Інше молоко - для веганів і не тільки

Ставати веганом або ні — особистий вибір кожного. Але не можна заперечити, що веганство зробило наш раціон різноманітнішим, а, також, здоровішим. У рослинному молоці усі інгредієнти не піддаються обробці та залишаються сирими, що значить, що вітаміни, мінерали та ензими зберігаються. Окрім того, горіхове молоко значно краще засвоюється організмом за коров'яче.

Готувати горіхове молоко дуже просто. Практично будь-які горіхи та насіння потрібно замочити у питній воді на ніч, а зранку збити у блендері до однорідного стану. При необхідності, процідити через сито або тканину. Більше води — більш рідка консистенція, менше — консистенція йогурту. Експериментуйте із горіхами та добавками. Єдиний нюанс — для додавання у каву краще використовувати соєве або рисове молоко, але не горіхове.

Рослинне молоко

Мигдалеве молоко

Один із найпоширеніших та найсмачніших різновидів “іншого” не молочного молока. Для його виготовлення, горіхи потрібно наперед замочити. У багатьох рецептах шкірку рекомендують зняти, обдавши мигдаль кип'ятком. По-перше, це не так просто, а по-друге, на смакові якості жодним чином не впливає, якщо відчуєте різницю, то дуже незначну, до того ж зміни будуть не в гіршу сторону. Отже, це не обов'язковий крок. Проте, якщо ви хочете суворо дотриматись рецепту, пошукайте у продажу білий мигдаль — як правило, він уже бланшований та очищений від шкірки. Такий мигдаль достатньо замочити не на ніч, а усього на 3-4 години.

Інгредієнти

  • Мигдаль — 100 г.
  • Вода — 350 мл.
  • Ваніль та підсолоджувач за смаком.

 Технологія приготування

Горіхи замочити у воді, залишити у холодильнику на ніч. Зранку збити у блендері мигдаль із водою до однорідного стану. Якщо вам необхідні консистенція йогурту — використовуйте 300 мл води. Більш рідка, близька до коров'ячого або козячого молока — можна використовувати 400 мл. Підсолоджувач використовувати не обов'язково, адже горіхи дадуть рослинному молоку власну солодкавість. Але якщо ви любите більш солодке — додайте мед, сироп агави або кленовий під час збивання.

Для шейків із мигдальним молоком чудово підійдуть фініки, сушена журавлина, банан, гіркий шоколад або какао.

Мигдальне молоко

Макове молоко

У маковому молоці міститься 1448 мг кальцію, а у коров'ячому усього 300.

Інгредієнти

  • Мак — 3/4 склянки.
  • Вода — 2 склянки.
  • Підсоложувач.

Технологія приготування

Мак замочити мінімум на 6 годин. Збити із водою у блендері, додавши трохи меду, сиропу агави, топінамбура або кленового. Процідити через марлю. Таке молоко має дещо кавовий смак.

Макове молоко

Нутелла-молоко із фундука

Таке молоко люблять усі діти, його ідеально використовувати як основу для смузі та поживних коктейлів, як відновлюючий сили засіб після фізичних навантажень.

Інгредієнти

  • Фундук — 1 склянка.
  • Вода — 3 склянки.
  • Мед — 1 ст.л.
  • Какао — 1 ст.л.

Технологія приготування

Горіхи замочити у одній склянці води та залишити на ніч у холодильнику. Збити у блендері, додавши решту води — 2 склянки та підсолоджувач. Якщо збити до однорідної консистенції не вдається, або заважають крупні шматочки шкірки, процідіть горіхове молоко через сито або марлю.

Нутелла-молоко із фундука

Молоко із горіхів кеш'ю

Або кеш'ю крем — ідеальний компонент для веганських йогуртів.

Інгредієнти

  • Сирі горіхи кеш'ю — 100 г.
  • Вода — 350 мл.
  • Мед — 1 ст.л.
  • Дрібка ваніліну або 1/2 стручка ванілі.

Технологія приготування

Горіхи залити 200 мл води та залишити на ніч у холодильнику. Влити ще 100 мл, додати прянощі (кориця, духмяний перець — за бажанням). Збити у блендері до однорідного стану. Використовувати замість звичайного молока або йогурту.

За аналогічним принципом спробуйте приготувати молоко із гарбузового насіння, вівсяної каші, рису, кокосової стружки.

Молоко із горіхів кеш'ю



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

А чому така різниця, мигдалю потрібно 100 г на 350 мл води, а кеш‘ю аж 1000 г???


Вхід на сайт

То була одруківка, кеш'ю потрібно також 100 г. Дякуємо, що звернули нашу увагу, вже виправили помилку.


Вхід на сайт

Але ж вегани не вживають будь-яку їжу тваринного походження, отже мед не підходить


Вхід на сайт

Це є так. Проте, частина веганів все ж дозволяє собі споживати цей продукт. Якщо ж ні, то мед можна легко замінити на кленовий сироп, сиоп агави чи будь-який інший підсолоджувач.