Секрети вдалої фудфотографії

Стилізація подачі страви є невід'ємною частиною хорошої фудфотографії. На професійних фотосесіях, зазвичай, є стиліст, що дозволяє фотографу зосередитись безпосередньо на процесі фотозйомки. Фудблогер — це одна людина у трьох обличчях, тому їй доводиться самостійно готувати страву, враховуючи нюанси майбутньої подачі, самій стилізувати подачу своєї страви і самій її фотографувати. Це не екстремально складно, але все ж потребує деяких знань і навичок.

Фудстилізм передбачає знання базових понять, таких як “світло”, “композиція”, “експозиція” і т.д. Звісно, краса самої страви без правильного освітлення та композиції не гарантує хороше фото, також, як і знання про постановку світла та експозиції не витягнуть неапетитну їжу. Саме тому варто витратити декілька хвилин на естетику та прикрасити страву.

Стайлінг ділиться на безпосередньо дизайн страви та оформлення всього, що входить у кадр, підкреслює красу страви та гармоніює з нею.

Для початку розберемо питання, як оформити подачу самої страви, щоб людина, яка дивиться на фото, захотіла отримати (або з'їсти) її зараз же.

Звісно, при щоденному приготуванні на всю сім'ю ніхто не буде заморочуватись над продумування дрібних деталей при подачі готової їжі, але якщо ви хочете фотографувати і розміщувати кудись фото вашого цікавого обіду, то варто витратити декілька хвилин на придумування оригінального образу. Пам'ятайте, що людина, яка дивиться на вашу картинку, не відчуває запаху страви, у неї немає ніякої можливості її спробувати, позаяк її оцінка повністю залежить від того, що саме вона бачить. Наприклад, можна показати фото надзвичайно смачного тушкованого м'яса, ароматного, пікантно приправленого та описати усі переваги цієї страви словами. На жаль, якщо на зображенні побачити тільки безформний слизький шматок невизначеного кольору, то важко буде повірити, що м'ясо дійсно чудове, незважаючи на всі переконання у його надзвичайному смаку.

Густі супи, рагу, овочева ікра та подібні страви є одними з найскладніших у моделюванні, але над ними все рівно потрібно попрацювати, витягнувши зі страви максимально можливе.

Бургер

Викладання їжі

При викладенні приготованої страви на тарілку стилісти користуються різноманітними трюками. Сучасні майстри використовують тільки ту страву, яку дійсно після фотографування можна їсти, жодних хімічних прийомів, що гарантуватимуть красиве та гладке фото, але тим самим роблять страву майбутнім кандидатом на відправлення у відро для сміття. Є багато інших способів, щоб надати їжі апетитного вигляду, який відповідає достойному смаку приготованої страви. Іноді потрібно просто проявити трохи фантазії, а з досвідом ці прийоми підбираються майже інтуїтивно.

Коржі торту

Торти, печиво, десерти

Почнемо із найпростішого. Мабуть, багато хто погодиться, що викладання десертів — це досить легке та приємне завдання. Зазвичай, достатньо лише дати їм трохи світла, і все виходить гарно. При декоруванні у кадрі краще всього, як правило, працюють цукрова пудра, шоколад, подрібнені горіхи, какао, фрукти, тощо. Вибір залежить, в основному, від виду солодощів. Фантазійний повітряний десерт доречно прикрасити подрібненими горіхами, тертим крупними пластівцями шоколадом і тому подібне. Глянцевий шоколадний торт — глазур'ю, ганашем та шоколадною стружкою.

Декорування фруктами і ягодами у більшості випадків добре працює. Важливо, щоб усе виглядало цікаво та не надто одноманітно. У якості добавки для побудови кадру ідеально підходять усі продукти, використовувані в рецепті, особливо ті, що безпосередньо пов'язані з процесом випічки (яйця, борошно, цукор і т.п.). Багато прикрашений десерт навряд чи потребує багато інших додатків у кадрі, тому що сам по собі є цікавим об'єктом. Завжди потрібно пам'ятати про помірність і про те, що основну увагу повинна привертати сама страва, акценти не повинні бути розсіяними по всій площині кадру.

Торт

Млинці, оладки

З моделюванням цього виду їжі важливо дати відповідь на питання, з чим ви плануєте цю страву подавати? Для солодкого варіанту ідеальним є додавання меду або кленового сиропу. Вони ідеально підходять за смаком, і, перш за все, привабливо виглядають у кадрі. Башта з оладків з медом, що повільно стікає з верхньої оладки, має надзвичайно апетитний вигляд. Хорошими стилістичними доповненнями є також горіхи, фрукти, джеми або злегка розплавлене масло. Головне не втрачати міру і не вкладати в один кадр усі можливі добавки. Також слідкуйте за тим, щоб добавка відповідала виду страви.

Наприклад, більш природним доповненням для начинених фруктами млинців буде не мед і сметана поряд з тарілкою, а кошик з фруктами або тарілка зі скибочками фруктів і ягід. А до панкейків ідеально підійде склянка соку, глечик з молоком або горнятко кави.

У випадку, якщо ви подаєте деруни або овочеві оладки, у кадрі доречним буде зелений акцент у вигляді пір'їн цибулі, а також соусниця зі світлим соусом (наприклад, дзадцикі з йогуртом та свіжим тертим огірком).

Ще один цікавий елемент — обвуглені плями на млинцях. Однозначно краще буде виглядати в міру пропечений бік. Це варто врахувати при викладанні млинців для фото, більш обсмажений бік закотити рулоном всередину або скласти конвертом при фаршируванні також всередину.

Панкейки

Свіжі фрукти та овочі

Фрукти та овочі, зокрема свіжі та гарні, є чудовим об'єктом для викладання у кадр. Самі по собі вони не потребують якихось складних стилістичних процедур. Проблема може полягати тільки у тому, що у холодну пору року ми споживаємо овочі зі складів, тому їх потрібно візуально освіжити. Їх просто потрібно ретельно відібрати, щоб не було уражень на поверхні хоча б зі сторони викладання в кадр, розкласти на столі або тарілці, застосувати хороше освітлення, побризкати водою з розпилювача, щоб зелень і овочі здавались максимально свіжими і блискучими, щойно зірваними з грядки. І ви готові фотографувати!

Овочі та фрукти

Салати

Салати, залежно від типу, можуть викликати деякі труднощі у стилізації.

Салати зі свіжих інгредієнтів — тут все просто. Головне — утриматись від попереднього додавання соусу, особливо якщо він містить оцет. Деякі делікатні овочі миттєво втрачають свій свіжий вигляд. Соус краще додавати прямо у кадрі перед зйомкою або навіть тільки натякнути на його використання, встановивши у фоновому режимі ємкість з соусом та ложкою або соусницю. Стилізувати починаємо знизу з крупних частин. Наприклад, крупний салатний лист на дно тарілки викладаємо так, щоб він закрив усю її поверхню. Далі викладаємо усі більш дрібні шматочки або окремо змішуємо інгредієнти та викладаємо на лист салату, намагаючись привернути увагу до верхньої точки, виклавши туди гарний шматочок або встромивши гілочку зелені. І, звісно, не забуваємо побризкати водою цілі овочі, розташовані на задньому фоні, додавши свіжості.

Салат з овочами вареними або печеними може стати досить складним завданням. Якщо салат містить елементи, які погано тримають форму або мають невиразний колір, то кладемо такий інгредієнти на низ страви. А, наприклад, броколі або цвітна капуста, навіть подрібнені, чудово тримають форму і легко піддаються візуальному визначенню, тому кладемо їх у зону видимості згори. Оживити монохромний вигляд такого салату якимось кольоровим акцентом можна за допомогою яскравого помідора або листочка петрушки. Це дозволяє зробити вигляд салату свіжим, апетитним та цікавим. 

Запечені та дрібно порізані салати можуть стати справжнім жахом фотографа. Оскільки часто усі інгредієнти є дуже подрібненими, вони не можуть бути ідентифіковані. Колір також є досить змішано-однорідним. У такому випадку ми не можемо собі дозволити фотографувати купу безформного місива невизначено-строкатого або тьмяного кольору. По-перше, потрібно проявити стриманість у кількості, яка викладається на тарілку, це не повинна бути гора. Після того, як ми викладемо деяку кількість такого салату, потрібно взяти палку або зубочистку та акуратно розподілити кольорові акценти, наприклад, відділити один від одного моркву, горох та кукурудзу. Після цього вводимо ще якийсь кольоровий акцент, наприклад, нарізаний свіжий чебрець, базилік або петрушку. Після цього цього дивимось з боку — чи можемо ми ідентифікувати склад даної страви. Якщо так — сміливо фотографуємо.

Салат

А про підводні камені у праці фуд-стиліста читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/nelegka-pracya-fud-stylista-pidvodni-kameni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.