Що робити із залишками їжі: +1 до економії

Холодильник — єдине місце у будинку, де ми можемо зберігати закуплені продукти та готові страви. Місце у холодильнику обмежене, та й терміни зберігання у приготованих страв не безкінечні. Особлива проблема виникає із невеликими порціями залишків їжі. Залишилась одна порція каші або декілька котлет чи варена вермішель — переклали її у маленьку мисочку або контейнер — і переставляємо її з місця на місце.

Головне, що кількість таких маленьких контейнерів усе зростає. Якщо вчасно не зупинити цей, то такі залишки швидко заполонять увесь холодильник, і далі їм буде тільки одна дорога — у смітник. Що вельми неекономно та марнотратно. Тому питання залишків маленьких порцій страв потрібно вирішувати оперативно, не затягуючи та не відкладаючи на потім.

Звідки ж беруться залишки їжі?

Навіть найкраща господиня, яка ретельно планує харчування сім'ї, іноді може не розрахувати необхідну кількість порцій. Приготована їжа для якоїсь непередбачуваної нагоди (наприклад, похід у гості, відрядження, вечірки у когось із членів родини) часто залишається у кількості “ні туди,ні сюди”.

Шматочок хлібу

Для чого використовувати залишки

Перш за все — це практично. Ви заплатили гроші за продукт не для того, щоб викинути його половину/третину у смітник. До того ж, таким чином, ви зменшите навантаження на зовнішнє середовище. Згідно зі статистикою, щорічно на смітниках усього світу виявляється близько 40% усіх вирощених та вироблених продуктів харчування — майже половина їжі. А перед цим витрачаються природні ресурси на виробництво того, що незабаром стане відходами. Не дуже розумний підхід. Позаяк, використання залишків їжі по максимуму — запорука не тільки домашньої економії, а й всесвітньої.

Залишки раніше приготованих страв — чудова можливість для економії та поле для проявлення своїх кулінарних фантазій.

Залишки їжі

Що робити із залишками

Насправді, варіантів багато. Давайте розглянемо найбільш економні та раціональні.

Заморозити

Просто перекладіть залишки страви у спеціальний контейнер та заморозьте.

Плюс — стане у пригоді при непередбачуваних обставинах.

Мінусзалишки на те і залишки, що їх не вистачить на нормальну порцію.

Як заморожувати продукти, читайте у статті - http://harchi.info/articles/zamorozhuvannya-produktiv.

Домашній фуршет

Раз або два на тиждень (залежно від кількості залишків) проводимо ревізію холодильника, і замість одного з основних прийомів їжі робимо домашній фуршет, де кожний зможе з'їсти те, що їм більше до вподоби.

Плюс — накриваємо стіл за лічені хвилини.

Мінус — стравам не повинно бути більше 3 днів.

Чудесне перетворення

Із залишків смачної страви готуємо ще смачнішу.

Плюс — раціональне використання залишків їжі, економія на харчування, різноманітність меню.

Мінус — потрібні додаткові продукти, проте, як правило, не дуже дорогі, які є у наявності у кожної господині.

Фуршет із залишків

Декілька порад

Зберігайте залишки правильно

Найкраще зберігати залишки їжі у контейнерах (пластикових або скляних). По-перше, це зручно — ви бачите, що там є, тому ймовірність зовсім забути про їжу, допоки вона не зіпсується, зводиться до мінімуму. По-друге. Спеціальні контейнери покращать умови зберігання, на відміну від пакетів або тарілок. Для заморожування зручно використовувати поліетиленові пакети із застібкою — їх можна використовувати декілька разів, відмічаючи вмістиме та термін придатності на стікері. Більше про упаковку для зберігання читайте у статті - http://harchi.info/articles/u-chomu-zberigaty-produkty-yak-obraty-upakovku.

Відведіть для залишків окреме місце у холодильнику

Привчіть себе ставити усі контейнери із залишками на одну поличку. Так ви точно не забудете. Що саме варто з'їсти у першу чергу.

Деякі продукти вигідніше купувати у великих об'ємах та заморожувати. Найкращий приклад — м'ясо, птиця або риба. Вигідніше купити цілу курку, розділити її на частини та заморозити, ніж купувати по частинам.

Основні правила зберігання їжі у холодильнику читайте тут - http://harchi.info/articles/zberigannya-produktiv-harchuvannya-u-holodylnyku.

Вечеря може стати обідом

Якщо ви не доїли приготовану вечерю, то нехай вона стане обідом на наступний день. Або його частиною, якщо залишилась невелика кількість страви.

Готуйте у стилі “Kitchen Sink”

Kitchen Sink” - досить популярний нині напрям. Має на увазі наступне: ви берете продукти, які потрібно якомога швидше з'їсти і готуєте із них одну страву. Овочі, шматочки сиру, курка, м'ясо, листя салату, бобові — усе що завгодно. Головне не перестарайтесь, і не поєднуйте непоєднуване. Ідеї для страв у стилі “Kitchen Sink” можна запозичити у відомих шеф-кухарів, зокрема, Джеймі Олівера.

Джеймі Олівер

Залишки = інгредієнти

Дивіться на залишки їжі не як на відходи, а як на інгредієнти для інших смачних страв. Так, овочі можуть стати основою омлету на сніданок, а, також, їх можна змішати із помідорами і приготувати соус для пасти. Загорніть овочі, м'ясо або курку у лаваш, додайте улюблений соус — отримаєте буріто.

Давайте детальніше розглянемо, що із чого можна приготувати — основні нюанси, щоб знати у якому напрямку рухатись.

Хліб

Залишки хлібу можна використати по-різному. Найпростіший спосіб — засушити, внаслідок чого отримаємо домашні сухарі для салатів, супів або й просто, як окрема закуска. Або ж можна їх подрібнити і запастись панірувальними сухарями.

Другий спосіб використати хліб не першої свіжості — приготувати грінки. Солодкі чи солоні, із різними начинками. Або приготуйте гарячі бутерброди.

Також, залишки хлібу можуть стати основою пудингу.

М'ясо

Залишки запеченого/вареного/смаженого м'яса, холодних м'ясних закусок, тощо дають великий простір для кулінарної фантазії. Існує дуже багато смачних страв. Які можна приготувати із цих продуктів.

Перш за все — солянка. Вона просто створена для того, щоб найкраще поєднати у собі різні види м'яса та шинки.

Варене, смажене або запечене м'ясо можна використати у салатах, у якості начинок для канапок або буріто, а, також, подрібнити і приготувати соус для пасти, зробити піджарку.

Також, на допомогу прийде універсальний “утилізатор” - піца. Для начинки підійдуть не тільки різні види м'яса та шинки, а й залишки овочів, грибів, зелені, тощо.

І, звісно, не варто забувати про м'ясні пироги та запіканки.

Риба

Залишки риби можна використати так само, як і залишки м'яса. Приготуйте салат із рибою, соус або підливку. Зробіть рибну піцу, пиріг або канапки.

Інгредієнти для піци

Овочі

Коли ви готуєте зі свіжих овочів/фруктів, нерідко залишаються шматочки, які ви або з'їдаєте у процесі приготування, або ж викидаєте у смітник. Є хороший варіант — заморожуйте такі шматочки кожного разу, і незабаром у вас в морозилці з'явиться достатня кількість овочевої суміші (із буряка, моркви, цибулі, помідорів, тощо) для нової страви.

Мова знову піде про овочі. Адже саме вони повинні бути присутніми у раціоні щодня. Варені, смажені, тушковані — із гарніру вони легко перетворюються на смачний суп. Достатньо просто залити їх водою або бульйоном, а потім подрібнити блендером. Потім крем-суп потрібно підігріти, приправити сіллю-перцем, а перед подачею можна додати грінки.

Якщо у вас залишився овочевий салат із заправкою на основі олії, то наступного дня із нього можна приготувати гаспачо, подрібнивши овочі у блендері та додавши свіжі інгредієнти за смаком. Подавати його можна, до речі, із сухариками або обсмаженим хлібом.

Також, ви можете зробити овочевий соус для пасти, овочеві котлетки або ж начинку для ріци, пирогів або канапок. Це безпрограшний варіант.

Гарнір

Не поспішайте викидати залишки каш або картоплі. Вони, також, мають право на друге життя. Залишки каш можна додати у суп, картоплі — у крем-суп, приготувати із них котлетки або запіканки. Із картоплі можна приготувати млинці.

Сир

Якщо у вас залишився домашній сир, то з нього можна приготувати сирники на сніданок, або ніжну запіканку. Або додати у легкий сметанно-творожний крем для десертів.

Сирна запіканка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.