Кориця - універсальна пряність

Кориця, безперечно, входить у топ популярних спецій. Давайте дізнаємось найцікавіші факти із життя пряності.

Кориця — ароматна спеція, висушена кора вічнозеленого дерева Cinnamomum verum. У продажу можна зустріти як згорнуті цільні трубочки шматків кори, так і пряність у меленому вигляді, як порошок.

Кориця у порошку та у паличках

  • Корицю прийнято вважати однією і найдавніших прянощей. Згадка про використання кори дерева були знайдені під час розкопок пірамід у Єгипті, а давні римляни прирівнювали спецію до срібла.
  • Кориця — універсальна пряність. Її використовують у десертах та випічці, у маринадах для м'яса, кашах. Додають у гарячі напої та каву. Вона чудово поєднується із більшістю відомих спецій — перцями, анісом та бадьяном, фенхелем, паприкою, коріандром, кмином, гвоздикою, кардамоном, лавровим листом.

Булочки з корицею

  • Для отримання ароматної кори виконують наступний цикл: дворічну рослину зрізають під корінь, протягом року на місці зрізу з'являються молоді відростки, із них зрізається кора та просушується. Верхній шар видаляють. У якості пряності використовують тільки 0,5 мм внутрішнього шару. Метрові смуги сушать. Висушена кора згортається у трубочки, які перед продажем нарізають довжиною по 5-15 см.

Процес отримання кориці

  • Історична ботанічна батьківщина кориці — Шрі-Ланка. Досі кориця з цієї країни вважається еталоном якості. За нею слідують прянощі із Індонезії, Індії та Бразилії.
  • У медицині високо цінують ефірну олію кориці. Її застосовують при застудах, для нормалізації роботи травного тракту, при цукровому діабеті.

Кориця

  • У кориці є “фальшивий двійник” — кассія — китайське коричне дерево. Два шматки кори відрізняться не тільки за хімічним складом (кассія менш ароматна), їх можна відрізнити і ззовні: кора кассії є товщою (до 2-3 мм), візуально більше нагадує дерево і має червоний відтінок. Більша частина кориці, наявна у продажу, насправді є кассією. Її вирощування та добування є набагато економнішими, ніж у кориці.

Кориця і кассія

  • Запах кориці — один із найбільш “продаваних”, його часто використовують для збільшення продажів у магазинах. Не менш популярними є аромати “вершково-ванільний”, “кава”, “свіжа випічка”, “свіжоскошена трава”, “кріп”, “ананас” та “полуниця”.

Коробка із паличками кориці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.