщо приміщення не дозволяє організувати танці, можна відправитись після вечірки вдома на дискотеку — попередньо дізнавшись про те, які клуби і до якого часу пускають безкоштовно.

Їжа на вечірці

Найбільшою частиною витрат на вечірку стане їжа та напої. Також, не забудьте подумати про серветки, склянки, пластиковий посуд та ін.

  • Тематична вечірка, прив'язана до якоїсь страви/напою.

  • Складчина — кожний із гостей принесе улюблену страву.

  • Бюджетне меню: деяка їжі (наприклад, спагетті) коштує недорого, а подобається майже усім.

  • Готуйте самі. Багато страв обійдуться для вас набагато дешевше, якщо ви готуватимете їх вдома, а не куплятимете у магазинах. Ще одна перевага — впевненість у якості.

Фуршетний стіл для вечірки

Вчимося жувати стоячи

На жаль, у нас немає культури вечірок як таких — вечірки американського типу біля басейну, де на відкритому повітрі готується обов'язкове барбекю. У нас є своя традиція, згідно із якою проводяться будь-які вечірки: ювілеї, весілля, дні народження. Гості щільно сидять за столом, що вгинається від наїдків, п'є переважно горілку або коньяк, заїдають, заїдають і ще раз заїдають. Від такої традиції не гріх і відмовитись — навіщо завантажувати себе зайвими проблемами.

Не бійтеся піти проти системи. Відмовтесь від святкового столу як такого. Нехай гості жують стоячи, або ж примостившись на кріслі, дивані чи де їм сподобається. Організуйте фуршет або шведський стіл. Адже людина, яка більшість часу сидить за столом у оточенні тарілок із їжею стає невільним полоненим: вона увесь час їсть і їсть, байдуже, що втамувала голод уже декілька салатів назад. У той самий час, людина, яка підходить до загального столу, подумає, чим саме вона хоче наповнити свою тарілку, щоб не бігати туди-сюди, буде їсти не поспішаючи та смакувати стравами.

Не потрібно готувати дуже багато. Краще продумати оригінальні і гарні страви, але досить звичні та улюблені для усіх.

Головне правило вечірки із фуршетним столом — усі страви повинні бути такими, щоб їх було легко розділити на невеликі порції, щоб усі гості могли взяти на свою тарілку усе, що їм до смаку.

Краще зосередити свою увагу на закусках та десертах, оскільки це є елементарно зручнішим варіантом. Але, якщо ви все ж не готові до таких рішучих кроків і повної відмови від традиційного святкового столу як такого — можна продумати варіанти гарячих страв із м'яса та гарніру, які підійдуть і для нашої вечірки.

Закуска

  • Канапки. Ідеальний варіант для закуски — їх можна приготувати із чого завгодно, головний інгредієнт — хліб.Щоб було смачніше можна попередньо обсмажити хліб на рослинній олії, натерти часником або-що. На хліб можна покласти, наприклад, натертий сир, змішаний із соусом та прикрашаємо скибочкою помідору. Або печінку тріски, змішану із подрібненим яйцем. Або,скажімо, шпротний паштет, просочений соком лимону. Або самі шпроти. Або банальну ковбасу чи шинку, доповнену солоним огірком. Можете спробувати класичний англійський варіант — на тонко намазаний маслом хліб покладіть шматочок свіжого огірка. Або ж можна приготувати гарячі бутерброди. Зробіть канапки дрібнішими — тоді на око їх здаватиметься у декілька разів більше. Не бійтеся експериментувати — робіть бутерброди із овочами (свіжими чи приготованими), не шкодуйте соусів.

  • Салати. Не тільки смачний, а й корисний варіант закуски для вечірки. Зробіть декілька видів, але не видумуйте нічого надміру заплутаного. Наріжте капусту, відімніть, додайте олію. Можна додати цибулю, яблуко, зелень. Також, можна натерти моркву чи буряк та змішати із часником та майонезом. Добре поєднуються між собою огірки, помідори та перець. Можете, також, приготувати рибний салат із консервованих сайри або тунця, змішаних із чим завгодно — картоплею, рисом, яблуками, цибулею, огірком, яйцями, зеленню.

Піца

Гарячі страви

  • М'ясо. Краще обрати курку: ніжки, стегенця, крила, філе. Особливо підходящим стане рецепт грузинського чахохбілі: швидко, смачно та економно. Беремо курку або дві (залежно від кількості гостей), ріжемо на невеликі шматочки, кидаємо у каструлю, заливаємо невеликою кількістю води, тушкуємо хвилин 10, потім додаємо туди цибулю (близько 1 кг) — мілко нарізану. Коли страва майже готова (вистачить і 40 хвилин), додаємо у каструлю подрібнені помідори, часник, листя кінзи, соль та перець. Також, курку можна запекти у духовці і перед подачею розділити на шматки.

  • Альтернатива м'ясу. Як варіант, можна приготувати рибу або гриби. Рецептів, також, є безліч. Якщо ви обираєте варіант фуршетного столу, не забувайте приготувати таку страву, щоб її було легко розділити на невеликі порції.

  • Гарнір. Навіть звична картопля перевтілиться, якщо її, уже відварену, запекти у духовці, посипавши тертим сиром. А рис буде особливо смачним, якщо його, ретельно промитий, додати до попередньо тушкованих цибулі та моркви у пропорції 1:1.

  • Ідеальна їжа. Ідеальний варіант нагодувати гостей — піца. Приготування піци не потребує особливих умінь а зусиль. Начинка може бути різноманітною — що задовольнить смаки усіх гостей. Одним словом — смачно, ситно та недорого. І люблять піцу практично всі. Також, хорошим варіантом стануть бургери або хот-доги — приготовані вдома, вони не потребуватимуть особливих зусиль та витрат — це смачна та ситна страва. Це, навіть, кращий варіант, ніж готувати м'ясо з гарніром.

Десерт

При приготуванні десерту керуйтесь наступними принципами. По-перше — десерт повинен бути легким (якщо це не солодкий стіл, а вечірка із усіма стравами — і закусками, і гарячим). Адже гості і так уже будуть не голодні, але спробувати усім захочеться. По-друге — його повинно бути зручно розділити на невеликі порції — можна приготувати декілька різновидів солодкого у невеликих кількостях.

  • Торт.Не варто обирати великі, кремові торти, замовлені у магазині або ж приготовані вдома із значними затратами часу, грошей та зусиль. Якщо ви все ж хочете почастувати гостей тортом — приготуйте відомий усім та улюблений з дитинства вафельний торт, або-що. Такий десерт легко приготувати і розділити на невеликі порції.
  • Кекси. Ще один варіант — більш підходящий — кекси. Невеличкі кексики у окремих формочках легко готувати та зручно їсти. А рецептів може бути безліч.
  • Пиріг. Пиріг, поділений на частини або ж пиріжки — також, хороший варіант, як для десерту, так і для закуски — залежно від начинки. Не варто забувати, також, і про домашнє печиво, млинці або оладки — незважаючи на, здавалось би, простоту та буденність — це смачно і просто. А гарне оформлення та різноманітні начинки або добавки — зроблять свою справу.

  • Фрукти та ягоди. Абсолютно безпрограшний варіант — і смачно, і корисно. Єдине — надавайте перевагу сезонним плодам, що дозволить зекономити кошти. Подача фруктів, також, може бути незвичайною — подбайте про добавки, такі як вершки або гарячий шоколад.

Десерти на вечірці

Випивка

Один із ключових моментів вдалої вечірки. Усім зрозуміло, що алкоголь є вагомою часиною витрат. Проте, безалкогольні вечірки не дуже користуються популярністю.

Вино є вишуканим варіантом, але, на жаль, не дуже дешевим. Якщо тільки у вас немає запасів домашнього вина — тоді інша справа. У холодну пору хороший варіант — глінтвейн або грог.

Горілка — напій, звісно, національний, але тяжкий. І не для всякої компанії підійде. Але її можна використати як основу для приготування різноманітних коктейлів. Найпростіший — викрутка. Коктейль, правда, також, на любителя.

Щоб задовольнити смаки тих, хто любить солоденьке добре підійдуть лікери, які, до речі, також стануть хорошою основою для коктейлів. Або ж візьміть вермут. Ще один хороший варіант — приготуйте сангрію.

Завжди залишається пиво. Проте, із пивом коктейлів не приготуєш — якщо не хочете тяжкого ранку на наступний день. І, також, пиво люблять не всі.

Подбайте про безалкогольні напої. Забудьте про магазинні соки або солодкі газовані напої — натомість приготуйте домашні компот або лимонад.

Головне — не забудьте про лід для напоїв, великі склянки та соломинки.

Напої на вечірці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

дякую виручили