Паста від А до Я

“У італійців усього дві речі на думці. Одна із них — спагеті.” - сказала одного разу велика Катрін Денев і була абсолютно права. Зараз важко знайти людину, яка не знає, що таке паста і не має 2-3 улюблених рецепти. Ця доволі проста страва завоювала серця багатьох. Паста вийшла далеко за межі Італії, проникла до багатьох кухонь світу.

Історія виникнення

Поява пасти, як і хлібу, напряму пов'язана із відкриттям та початком використання злаків. У середземноморських країнах ще тисячі років тому споживали пшеницю та ячмінь. Спочатку злаки просто відварювали у воді у вигляді каш. Пізніше почали їх зберігати, висушуючи та подрібнюючи. Поява борошна стала поштовхом до появи множини нових страв. Уже у 5 столітті до н.е. у країнах середземномор'я вперше згадується “laganon” - лист тіста, розділений на смужки. Можна припустити, що саме лазанья стала першим різновидом пасти. Пізніше у тісто почали завертати начинки (равіолі), потім сушити у вигляді різноманітних форм.

До початку нової ери пасту уже оспівували у східних віршах, класичному “Декамероні” та життєвих описах. У 17 столітті Форчелліні детально описав досі популярний у Римі “laganum” - “Смужки із борошна та води, відварені у жирному бульйоні і здоблені приправами корицею та шафраном, перцем та сиром. Без сумнівів, це дуже ніжна страва, яку смакують без зусилля.” Перша зустріч пасти із томатами відбулась наприкінці того самого 17 століття, коли помідори вперше потрапити на столи Європи, привезені першовідкривачами Америки. А до кінця 18 століття паста стає справжньою гордістю Італії, її подають до столу при дворах.

Паста

Єдиної системи класифікації пасти не існує. Це живий продукт, нові види якого з'являються із плином часу, якісь види перестають бути популярними та забуваються. Пасту розрізняють за розміром, формою, складу тіста, а, також, ділять на свіжу та суху.

Найпопулярніші види пасти

Спагетті

Один із найпопулярніших видів пасти. Має тонку у довгу форму. Може мати декілька “калібрів” - товщин. Тонкі спагетті називаються спагеттіні, товсті — спагеттоні. Використовують спагетті як у найпростіших рецептах — із оливковою олією, часником та чилі, так і найбільш вишуканих — спагетті вонголе.

Спагетті

Тальятелле

Довгі пласкі смужки пасти, дуже близькі до феттучіні. Частіше всього мають вигляд “гнізда”. Частіше всього подаються із вершковим та томатним соусами, а, також, у найбільш популярних варіаціях — пассата, болоньєзе.

Тальятелле

Феттучіні

Широкі довгі пласкі смужки, часто зустрічаються у формі “гнізда”, як і тальятелле. Подається із томатним та вершковим соусами, у вигляді болоньезе.

Феттучіні

Букатіні

Паста, схожа, на спагеттоні, але має отвір всередині. Подається із густими томатними та м'ясними соусами.

Букатіні

Каннеллоні

Паста у вигляді трубочок діаметром 2-3 см. Традиційно, каннелоні фаршируються овочами, м'ясом, сиром та запікаються під соусом.

Каннеллоні

Лазанья

Пласкі листи тіста, між якими викладають начинку і, ік каннеллоні, запікають під соусом.

Лазанья

Вермічеллі

Тонка паста, назва якої буквально перекладається як "черв'ячки". Використовують таку пасту у стравах із легкими соусами та супах.

Вермічеллі

Пенне

Невелика паста, нарізана у вигляді “пер” - трубочок із косим зрізом. Використовуються у стравах іх різноманітними соусами, салатах.

Пенне

Фузіллі

“Спіральки” - паста, що просто чудово утримує будь-які соуси.

Фузіллі

Фарфалле

Паста у формі “метеликів”. Використовують фарфалле у салатах та із легкими соусами.

Фарфалле

Стелліні

Маленька паста у вигляді зірочок. Використовується у салатах та супах.

Стелліні

Оркьєтте

Паста у формі “вушок”. Один із найпростіших для домашнього приготування із тіста видів пасти. Подають її із густими соусами.

Оркьєтте

Равіолі

Закрита паста із начинкою, відома як “італійські пельмені”. Має більш ніжне тісто та багатоваріантність вже готових, а не сирих, начинок, що дозволяє зварити равіолі усього за декілька хвилин.

Равіолі

Ньоккі

Невеликі клецки у вигляді ракушки із суміші борошна із картоплею або творожним сиром. Інший варіант вважається солодким — ньоккі подають із фруктовими та іншими солодкими соусами.

Ньоккі

5 фактів про пасту

  • Пасту можуть підфарбовувати натуральними барвниками. Зелена паста — шпинат, помаранчева — томати, рожева — буряк, чорна — чорнила каракатиці.
  • Нерідко відкриття пасти для італійців приписують Марко Поло. Однак, історичні факти та документальні свідчення говорять про те, що пасту готували за багато віків до народження відомого купця.
  • До 1970-х “свіжу” пасту готували тільки у домашніх умовах та сімейних ресторанах. На початку 80-х років 20 століття налагодилось фабричне виробництво “свіжої” пасти, що змінило звичне поняття “свіжа” = домашня.
  • Саме слово “паста” початково означало тісто для приготування макаронних виробів. Саме ж слово “макарони”, один із найдавніших видів пасти, у корені має дієслово “macerare”, що означає процес замішування тіста.
  • 1000-100-10 — класичне співвідношення для приготування ідеальної пасти: 1 л води, 100 г пасти, 10 г солі.


Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.