Ще більше Coca-Cola

 Чи знали ви що

  • 12352 бульбашки у одній пляшечці Coca-Cola.

  • 1,9 млрд порцій Coca-Cola продається щодня.

  • 100 років виповнилось фірмовій пляшці напою.

  • 250 мл — найменший об'єм напоюCoca-Cola mini.

  • В інтернеті можна знайти відео, як п'є Coca-Cola космонавт Сергій Крикальов.

  • І ще багато цікавих фактів про відомий усім та улюблений багатьма напій далі.

Реклама Coca-Cola

Як усе починалось

Кожного року, 8 травня, Coca-Cola святкує день народження. Вона з'явилась на світ у 1886, коли фармацевт Джон Пембертон винайшов рецепт сиропу. Назву для напою вигадав бухгалтер Пембертона — Френк Робінсон. Він же власноруч і вивів на папері надпис Coca-Cola”, яка і стала відомим усім логотипом. Відбувалася ця урочиста подія у Атланті (штат Джорджія, США). Зараз там і знаходиться головний офіс компанії та найбільший у світі музей Coca-Cola.

Надпис Coca-Cola

Секретний склад

Існує думка, що секретний рецепт Coca-Colaце всього лиш міф, піар-хід, так би мовити, а насправді, жодної таємниці у ньому немає. Проте, спішимо порадувати усіх любителів таємниць: ще й як є! Так, у 1978 році компанія відмовилась від багатомільйонного ринку споживачів Індії тільки тому, що місцеві чиновники взамін на дозвіл продавати напій вимагали розрити повний склад продукту. Через 15 років чиновники передумали, і Coca-Cola таки з'явилась на прилавках індійських магазинів, хоча рецепт напою так і залишився таємницею. Секретна формула, написана рукою Джона Пембертона, довгий час знаходилась у головному сховищі банку Sun Trust у Атланті, а у 2011 році сейф із рецептом переїхав до музею Coca-Cola у Атланті, де його — сейф — можуть побачити усі бажаючі. Однак, доступ до вмістимого ящика досі є лише у двох людей вищого керівництва компанії.

Реклама Coca-Cola

Про розлив

Протягом перших 8 років із моменту винайдення Coca-Cola продавалась виключно на розлив. Відбувалось це так: покупець у аптеці, кафе або магазині замовляв напій, і продавець зачерпував чайною ложкою сироп, розводив його чистою газованою водою і розмішував прямо у склянці. Найперша склянка напою коштувала 5 центів. Перша Coca-Cola у пляшці з'явилась у 1894 році завдяки Джозефу Біденхарну, власнику магазину солодощів. Йому на думку спала ідея розводити сироп наперед, розливати готовий напій у скляну тару та виставляти Coca-Cola на прилавок. Сьогодні на місці цього магазину знаходиться музей “Biedenharn Coca-Cola”.

Склянка Coca-Cola

Заводи та фірмова пляшка

Перший завод по розливу Coca-Cola побудований у 1899 році у Чаттанузі (штат Теннессі). Використовувались стандартні для того часу “пляшки Хатчінсона”, схожі на аптечні пляшечки від ліків. До 1910 року таких заводів була уже не одна сотня, але прихильники Coca-Cola ще довго продовжували купувати улюблений напій по старій звичці, спостерігаючи за його приготуванням прямо у магазині. Продаж бутильованої Coca-Cola перевищив рівень продажу розливної тільки у 1928 році, через 29 років після запуску першого заводу. Разом із популярністю напою зросла і кількість підробок. Щоб боротися із ними, власник заводів Бенджамін
Томас організував національний конкурс на створення фірмової пляшки, яку “можна ідентифікувати не тільки у темряві на дотик, а, навіть, по осколкам на підлозі”. Знамениту контурну пляшку створив дизайнер Ерл Дін рівно століття тому, у 1915 році.

Пляшки Coca-Cola різної форми

Кока і кола

Усі, хто хоч трохи цікавився, знають, що Coca-Cola названа на честь 2 рослин. Що ж це таке? Кока — кущ висотою у 2-3 метри, родом із Південної Америки. У листі коки містяться деякі інгредієнти, що входять до складу Coca-Cola. Також, із цього листя заварюють чай. Кола — уже не кущ, а справжнісіньке дерево. Зростає у Африці, до 20 метрів у висоту. У горіхах є кофеїн, що, також, входить до складу напою. У оригінальному рецепті Джона Пембертона передбачалось використання листя коки в горіхів коли — які сприяли зняттю головного болю.

Coca-Cola

Війна Coca-Cola

Перш ніж США вступили у Другу світову війну, керівництво Coca-Cola спробували вжити заходів, щоб уникнути проблем, викликаних нормуванням споживання цукру під час війни. Вони переконали американську владу для підняття духу давати війську замість алкогольних напоїв Coca-Cola. Міністерство охорони прийняло запропонований план, і Coca-Cola отримала кредит $5,5 млн на будівництво 64, розташованих вздовж лінії фронту, заводів по розливу свого напою у пляшки.

Заводи Coca-Cola

Coca-Cola та інновації

Coca-Colaкомпанія-винахідник. Торгові автомати, упаковки на 6 пляшок, купони на знижки та безкоштовне отримання продукту, холодильники для напоїв у магазинах, рекламні сувеніри, біопляшки із екологічного пластику — усі ці звичні речі з'явились саме завдяки Coca-Cola. Список винаходів можна продовжувати мало не до безкінечності.

Купон на безкоштовну склянку Coca-Cola

Санта-Клаус

90% американців вважають, що Санта-Клауса, також “винайшла” Coca-Cola. Звісно, це не так. Правда у тому, що компанія створила сучасний, відомий нам образ, цього персонажу. Це сталося у 1930-х, коли була запущена кампанія “Санта також п'є Coca-Cola”, і художник Хеддон Сандблом намалював Санта-Клауса таким. Яким ми його знаємо сьогодні. До цього новорічний добродій уже існував у різних образах, наприклад, ельфа або старигана у синьому вбранні. Оригінали картин Сандблома із зображенням Санта-Клауса — одні із найцінніших експонатів архіву Coca-Cola у Атланті. Вони виставлялись у багатьох музеях світу, у тому числі у паризькому Луврі.

Реклама Сосa-Cola з Санта-Клаусом

Олімпіада 80-х в СРСР

Coca-Colaнайстаріший спонсор олімпійських ігор: розпочавшись у 1928 році, партнерство не припиняється і досі. І це для компанії — принципова справа. Так, коли у 1980 році США вирішили бойкотувати Олімпійські ігри у СРСР, Coca-Cola відмовилась долучитись до бойкоту, поставивши інтереси спорту вище за політичні. Завдяки цьому, влітку 1980 мешканці СРСР вперше спробували напій Coca-Cola і Fanta, які продавались на олімпійських об'єктах.

Реклама Coca-Cola

Вихід на союзний ринок

У 1989 році Coca-Cola стала першою іноземною компанією, яка розмістила свою вуличну рекламу у центрі Москви. Однак, співробітництво СРСР та Coca-Cola мало початок ще раніше. У 1974 році між керівництвом Радянського Союзу та компанією була підписана угода, згідно із якою у СРСР із 1979 року розпочиналось виробництво “дочірнього” напою Coca-Cola – Fanta.

Coca-Cola у кишені

Життя у космосі

Coca-Cola першим із газованих напоїв побувала у космосі. Дата “ікс” - 12 липня 1985 року. Тоді спільний експеримент NASA і компанії Coca-Cola мав назву “Аналіз роботи експериментального автомата газованих напоїв у космосі”. Для нього зробили спеціальні герметичні блоки, всередині котрих змішувався напій, а на виході космонавти отримували пляшечки. 26 серпня 1991 року такий постійний блок розташували на радянській станції “Мир”, при чому, назва напою на пляшках була написана російською - “Кока-Кола”. Зараз обидва апарати знаходяться у музеї Coca-Cola у Атланті.

Coca-Cola в космосі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.