Агар-агар - смачно, корисно і просто

В наш час активно появляються як нові технології, так і нові продукти харчування. Агар-агар якраз належить до одного з таких продуктів. Для нас це новий, маловідомий продукт, тоді, як в Європі та Америці, він використовується вже довгий час. Частіше за все агар використовують для приготування джему з каркаде, або просто фруктового желе, чи желе з чаю, або ж молочного. Але агар дуже капризний продукт, і якщо ви не знаєте деяких особливостей його приготування, то задуманий вами десерт може не вийти.

Але давайте спершу вияснимо, що ж таке агар-агар?

Рослина агар-агар

Агар-агар – речовина рослинного походження, яка виконує дію желеутворювача. Отримують його з бурих  та червоних водоростей, завдяки процесу видобутку, або як його ще називають – екстракції. Тобто, по суті, агар являється рослинним замінником всім добре відомого желатину. І одну, і другу речовину можна придбати у вигляді порошку.

Порошок агар-агар

Завдяки повністю рослинному походженню, агар можна спокійно використовувати у раціоні вегетаріанців. Також, він чудово підходить для дієтичного харчування та під час посту. На відміну від агару, його аналог – желатин - виготовляють із з’єднань тканин тваринного походження. Через це желатин має легко відчутний м’ясний присмак, що може негативно позначитись в процесі приготування. В той же час, агар-агар має беззаперечну перевагу, адже взагалі не має ніякого смаку, тому для приготування десертів його можна спокійно використовувати, не боячись отримати неприємний присмак наприкінці приготування.

Ще одним відчутним плюсом цієї речовини є сильна желеутворююча дія, яка переважає ту саму якість у желатину. Застигає желе на основі агару набагато швидше і його при цьому потрібно менше.

Завдяки тому, що ця надзвичайно корисна речовина на 80% складається із клітковини, агар прекрасно виводить шлаки із організму і значно покращує роботу печінки, також, його часто застосовують у дієтичному харчуванні.

Ще одним беззаперечним плюсом є його висока температура застигання. Для того, щоб агар розтав, його слід нагріти до 85-95 градусів, а застигати він буде при температурі 35-40 градусів. Це означає, що желе, приготоване з агару, не лише не розтане на столі, але й може бути подане гарячим, що розширює можливості експериментування в кулінарії.

Желе

Дієтологічні дослідження показали, що агар-агар дозволяє їсти менше, але при цьому почувати себе ситим. Більш того, при споживанні агару в шлунку утворюється рідина, яка захоплює частину жирів та вуглеводів із їжі, при цьому знижує засвоюваність калорій, та понижує рівень холестерину, а, також, вирівнює рівень глікемії і виключає приступи слабкості і голоду.

Вплив агар-агару на здоров'я

  • агар служить корисним харчовим елементом для мікрофлори кишечника;

  • впливає на підвищення імунітету;

  • сприяє пониженню рівня холестерину і тригліцеридів у крові;

  • дозволяє підтримувати стабільний та нормальний рівень глюкози в крові;

  • нормалізує підвищену кислотність шлункового соку;

  • чинить м'яку та стабільну дію, не викликаючи звикання організму. При цьому на відміну від нерозчинної клітковини, агар-агар не лише не викликає газоутворення в кишечнику, але й допомагає з ним боротись;

  • виводить солі важких металів і токсичних речовин;

  • джерело заліза, калію, кальцію, цинку, магнію, фосфору а також марганцю;

  • не викликає вимивання мінеральних солей з організму.

Поява агару, значно розширила кулінарні можливості для вегетаріанців та ваганів.

Є безліч рецептів приготування різних страв з використанням агару. Та найбільш популярними є солодощі та желе, на основі молока, чаю чи соку, в залежності від ваших вподобань.

Одним із цікавих рецептів, є джем із каркаде

Для приготування джему слід заварити чай каркаде. Краще, щоб він був достатньо концентрованим, тоді смак буде більш насиченим та яскравішим. Класично для отримання желе достатньо взяти на 1 грам агару 200-300 мл води. Але якщо рідина, на основі якої будуть готувати желе має достатньо високу кислотність, то агару слід взяти в двічі більше. Тому якщо наприклад приготувати 300 мл джему з каркаде, агару слід взяти не менше 6 г.

Джем

Агар висипати в ємкість вдвічі більшу від об’єму, який ми будемо готувати, адже рідина з агаром дуже швидко скипає. Чай з агаром слід довести до кипіння, і потім варити ще близько 2-4 хв, на маленькому вогні. Зауважте, що, на відміну від желатину, агар потрібно обов’язково доводити до кипіння, інакше він не розчиниться. На цьому етапі ви можете отримати желе із каркаде, яке можна просто розлити по формах і дати йому застигнути. Для того ж, щоб отримати джем, холодне желе із каркаде слід добре збити міксером.

Якщо ви хоч раз спробуєте приготувати щось з використанням агару, він стане незамінним та постійним продуктом на вашій кухні, і значно розширить ваші можливості для творчості в приготуванні десертів.

Мармелад



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.