Ароматні оцети — освіжіть страви новими нотами

Червоний та білий винні, бальзамічний та простий натуральний оцет — найвідоміші та найпопулярніші серед тих, які використовують у повсякденному приготуванні. Їх же можна ароматизувати, додавши у баночку трохи сухих та свіжих трав — розмарин, естрагон, чебрець, і, навіть, перець чилі або сушені імбир та часник. Також, декілька цікавих та ароматних варіацій можна знайти і у продажу.

Ароматні оцети

Хересовий оцет

Оцет з віковою історією, родом із муніципалітету на південному заході Іспанії. Виробництво оцту завжди йшло поряд із виробництвом вина, було його складовою. У далекі часи оцет був незмінним результатом помилок виноробів, кисле вино просто роздавали друзям або знайомим для використання на кухні, а щоб трохи покращити смак, ароматизували його. “Помилки” найкращих виробників вин — найсмачніші. Сьогодні ж таке виробництво вже має встановлені правила. Хересовий оцет виробляють з одного із основних видів напою — хересу, у якому відсутня дріжджова плівка — флер. Його ферментують, розливають у дубові бочки та залишають на сонці, щоб вино перетворилось на оцет. Після, починається процес витримки від 2 до 25 років. Оцет із хересу є більш фруктовим, ніж інші, повністю зберігає аромат напою та володіє присмаком сухофруктів. Чудово поєднується із м'ясом та ситними салатами.

Хересовий оцет

Малиновий оцет

Вперше був виготовлений та здобув популярність у північних країнах із помірним та прохолодним, вологим кліматом. У Англії ще століття тому його подавали із традиційним пудингом та м'ясом, як основну страву. Виготовляти у промислових масштабах, вперше, малиновий оцет почали у Франції усього 40 років тому. Для отримання кращого смаку, відбірну малину вимочують у винному оцті, а при витримці і перед розливом додають до основної маси ще трохи свіжих ягід. Цікаво, що надпис “із натуральних інгредієнтів” на пляшці малинового оцту буде означати, що оцет вироблений не з малини, а з екстракту або ягідного концентрату. Малиновим оцтом заправляють зелені мікс-салати (разом із оливковою олією). Також, можна сміливо додавати малиновий оцет у рецепти страв із авокадо та до благородних сирів, адже пікантний, солодко-кислуватий оцет із ароматом малини дуже добре із ними поєднується.

Малиновий оцет

Яблучний оцет

Доступний та простий, яблучний оцет рано списувати із рахунку. Його виробляють там, де й алкогольні напої на основі яблук — кальвадос, сидр. Технологія нагадує виробництво винного оцту — природні бактерії самостійно виконують усю роботу у рідкому алкогольному середовищі. У промислових масштабах яблучний оцет виходить не таким ароматним та пікантним, як ті, котрі виготовлялись на маленьких виробництвах або у домашніх умовах. Спробуйте знайти яблучний оцет із невеликих ферм Франції та Англії, саме там нерідко у складі яблучного оцту можна зустріти мед або кленовий сироп, який пом'якшує та збагачує смак. Використовувати яблучний оцет можна для заправок і соусів для салатів, маринадів для м'яса.

Яблучний оцет



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.