Шампанське або просекко - що обрати?

Оригінальне французьке шампанське коштує дорого, позаяк якісні і демократичні ігристі вина уже давно наступають на п'яти елітному аналогу. У останні роки італійський просекко користується шаленою популярністю не тільки в Європі, а й в Україні. Давайте розберемося, чим же і як сильно просекко відрізняється від справжнього шампанського.

Шампанське і просекко

Загальні відомості

Шампанське

Шампанське — ігристе вино, яке виробляється у регіоні Шампань у франції, у 130 км на північний схід від Парижу. Його виготовляють із сортів винограду Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє. Метод виробництва — “Methode Champenoise”, коли процес наповнення продукту вуглекислим газом відбувається шляхом вторинного бродіння у пляшці та наступною витримкою у горизонтальному положенні протягом не менше 9 місяців, - обходиться дуже дорого, що пояснює і ціну — від $40 за пляшку. Калорійність шампанського брют, зазвичай, становить 128 ккал, а міцність — 12%.

Пляшки із шампанським

Просекко

Просекко — це ігристе вино, яке виробляється у регіоні Венето в Італії, у 24 км на північ від Венеції. Його виготовляють із однойменного сорту винограду, але з недавніх пір за законом назва “Просекко” може відноситись тільки до вина, а сорту винограду повернули історичну назву — глера (Glera). Виробляється напій методом “Шарма”, коли вторинна ферментація проводиться у герметичних цистернах, після чого вино розливається під тиском у окремі пляшки. Це значно здешевлює виробництво, тому пляшка хорошого просекко коштує від $12-14. Калорійність напою, зазвичай, становить 121 ккал, а міцність — 11%.

Виноградник

Аромат

Шампанське

У виробництві шампанського використовують дріжджі (саме за рахунок цього відбувається процес шампанізації), тому у ароматі напою часто присутні ноти підсмаженого хлібу або бісквіту. У витриманому шампанському можна вловити аромати мигдалю, цедри апельсину та білої черешні. Оскільки пляшки витримуються під високим тиском, бульбашки шампанського виходять “гострими” та тривалими.

Шампанське

Просекко

У ароматі просекко, як правило, присутні фруктові та квіткові ноти. Вино витримується у великих резервуарах із меншим тиском, тому бульбашки просекко є не такими “наполегливими”, а сам напій більш пінистий. У ароматі більш витончених просекко присутні ноти тропічних фруктів, бананового крему, фундуку, ванілі, меду та жимолості.

Просекко

Гастрономічні поєднання

Шампанське

Оскільки шапманське переважно володіє інтенсивним сухим смаком та високою кислотністю, напій відмінно поєднується із молюсками, свіжими та маринованими овочами і хрусткими смаженими закусками.

Шампанське із устрицями

Просекко

Просекко володіє більш солодким смаком, тому добре поєднується із італійськими ковбасами та фруктами, наприклад, динею, загорненою у прошуто. Також, напій ідеально підходить до азійської кухні — китайської локшини, гостро-солодким салатам і суші.

Просекко із суші

Чому шампанське набагато дорожче за просекко

Виробництво шампанського обходиться дорожче виробництва просекко, але визначним фактором у процесі ціноутворення має все ж таки регіон виробництва. Шампань з давніх-давен вважається елітною областю, у якій виробляють дорогі вина, тому ціна не завжди є розумною. У той час, як не менш якісний просекко можна знайти за цілком прийнятну ціну.

Бокали із шампанським



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.