Вибираємо келих для вина - 5 правил

Одним із найважливіших елементів дегустації вина є келихи. Вино зі своєю тонкою ароматикою та багатогранністю, великою кількістю нюансів, здогадок, ноток та відтінків, потребує хорошого келиху. У келихові ми виділяємо розмір, форму та призначення, а потім — його вмістимість, діаметр окружності та товщину матеріалу. Які вони бувають, хто це придумав, як форма впливає на смак — у декількох правилах.

Хто це придумав?

Хто ж це все придумав і хто такий Клаус Рідель? Потомствений скляр, представник династії виробників скляної продукції, що жили у другій половині 18 століття у Австрії, був першим, хто запропонував світові концепцію “келиху для вина”. Наразі мало хто задумується, що раніше вино пили, власне, із чого завгодно — склянок, кружок та чаш різноманітних форм. Розуміння смаків та знання, що різні сорти вина варто пити із різних бокалів — недавнє напрацювання. Зараз придумані їм форми вважаються класичними та використовуються у всьому світі, у тому числі, і на професійних дегустаціях.

Келихи для вина

Справа у формі

Спробуйте забути про келихи для “червоного” та “білого” вина, і розуміти їх форму як концепт. Дві основні — бордоська, із умовно рівними стінками і бургундська — яка за формою нагадує шар. Форма — найкращий друг сильних ароматів, адже вони потребують простору, щоб розкритися. Розмір та об'єм келиху — супроводжують смак. Таким чином, бургундські келихи варто вибирати для вин складних, витончених, які розкладаються на велику кількість ароматів, однак не дуже яскраво виражених, аромат яких “збирають” у заокруглених стінках келихів.

Бургундська форма келихів для вина

А для вин більш сфокусованих, із яскравими нотами — вибирати келихи бордоського типу, із більш рівними стінками, які не стануть затримувати і без того інтенсивний аромат.

Бордоська форма келихів для вина

Форма впливає не тільки на аромат, а й на смак вина. Кінчиком язика ми відчуваємо солодкавість, по бокам — кислотність, а ближче до кореня — гіркоту напою, який п'ємо. Форма та розмір окружності келихів для вина по-різному направляють ковток на різні зони язика.

Бордоські келихи для вина

Келихи для ігристого вина

Класична форма для ігристих вин — витягнутий вузький келих флют. Такий келих для вина тримає температуру, чудово демонструє потік бульбашок.

Форма келихів для вина флют

Однак, не буде помилкою пити ігристі вина і із винних келихів, зокрема, якщо ви надаєте перевагу аромату, а не вигляду бульбашок. Імпозантні келихи для ігристого “Марія-Антуанета” були винайдені у той час, коли ігристі вина не фільтрували. Така форма дозволяла залишати осад на дні. Окрім того, із великих келихів було зручно будувати скляні піраміди.

Піраміда з келихів для шампанського "Марія-Антуанета"

Матеріал вирішує

Якщо стоїть вибір — форма келиху для вина або товщина його стінок, матеріалу — надавати перевагу варто останньому. Щодо матеріалів, кращим давно прийнято вважати кришталеві келихи — освинцьоване скло. Хоча останнім часом стають не менш популярними і келихи, вироблені із “кришталевого скла”, без оксиду свинцю, часто із додаванням титану або барію. Такі вироби виходять легкими, міцними, прозорими та плавкими — із дуже тонкими стінками.

Незвичайна форма келиху для вина

Нюанси

Келих “мадерна рюмка” - просте й універсальне рішення для хересу, мадери, порто та солодких вин. А вибираючи посуд для міцного напою, спробуйте забути про роздутий “коньячний” циліндр та довіритись вибору гурманів — вузький келих витягнутої тюльпаноподібної форми.

Посуд для вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.